Dnes v redakci připravujeme francouzské brambory z toho, co najdeme v lednici – žádné speciální a předem plánované suroviny a vaření. Připravíme si je přesně podle toho, co máme doma. Francouzské brambory zná asi každý, i když je pravdou, že každý si je připravuje trochu jinak, tak nějak po svém. Nevím, zda existuje univerzální recept na přípravu tohoto pokrmu – je to takové běžné jídlo z jednoho hrnce nebo pekáče i když tomu tak určitě kdysi neříkali a sice základem jsou vždycky ty slavné brambory. Zbytek surovin si každý přidává podle svých chutí a receptů. My dnes v redakci pečeme ve stylu co dům dal – respektive v lednici ještě přebývá.
Ať to nazveme tak nebo jinak, je toto jídlo v Česku oblíbené a léta letoucí se připravuje snad úplně všude – doma, v restauracích i školních jídelnách. Nevím jak vy, ale já je pokaždé jedla jiné. Stejně jsem je vždycky srovnávala s francouzskými brambory mého dětství, kterých chuť si pamatuji dodnes. Ty ale byly s domácí suchou uzenou klobásou a domácími vajíčky a smetanou. A pekly se syrové, no jejich chuť ve výsledku byla fantastická a výborné byly i později, kupodivu za studena. Ale dnes se naučíme péct ty, jak už tady bylo řečeno, ze zbytků, které naše lednice právě poskytuje.
Zamysleli jste se také někdy nad tím, proč se jim říká francouzské? Já jsem o tom přemýšlela a dozvěděla jsem se, že údajně s Francií jako takovou nemají moc společné a jedná se nejspíš o variaci zapečených brambor, které jsou inspirované evropskými pokrmy. Francouzské brambory, jak je známe my, jsou spíš výsledkem české hospodárnosti a kreativity českých kuchařinek. Francie je známá zejména pokrmem “Gratin dauphinois“, což znamená brambory zapečené se smetanou. A to mohlo být například inspirací pro naše francouzské brambory.
Recept na francouzské brambory, které můžete udělat ze surovin, které máte v lednici
Ingredience na přípravu francouzských brambor
- 1 kg brambor
- anglická slanina
- gothaj
- klobása
- libový párek (dohromady cca 200 g uzenin – jsou libovolné)
- 1 cibule
- 1 paprika
- 1 rajče (zelenina je volitelná)
- 4 vejce (můžou být uvařená natvrdo nebo jen rozkvrdlaná ve smetaně)
- zelená petrželová nať
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř dle chuti
- olej na vymazání pekáče
Postup přípravy brambor
1. Brambory si uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. Uzeniny a zeleninu také nakrájíme na kostičky, petrželku drobně nakrájíme, všechno dohromady smícháme a ochutíme solí a pepřem. Uzeniny jsou slané, tak se solí prosím opatrně.
Zapečené francouzské brambory se zeleninou a uzeným masem – náš domácí recept
3. Směs dáme péct do vyšší zapékací nádoby vymazané tukem a po 20 minutách zalejeme vajíčkem rozšlehaným ve smetaně. Pečeme dalších 10 minut na 250 stupních.
Servírování
Brambory podáváme teplé s červenou řepou anebo kyselou okurkou, případně s čerstvým zeleninovým salátem.
zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI