Hrnkový dort s dvěma druhy krému je jako stvořený pro ty, kteří milují domácí dezerty nejen pro jejich chuť, ale i autenticitu. Recept je postavený na skutečnosti, že i luxusně vypadající a chutnající dezerty můžou být jednoduché na přípravu. Základní těsto, připravené pomocí běžných kuchyňských surovin a odměřované pouze hrníčkem, vám umožní vytvořit krásný dort bez zdlouhavého vážení. A přesto výsledek chutná jako z rukou zkušeného cukráře. Tento recept je ideální nejen pro začátečníky, ale i pro zkušené milovníky pečení, kteří hledají recept s maximálním efektem a minimem starostí.

Nanášení krémů ve spirále pomocí cukrářského sáčku dodává dortu na estetičnosti a činí z něj vizuálně poutavý kousek. Krém můžete vrstvit pravidelně nebo hravě, fantazii se meze nekladou. Povrch dortu se potře tvarohovým krémem, boky pak vanilkovým. Takto kontrastní zakončení dodá dortu profesionální vzhled i při domácí přípravě.

Recept na hrnkový dort s vanilkovým a tvarohovým krémem

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 kypřící prášek
  • kakao

Na ozdobu:

  • pistácie
  • strouhaná čokoláda

Vanilkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • cukr dle chuti
  • 3 žloutky
  • 70 g másla
  • 3 lžíce rumu (není nutné)

Tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • marmeláda (nejlépe domácí)

Postup přípravy korpusu

Obrázek receptu na hrnkový dort.
Foto: Romana Rubášová, Recept na vrstvený hrnkový dort s dvěma druhy krému.

1. Do mísy vsypeme prosátou mouku, přidáme cukr, kypřící prášek a vše dobře promícháme.

2. V mléce rozkvedláme vejce, vmícháme olej, vlijeme do mouky a vypracujeme do hladka.

3. Těsto rozdělíme na stejné poloviny a jednu dobarvíme kakaem.

4. Dále těsto vlijeme do dvou menších dortových forem o průměru asi 20 cm, které jsme předtím vymazali olejem a vysypali moukou.

5. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 30 minut.

6. Vyzkoušíme špejlí a pokud se těsto nelepí na špejli je hotové.

7. Korpusy necháme vychladnout a pak rozkrojíme.

Příprava vanilkového krému

1. Ve studeném mléce rozmícháme pudink a uvaříme do husté konzistence.

2. Do horkého pudinku vešleháme žloutky, cukr a máslo.

3. Pokud chceme, přidáme i rum a poté necháme vychladnout.

Postup přípravy tvarohového krému a dokončení

1. Všechny suroviny na tvarohový krém spolu ušleháme a pokud se nám zdá marmeláda kyselá, můžeme dosladit cukrem.

2. Krémy si dáme do sáčků, které vložíme do vyšších hrnků, aby se lépe naplňovaly a ostřihneme rohy (nebo použijeme cukrářský sáček).

3. Poté střídavě spirálovitě nanášíme krémy na korpusy.

4. Povrch dortu potřeme tvarohovým krémem a boky vanilkovým krémem.

5. Libovolně ozdobíme a dort uložíme na noc do lednice.

Závěr

Tento dort je ideální volbou pro rodinné oslavy, narozeniny i běžné víkendy, kdy si chcete dopřát něco výjimečného. Jeho příprava je radostná, jednoduchá a přesto výsledek působí slavnostně. Pokud máte doma děti, mohou vám pomoci při nanášení krémů nebo zdobení, z čehož budou mít jistě radost.

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest