Tento dort je pro mě symbolem oslav! Vláčný domácí piškotový korpus, svěží jahody a bohatá čokoláda – to je prostě dokonalá kombinace, která nikdy neomrzí. Je to takový ten dort, který vždycky potěší a vypadá nádherně na stole. Na rozdíl od nepečených variant, pečený korpus dodává dortu pevnost a plnější chuť, která skvěle doplňuje lehký krém a sladké ovoce. Díky kontrastu světlého korpusu a tmavé čokolády je dort i vizuálně velmi atraktivní.
U pečeného piškotového korpusu je nejdůležitější, aby byl krásně nadýchaný a vláčný. Můj tip zní: Při míchání sněhu z bílků s moukou je klíčové dělat to velmi zlehka a krátce, abyste nezničili objem. Mouku přisypávejte po částech a vždy jen lehce překládejte stěrkou. Dále, pro co nejlepší chuť krému použijte kvalitní čerstvé jahody, které dodají dortu tu pravou letní chuť. A na ozdobu se nebojte použít čokoládové hoblinky nebo strouhanou čokoládu, které dodají dortu elegantní vzhled.
Recept na jahodový dort s čokoládovým krémem
- Celková délka přípravy: Přibližně 2 hodiny 30 minut (včetně pečení a chlazení)
- Počet porcí: 10 až 12 porcí (dortová forma o průměru 24 cm)
Ingredience k přípravě jahodovotvarohového dortu
Piškotový korpus (forma 24 cm):
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 180 g hladké mouky
- 2 lžíce horké vody
- 1/2 prášku do pečiva
Na jahodovou a čokoládovou náplň:
- 500 g čerstvých jahod
- 250 ml smetany ke šlehání (33 % a více)
- 250 g mascarpone (nebo tučného tvarohu)
- 100 g hořké čokolády (rozpuštěné)
- 50 g moučkového cukru (podle chuti)
- 1 ks ztužovač šlehačky (volitelně, pro větší stabilitu)
- Čokoládové hoblinky (na ozdobu)
- Lístky máty (na ozdobu)
Postup při přípravě dortu s piškotovým korpusem
1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem, boky nevymazávejte.
2. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky šlehejte s polovinou cukru a 2 lžícemi horké vody do světlé pěny.

3. Bílky s druhou polovinou cukru vyšlehejte do pevného sněhu.
4. Do žloutkové směsi vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Poté velmi zlehka a postupně vmíchejte sníh z bílků.
5. Těsto nalijte do formy a pečte asi 35 až 40 minut. Kontrolujte špejlí. Korpus nechte vychladnout a poté jej dvakrát vodorovně prořízněte, abyste získali tři pláty.
6. Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Několik si jich nechte na ozdobu.
7. V míse vyšlehejte smetanu ke šlehání se ztužovačem (pokud používáte) do pevné šlehačky.
8. V druhé míse smíchejte mascarpone (nebo tvaroh) s moučkovým cukrem.

9. Rozpusťte hořkou čokoládu (v mikrovlnce nebo ve vodní lázni) a nechte lehce vychladnout.
10. Třetinu šlehačky vmíchejte do mascarpone. Poté do této směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
11. První plát korpusu položte na dortový podnos. Potřete ho polovinou bílé mascarpone-šlehačkové směsi (tu, která není s čokoládou). Na krém rovnoměrně rozprostřete polovinu nakrájených jahod.
12. Přiklopte druhým plátem korpusu. Ten potřete celým čokoládovým krémem. Opět na krém rozprostřete zbylou polovinu nakrájených jahod.

13. Přiklopte třetím plátem korpusu. Celý dort potřete zbytkem bílé mascarpone-šlehačkové směsi.
14. Dort ozdobte zbylými čerstvými jahodami, čokoládovými hoblinkami a lístky máty.
15. Dort nechte v lednici ztuhnout minimálně 1 hodinu, ideálně déle, aby se chutě propojily.
Rychlý piškotový dort s meruňkovou zavařeninou: Bleskově rychlý a famózně vláčný
Tipy redakce
- Extra vláčný korpus: Pro extra vláčnost můžete korpus po vychladnutí lehce pokropit jahodovou šťávou nebo trochou rumu smíchaného s vodou.
- Čokoládové hoblinky: Místo hotových hoblinek můžete nastrouhat kvalitní hořkou čokoládu pomocí škrabky na brambory, získáte krásné, tenké hoblinky.
- Stabilita krému: Pokud chcete mít jistotu, že krém bude extra pevný, můžete do mascarpone-šlehačkové směsi vmíchat trochu ztužovače šlehačky, i když mascarpone je samo o sobě dostatečně stabilní.
- Krájení jahod: Jahody nakrájejte na menší kousky, aby se dort lépe krájel a každý řez obsahoval ovoce.