Plněný hermelín se slaninou, případně šunkou, je skvělou volbou pro milovníky sýra a slaniny, kteří si chtějí dopřát něco opravdu lahodného. Toto jídlo spojuje jemnou chuť hermelínu, křupavost listového těsta a výraznou chuť anglické slaniny. Ať už jej připravujete jako předkrm, hlavní chod nebo chuťovku k vínu, určitě potěší každého u stolu. Výhodou je, že již nepotřebujete žádnou další přílohu – kromě například lehkého salátku. My doma ještě přidáváme hranolky, ale vůbec to není nutné.
Je to pokrm, který potěší všechny smysly – zlatavý vzhled, křupavý zvuk při zakousnutí a především bohatá chuťová harmonie sýra, slaniny a těsta. Pokud hledáte recept, který zaručeně oslní, Hermelín v listovém kabátku se slaninovým překvapením je skvělou volbou!
Recept na plněný hermelín v listovém těstě se slaninou
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 400 g listového těsta
- 4 hermelíny nebo camemberty
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 1 vejce
- máslo
- trochu uvařených těstovin
- semínka na posyp (např. sezamová, slunečnicová atd.)
- kečup dle chuti
Postup přípravy
1. Nejdříve si z hermelínů vykrojíme kroužky, aby se nám oddělil střed od okraje.
2. Vyříznutý střed hermelínu nakrájíme na kousky a připravíme si náplň.
3. Na pánvi si rozpustíme máslo a přidáme k němu nakrájenou slaninu a cibuli.
4. Restujeme dozlatova a přidáme nakrájený sýr.
5. Jakmile se sýr rozpustí, přidáme asi hrst uvařených těstovin a dobře promícháme.
6. Listové těsto si rozválíme, případně pokud jsme koupili rozválené, tak ho rozbalíme na pracovní ploše.
7. Těsto rozdělíme na 4 naprosto stejné díly a každý díl rovnoměrně naplníme směsí z pánve.
8. Na směs můžeme přikápnout trochu ostřejšího kečupu a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, aby nám lépe držely.
9. Těsto zabalíme, potřeme celé vejcem a posypeme semínky.
10. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut dozlatova.
11. Podáváme s hranolkami nebo zeleninovým čerstvým salátem.
TIP: Prohlédněte si další hermelínové a sýrové recepty. Připravovala jsem nedávno Smažený hermelín, dokonalý nakládaný hermelín nebo trošku z jiného soudku: Smažené mozzarellové tyčinky.
Proč připravit tuto lahůdku?
Hermelín v listovém kabátku je pokrm, který oslavuje kontrasty. Na jedné straně máte jemný a krémový sýr, který se při pečení krásně roztéká, a na druhé straně výraznou chuť anglické slaniny, která dodává pokrmu nezaměnitelný charakter. To vše je zabaleno do křupavého listového těsta, které pokrm skvěle uzavírá.