Na první pohled obyčejné brownies, na druhé sousto už přichází překvapení. Tyto brownies jsou vláčné, čokoládové a přitom plné bílkovin. Černé fazole v nich nahrazují mouku a dodávají jim hebkost a výživnost. Sladkost, která spojuje chuť poctivé čokolády se zdravým životním stylem. A nikdo nepozná, že je buchta fazolová.
Fazolové brownies dokazují, že i z obyčejné luštěniny může vzniknout dezert, který si klidně dáte k nedělní kávě a nikdo nepozná, že v něm není ani gram mouky. Je skvělým příkladem moderního dezertu, který chutná jako poctivá čokoládová buchta, ale přitom neobsahuje žádnou mouku, zato je v něm spousta bílkovin a vlákniny a o něco méně hříchu než v klasických brownies.
Recept na Fazolové brownies
Ingredience potřebné na přípravu čokoládového překvapení s duší zdraví
- 1 hrnek rozemletých ovesných vloček
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 prášek dopečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 hrnku cukru (sladím Stevií)
- 4 lžíce medu
- 2 plechovky černých fazolí (scedit a rozemlít)
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 čokoládu na vaření (ideálně 70-80%)
- 4 lžíce kakaa
Postup přípravy fazolového brownies
1. Smícháme v míse všechny sypké suroviny a postupně přidáme ostatní suroviny.

2. Všechno dohromady smícháme a vylijeme na plech na pečicí papír.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20-25 minut.
4. Po upečení je necháme úplně zchladnout. Teprve potom je krájíme, po vychladnutí se zpevní a získá typickou brownies strukturu. Střed má zůstat lehce vláčný.
Tipy a variace
- Lze přidat lžičku arašidového másla nebo nasekané oříšky pro extra chuť.
- Chuť kakaa zvýrazní přidání trochu instantní kávy.
- Dezert chutná ještě lépe na druhý den, kdy jsou vláčnější a hutnější.
Zákusek nejen pro sportovce: Banánové brownies řezy s proteinem, fazolemi a jogurtovým krémem
Brownies: rychlý recept na dokonalý čokoládový dezert
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková