Možná si říkáte „proč právě pečená povidla?“. Tradiční způsob vaření povidel často zabíral celé hodiny. Ovoce se muselo míchat, vařit a neustále kontrolovat. Pečená verze ale přináší revoluční řešení. Ovoce se rozloží na plech a nechá se péct. Teplo z trouby způsobí postupné odpařování vody, přirozené zkaramelizování cukrů a koncentrovaní chutí. Během toho se kuchyní line neskutečná vůně! Zatímco na sporáku byste museli stát s vařečkou a kontrolovat, pečená povidla si vystačí téměř sama.
Povidla jako taková jsou tak trochu jakousi tradiční hodnotou české kuchyně. V minulosti se plody zpracovávaly beze zbytku a právě příprava povidel byl způsob, jak zachovat chuť léta i do zimních měsíců.
Recept na pečená povidla z jablek a švestek
Ingredience pro přípravu
- 2 kg jablek nebo švestek
- 500 g cukru
- 2 lžíce octa
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 4 lžíce rumu
- 3 rozdrcené hřebíčky
Postup přípravy domácích povidel
1. Ovoce omyjeme a zbavíme pecek (jablka oloupeme a zbavíme jadřinců).
2. Nakrájíme, dáme do hlubšího pekáče a pokapeme octem.
3. Vložíme do předehřáté trouby na 250°C a pečeme 25 minut bez míchání.
4. Poté otevřeme troubu, posypeme ovoce polovinou cukru a pečeme 15 minut opět bez míchání.
5. Dále přidáme druhou polovinu cukru a pečeme zase 15 minut bez míchání.
6. Pak ovoce rozmixujeme tyčovým kovovým mixérem , přidáme rum, skořici a hřebíčky.
7. Naplníme sklenice, ihned horké uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.
8. Po 5 minutách obrátíme zpět.
Tip: Kromě švestek a jablek jsou vynikající také povidla z pečených hrušek.
Můžeme experimentovat
Místo rumu můžeme přidat také trochu slivovice, která pozvedne chuť.
Kdo chce zkusit něco nového, může přidat i strouhaný zázvor pro lehce pikantní nádech.

Bavorské slunce na talíři – vdolečky s povidly a šlehačkou

Švestková černá sváteční omáčka, nejen vánoční delikatesa
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI