Možná si říkáte „proč právě pečená povidla?“. Tradiční způsob vaření povidel často zabíral celé hodiny. Ovoce se muselo míchat, vařit a neustále kontrolovat. Pečená verze ale přináší revoluční řešení. Ovoce se rozloží na plech a nechá se péct. Teplo z trouby způsobí postupné odpařování vody, přirozené zkaramelizování cukrů a koncentrovaní chutí. Během toho se kuchyní line neskutečná vůně! Zatímco na sporáku byste museli stát s vařečkou a kontrolovat, pečená povidla si vystačí téměř sama.

Povidla jako taková jsou tak trochu jakousi tradiční hodnotou české kuchyně. V minulosti se plody zpracovávaly beze zbytku a právě příprava povidel byl způsob, jak zachovat chuť léta i do zimních měsíců.

Recept na pečená povidla z jablek a švestek

Ingredience pro přípravu

  • 2 kg jablek nebo švestek
  • 500 g cukru
  • 2 lžíce octa
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce rumu
  • 3 rozdrcené hřebíčky

Postup přípravy domácích povidel

1. Ovoce omyjeme a zbavíme pecek (jablka oloupeme a zbavíme jadřinců).

2. Nakrájíme, dáme do hlubšího pekáče a pokapeme octem.

3. Vložíme do předehřáté trouby na 250°C a pečeme 25 minut bez míchání.

4. Poté otevřeme troubu, posypeme ovoce polovinou cukru a pečeme 15 minut opět bez míchání.

5. Dále přidáme druhou polovinu cukru a pečeme zase 15 minut bez míchání.

6. Pak ovoce rozmixujeme tyčovým kovovým mixérem , přidáme rum, skořici a hřebíčky.

7. Naplníme sklenice, ihned horké uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

8. Po 5 minutách obrátíme zpět.

Tip: Kromě švestek a jablek jsou vynikající také povidla z pečených hrušek.

Pečená švestková povidla.
Zdroj: freepik.com, Pečená švestková povidla.

Můžeme experimentovat

Místo rumu můžeme přidat také trochu slivovice, která pozvedne chuť.

Kdo chce zkusit něco nového, může přidat i strouhaný zázvor pro lehce pikantní nádech.

Obrázek receptu na Bavorské slunce na talíři, vdolečky s povidly a šlehačkou

Bavorské slunce na talíři – vdolečky s povidly a šlehačkou

Recept na Švestkovou černou sváteční omáčku

Švestková černá sváteční omáčka, nejen vánoční delikatesa

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest