Hrnkový dort s dvěma druhy krému je jako stvořený pro ty, kteří milují domácí dezerty nejen pro jejich chuť, ale i autenticitu. Recept je postavený na skutečnosti, že i luxusně vypadající a chutnající dezerty můžou být jednoduché na přípravu. Základní těsto, připravené pomocí běžných kuchyňských surovin a odměřované pouze hrníčkem, vám umožní vytvořit krásný dort bez zdlouhavého vážení. A přesto výsledek chutná jako z rukou zkušeného cukráře. Tento recept je ideální nejen pro začátečníky, ale i pro zkušené milovníky pečení, kteří hledají recept s maximálním efektem a minimem starostí.
Nanášení krémů ve spirále pomocí cukrářského sáčku dodává dortu na estetičnosti a činí z něj vizuálně poutavý kousek. Krém můžete vrstvit pravidelně nebo hravě, fantazii se meze nekladou. Povrch dortu se potře tvarohovým krémem, boky pak vanilkovým. Takto kontrastní zakončení dodá dortu profesionální vzhled i při domácí přípravě.
Recept na hrnkový dort s vanilkovým a tvarohovým krémem
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1/4 hrnku oleje
- 1 kypřící prášek
- kakao
Na ozdobu:
- pistácie
- strouhaná čokoláda
Vanilkový krém:
- 500 ml mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- cukr dle chuti
- 3 žloutky
- 70 g másla
- 3 lžíce rumu (není nutné)
Tvarohový krém:
- 250 g tvarohu v kostce
- 100 ml smetany ke šlehání
- marmeláda (nejlépe domácí)
Postup přípravy korpusu
1. Do mísy vsypeme prosátou mouku, přidáme cukr, kypřící prášek a vše dobře promícháme.
2. V mléce rozkvedláme vejce, vmícháme olej, vlijeme do mouky a vypracujeme do hladka.
3. Těsto rozdělíme na stejné poloviny a jednu dobarvíme kakaem.
4. Dále těsto vlijeme do dvou menších dortových forem o průměru asi 20 cm, které jsme předtím vymazali olejem a vysypali moukou.
5. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 30 minut.
6. Vyzkoušíme špejlí a pokud se těsto nelepí na špejli je hotové.
7. Korpusy necháme vychladnout a pak rozkrojíme.
Příprava vanilkového krému
1. Ve studeném mléce rozmícháme pudink a uvaříme do husté konzistence.
2. Do horkého pudinku vešleháme žloutky, cukr a máslo.
3. Pokud chceme, přidáme i rum a poté necháme vychladnout.
Postup přípravy tvarohového krému a dokončení
1. Všechny suroviny na tvarohový krém spolu ušleháme a pokud se nám zdá marmeláda kyselá, můžeme dosladit cukrem.
2. Krémy si dáme do sáčků, které vložíme do vyšších hrnků, aby se lépe naplňovaly a ostřihneme rohy (nebo použijeme cukrářský sáček).
3. Poté střídavě spirálovitě nanášíme krémy na korpusy.
4. Povrch dortu potřeme tvarohovým krémem a boky vanilkovým krémem.
5. Libovolně ozdobíme a dort uložíme na noc do lednice.
Závěr
Tento dort je ideální volbou pro rodinné oslavy, narozeniny i běžné víkendy, kdy si chcete dopřát něco výjimečného. Jeho příprava je radostná, jednoduchá a přesto výsledek působí slavnostně. Pokud máte doma děti, mohou vám pomoci při nanášení krémů nebo zdobení, z čehož budou mít jistě radost.
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI