Hrušková povidla dělala už moje babička a na jejich vůni nikdy nezapomenu. Hrušky se skvěle kombinují s kořením, vytvářejí nezaměnitelné aroma a mají široké spektrum použití od buchet po vánoční cukroví. Do vánočního cukroví vnáší tradiční vůni rumu, badyánu, skořice a hřebíčku, které jsou typické pro podzimní a zimní pečení. Tyto vůně vyvolávají pocit pohody, bezpečí a útulnosti. Proto jakmile se vám naskytne možnost přinést si domů větší množství máslovek, neváhejte, snadno je zpracujete do povidel podle tohoto receptu.
Alfou a omegou pečení hrušek v troubě u těchto povidel je, že se v průběhu pečení nesmí za žádnou cenu míchat. Když to dodržíte, na povrchu hrušek se vytvoří krásná křupavá krusta, která dodá povidlům geniální chuť. Rum má v hruškových povidlech hned dvojí význam: Za prvé slouží jako konzervant, za druhé přidává výraznou chuť. Obojí je velmi důležité. Na co určitě nezapomeňte, jsou sterilizované sklenice. Nebojte se, není to žádná věda. Sklenice stačí dobře vymýt jarem, vypláchnout horkou vodou a nechat 10–15 minut na plechu v troubě dnem vzhůru při teplotě 100 °C.
Recept na lahodná hrušková povidla
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Co potřebujeme
- 2 kg hrušek
- 500 g cukru krupice (děleno na dvě části po 250 g)
- 2 lžíce octa
- ½ lžičky mleté skořice
- 3 ks hřebíčku (tlučený)
- 2 ks badyánu (tlučený)
- 4 lžíce rumu + pár kapek navrch
Postup přípravy hruškových povidel
1. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na čtvrtky.
2. Vyšší plech vyložíme pečicím papírem a naskládáme na něj hrušky.
3. Polijeme je octem a promícháme. Toto promíchání bude na následující dobu pečení poslední, potom už hrušky vůbec nemícháme.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 200–250 °C po dobu 20–25 minut.
5. Vyndáme plech, hrušky posypeme rovnoměrně 250 g cukru a opět vrátíme na dalších 15 minut do trouby.
6. Po uplynutí této doby postup ještě jednou zopakujeme se zbývajícím cukrem. Stále bez míchání. Opět pečeme 15 minut. Pokud se po 15 minutách zdají hrušky příliš vodnaté, dejte je ještě na 10–15 minut péct.
7. Po vyjmutí z trouby přisypeme badyán, hřebíček, skořici, přidáme rum a rozmixujeme.
8. Ještě horké plníme do sterilizovaných sklenic, závěrečně pokapeme rumem a ihned otočíme dnem vzhůru.

Makový závin s třešněmi: Česká superpotravina zabalená v listovém těstě
Pár tipů pro hrušková povidla
Skořice, badyán a hřebíček tvoří základní trojlístek koření. Pro větší pikantnost se hodí přidat trochu nastrouhaného zázvoru. Pro jemnost zvolte vanilku.
Cukr volte klasický krystalový, chybu neuděláte ani s třtinovým cukrem. Hodí se také javorový sirup, kterým hrušky pokapeme.
Za nejlepší odrůdy hrušek na povidla považuji zimní máslovky a máslovky Williams.
