Chorvatský jablečný koláč s jedním jablkem a vanilkovým krémem je velice jednoduchý a skromný, a v některých oblastech Chorvatska známý jako Pita s Jabukom. Peče se i tehdy, když doma není moc surovin a chuť na něco dobrého je neodolatelná. Tento koláč je důkazem toho, že i téměř z ničeho dokáže dobrá hospodyňka uvařit oběd nebo upéct koláč. Doma se vždycky najde alespoň něco a stačí kapička fantazie.
Vzhledově koláč vůbec nevypadá skromně, ale jako normální plnohodnotný moučník. A chuťově? To musíte ochutnat sami! Kostky jablíčka v těstě ho dělají měkkým a vláčným, a vanilkový pudink na povrchu koláče ho jednak krásně zdobí, a jednak dělá koláč výborně krémovým a lahodným.
Recept na chorvatský jablkový koláč s vanilkou
Ingredience na těsto
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 100 ml mléka
- 20 ml oleje
- 200 g mouky
- 2 lžička prášku do pečiva
Ingedience na pudinkovou náplň
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 50 g cukru
- 1 velké jablko
Postup přípravy chorvatského jablečného koláče
1. Na těsto smícháme vejce s cukrem do pěny, přidáme olej, mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Řádně rozmícháme a přidáme na menší kousky nakrájené jablko. Promícháme a nalijeme na plech 22×30 cm vymazaný tukem a vysypaný moukou.
2. Z ingrediencí pro pudink si uvaříme hustý pudink, který naplníme do zdobícího sáčku a na koláč vytvarujeme pudinkem vzory
3. Plech dáme ihned do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 30 minut.
Tipy: Pokud je pánev větší, pečte déle a hlídejte špejlí. Po vychlazení posypeme moučkovým cukrem a krájíme na kostky.

Rychlý jablečný koláč z listového těsta: Když chcete něco víc, než závin

Královský jablečný koláč: Dezert hodný královského stolu – jednoduchý na přípravu, božský na chuť
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková