Toto není buchta v tradičním slova smyslu, ale moderní, evropsky laděný moučník, který připomíná jak ovocný koláč, tak sladký chléb. „Focaccia“ pochází z latinského slova „focus“, což znamená krb nebo oheň, tedy i chléb pečený v ohni. Jedná se o tradiční italský plochý chléb, který se většinou připravuje naslano.

Když se však základ focaccie spojí s ovocem, vznikne něco mezi sladkou plackou, koláčem a chlebem. Na severu Itálie se focaccia připravuje i ve sladké variantě – například s rozinkami, hruškami, fíky nebo právě jablky. Focaccia, jinak známá jako slaný chléb, se tak rázem promění ve sladkou lahůdku. Její těsto zůstává nadýchané a vláčné, ale místo oliv a rozmarýnu obsahuje měkká jablka, oříšky, med nebo třtinový cukr.

Recept na sladký italský koláč známý jako Jablečná focaccia

Ingredience potřebné na těsto

  • 540 g teplé vody
  • 740 g hladké mouky
  • 15 g cukru
  • 10 g soli
  • 2 balíčky sušeného droždí
  • 2 lžíce másla na vymazání plechu

Suroviny na jablečnou vrstvu

  • 1 kostka másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 lžíce mleté skořice
  • 4 velká jablka

Postup přípravy na jablečnou focacciu

1. Smícháme ingredience na těsto a v robotu hněteme 4 minuty. Samozřejmě můžeme i ručně, uhněteme hladké, elastické těsto.

2. Na pánvi rozpustíme máslo s cukrem a skořicí a přidáme oloupaná jablka, nakrájená na malé kostky.

3. Vaříme do zhoustnutí a spojení všech surovin.

4. Dno formy vylijeme máslem a prsty navrstvíme po celém povrchu těsto.

5. Na těsto nalijeme půlku teplé jablečné směsi, rozetřeme po celé ploše těsta a to od okrajů přeložíme do středu.

6. Těsto otočíme tak, aby mělo při kynutí možnost vyplnit celý prostor formy.

7. Přikryjeme a necháme kynout 45 minut.

8. 15 minut před koncem kynutí rozehřejeme troubu na 200 stupňů.

9. Po nakynutí těsto pomačkáme prsty, aby se vytvořily důlky.

10. Na těsto nalijeme zbytek jablečné směsi a pečeme v troubě cca 15 minut – do zezlátnuti okrajů.

Upečeme v troubě do zezlátnuti.
Foto: MiroslavaBekova, Upečeme v troubě do zezlátnuti.

Tato italská jablečná buchta je skvělá jak čerstvá, pouze mírně vychlazená, tak za studena i další den.

Obrázek k receptu jablečný koláč z listového těsta

Rychlý jablečný koláč z listového těsta: Když chcete něco víc, než závin

Obrázek receptu na Pitu s Jabukom-chorvátský skromný jablkový koláč s vanilkou ,

Pita s Jabukom: Chorvatský jablečný koláč s vanilkovým pudinkem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest