Fazolovou polévku s uzeným miluji od dětství. Pamatuji si, jak ji vařila babička a vyvolává ve mně vzpomínky na hezké časy. I kdybyste tyto asociace neměli, zkuste ji uvařit. Zejména v chladných podzimních a zimních dnech krásně prohřeje a zasytí.

Před vařením polévky nás čeká lehká příprava den předem, protože fazole je potřeba namočit. Ať už použijeme bílé, nebo červené, nabobtnat ve vodě musí oboje. Při vaření potom pozor na dvě věci:
1/ Aby fazole změkly, je třeba osolit vodu až ke konci.
2/ Dbáme na to, aby se fazole opravdu dobře uvařily, protože syrové mohou být toxické.
Fazolová polévka je opravdu vydatná, její příprava vám zabere asi tak 2 hodiny, ale jde hlavně o pasivní čas vaření masa a fazolí, během kterého stihnete plno jiných věcí.

Recept na fazolovou polévku s uzeným a fleky

Doba přípravy: 2 hodiny + namočení fazolí přes noc

Co potřebujeme

  • 300 g suchých bílých fazolí (namočit přes noc)
  • 300 g uzeného masa (např. uzené žebírko, kýta nebo krkovička)
  • 2 l vody
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 ks nového koření
  • 8 ks celého černého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušeného libečku nebo hrst čerstvého; případně nahradit majoránkou podle vlastní chuti
  • 1 lžička soli (podle chuti, uzené samo pustí slanost)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 větší cibule (cca 100 g)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sladké mleté papriky (lahůdková paprika)
  • 200 g fleků (široké nudle, vařené zvlášť a podávané k polévce)

Postup přípravy fazolové polévky s uzeným a fleky

1. Fazole namočíme den předem do přibližně 1,2 litru vody (protože nabobtnají až na trojnásobek)

2. Vodu z fazolí slijeme, zalijeme novou vodou, přidáme koření, česnek a uzené maso a vaříme doměkka asi 1,5 hodiny (záleží na masu a fazolích, kdy změknou).

3. Po změknutí maso vyndáme, nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky.

4. Připravíme si zásmažku: na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme hladkou mouku a opražíme za stálého míchání, až získá sypkou strukturu s lehce oříškovou vůní. Odstavíme z plotýnky a vmícháme červenou papriku.

5. Zásmažku vmícháme do polévky a ještě asi 10 minut povaříme, aby se ztratila chuť syrové mouky.

6. Podáváme s fleky, které uvaříme zvlášť.

Když nechcete fleky

Fleky sice k uzenému patří (šunkofleky známe všichni), ale někdo těstovinám v polévce příliš neholduje. Žádný strach, můžete je v pohodě nahradit bramborami nebo zeleninou (mrkev, petržel, celer) a polévku tak i zároveň trochu odlehčit.

Obrázek receptu na krémovou fazolovou polévku.

Krémová fazolová polévka se smetanou a krutony – zahřeje v sychravém počasí

Obrázek receptu na Pořádnou fazolačku s klobásou a nudlemi.

Pořádná fazolačka s klobásou a nudlemi

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest