Francouzské brambory jsou výbornou volbou pro každého, kdo hledá jednoduché a zároveň dobré jídlo. Co je na tomto receptu nejlepší? Jejich příprava je tak snadná, že nevyžaduje hodiny strávené v kuchyni. Použít můžete na přípravu i nadílku vajíček z Velikonoc.

Další výhoda tohoto receptu je krom snadné přípravy i to, že když připravujete tento pokrm po Velikonocích, můžete využít vykoledované vejce. Spotřeba vajec do tohoto receptu je velká. Verzí na francouzské brambory je několik, někdo do nich dává zeleninu, další ne apod. Podělte se s námi o vaši verzi receptu na francouzáky, ať máme více inspirací pro naši vařící komunitu.

Francouzské brambory
Foto: Cooky.cz: Francouzské brambory

Recept na francouzské brambory

Potřebné suroviny:

  • 1,5 kg vařených brambor ve slupce
  • 400 g uzeného masa (nakrájené na kostičky)
  • 5-6 uvařených vajec natvrdo (nakrájené na plátky)
  • 200 g strouhaného sýru
  • 2 cibule (nakrájená na plátky)
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 3 vejce (syrové)
  • sůl a pepř na dochucení
  • sádlo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáče

Postup přípravy francouzáků

1. Nejprve si uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě. Uvařené brambory necháme vychladnout. Vychlazené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Nakrájíme uzené maso na kostičky, uvařené vejce natvrdo necháme vychladnout a poté nakrájíme na plátky. Dále si nakrájíme cibuli na plátky.

Francouzské brambory
Foto: Cooky.cz: Francouzské brambory

3. Nyní začneme vše skládat do pekáče, který je vymazaný sádlem a vysypaný strouhankou.

4. Na dno pekáče dáme nejprve plátky brambor, jakmile je celé dno pokryté, dáme na plátky vejce natvrdo. Následně kostičky uzeného masa. Poté rozprostřeme cibuli a vše zasypeme strouhaným sýrem.

francouzské brambory
Foto: Cooky.cz: Francouzské brambory

5. Opakujeme postup dokud nám nedojdou suroviny, zakončení vrstvení brambory.

Recept na Francouzské brambory

Zapečené francouzské brambory se zeleninou a uzeným masem – náš domácí recept

francouzské brambory
Foto: Cooky.cz: Francouzské brambory

6. Takto připravené francouzské brambory dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečeme cca 15 minut. Pak zalijeme brambory rozšlehanými vejci ve smetaně, vše je osolené a opepřené. Vše zasypeme sýrem a opět dáme péct do trouby na 30 minut.

francouzské brambory
Foto: Cooky.cz: Francouzské brambory

Zlatavé brambory vyndáme a můžeme podávat.

Dobrou chuť.

Obrázek receptu na Francouzské brambory, aneb co dům dal nebo co v lednici zbylo?

Francouzské brambory aneb Co dům dal nebo zbylo v ledničce

Video recept na francouzské brambory

Autor videa: cooky.cz

Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest