Tento dort je pro mě symbolem oslav! Vláčný domácí piškotový korpus, svěží jahody a bohatá čokoláda – to je prostě dokonalá kombinace, která nikdy neomrzí. Je to takový ten dort, který vždycky potěší a vypadá nádherně na stole. Na rozdíl od nepečených variant, pečený korpus dodává dortu pevnost a plnější chuť, která skvěle doplňuje lehký krém a sladké ovoce. Díky kontrastu světlého korpusu a tmavé čokolády je dort i vizuálně velmi atraktivní.

U pečeného piškotového korpusu je nejdůležitější, aby byl krásně nadýchaný a vláčný. Můj tip zní: Při míchání sněhu z bílků s moukou je klíčové dělat to velmi zlehka a krátce, abyste nezničili objem. Mouku přisypávejte po částech a vždy jen lehce překládejte stěrkou. Dále, pro co nejlepší chuť krému použijte kvalitní čerstvé jahody, které dodají dortu tu pravou letní chuť. A na ozdobu se nebojte použít čokoládové hoblinky nebo strouhanou čokoládu, které dodají dortu elegantní vzhled.

Recept na jahodový dort s čokoládovým krémem

  • Celková délka přípravy: Přibližně 2 hodiny 30 minut (včetně pečení a chlazení)
  • Počet porcí: 10 až 12 porcí (dortová forma o průměru 24 cm)

Ingredience k přípravě jahodovotvarohového dortu

Piškotový korpus (forma 24 cm):

  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g hladké mouky
  • 2 lžíce horké vody
  • 1/2 prášku do pečiva

Na jahodovou a čokoládovou náplň:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 % a více)
  • 250 g mascarpone (nebo tučného tvarohu)
  • 100 g hořké čokolády (rozpuštěné)
  • 50 g moučkového cukru (podle chuti)
  • 1 ks ztužovač šlehačky (volitelně, pro větší stabilitu)
  • Čokoládové hoblinky (na ozdobu)
  • Lístky máty (na ozdobu)

Postup při přípravě dortu s piškotovým korpusem

1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem, boky nevymazávejte.

2. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky šlehejte s polovinou cukru a 2 lžícemi horké vody do světlé pěny.

Obrázek k receptu na dort s tvarohem, jahodami a čokoládou
Foto: Cooky.cz, recept na dort s tvarohem, jahodami a čokoládou

3. Bílky s druhou polovinou cukru vyšlehejte do pevného sněhu.

4. Do žloutkové směsi vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Poté velmi zlehka a postupně vmíchejte sníh z bílků.

5. Těsto nalijte do formy a pečte asi 35 až 40 minut. Kontrolujte špejlí. Korpus nechte vychladnout a poté jej dvakrát vodorovně prořízněte, abyste získali tři pláty.

6. Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Několik si jich nechte na ozdobu.

7. V míse vyšlehejte smetanu ke šlehání se ztužovačem (pokud používáte) do pevné šlehačky.

8. V druhé míse smíchejte mascarpone (nebo tvaroh) s moučkovým cukrem.

Obrázek k receptu na dort s tvarohem, jahodami a čokoládou
Foto: Cooky.cz, recept na dort s tvarohem, jahodami a čokoládou

9. Rozpusťte hořkou čokoládu (v mikrovlnce nebo ve vodní lázni) a nechte lehce vychladnout.

10. Třetinu šlehačky vmíchejte do mascarpone. Poté do této směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

11. První plát korpusu položte na dortový podnos. Potřete ho polovinou bílé mascarpone-šlehačkové směsi (tu, která není s čokoládou). Na krém rovnoměrně rozprostřete polovinu nakrájených jahod.

12. Přiklopte druhým plátem korpusu. Ten potřete celým čokoládovým krémem. Opět na krém rozprostřete zbylou polovinu nakrájených jahod.

Obrázek k receptu na dort s tvarohem, jahodami a čokoládou
Foto: Cooky.cz, recept na dort s tvarohem, jahodami a čokoládou

13. Přiklopte třetím plátem korpusu. Celý dort potřete zbytkem bílé mascarpone-šlehačkové směsi.

14. Dort ozdobte zbylými čerstvými jahodami, čokoládovými hoblinkami a lístky máty.

15. Dort nechte v lednici ztuhnout minimálně 1 hodinu, ideálně déle, aby se chutě propojily.

Obrázek receptu na rychlý piškotový dort.

Rychlý piškotový dort s meruňkovou zavařeninou: Bleskově rychlý a famózně vláčný

Tipy redakce

  • Extra vláčný korpus: Pro extra vláčnost můžete korpus po vychladnutí lehce pokropit jahodovou šťávou nebo trochou rumu smíchaného s vodou.
  • Čokoládové hoblinky: Místo hotových hoblinek můžete nastrouhat kvalitní hořkou čokoládu pomocí škrabky na brambory, získáte krásné, tenké hoblinky.
  • Stabilita krému: Pokud chcete mít jistotu, že krém bude extra pevný, můžete do mascarpone-šlehačkové směsi vmíchat trochu ztužovače šlehačky, i když mascarpone je samo o sobě dostatečně stabilní.
  • Krájení jahod: Jahody nakrájejte na menší kousky, aby se dort lépe krájel a každý řez obsahoval ovoce.
Recept na vinný řez Ostravan

Ostravan: Dezert, který vymizel z pultů cukráren, ale doma se na něj nezapomíná

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest