Tento jahodový zákusek je krásně vrstvený a efektní na řezu, je svěží a lehoučký, ideální na oslavy zejména v létě, je to prostě klasika, kterou si můžete upravit podle chuti. Marmeládu můžete nahradit rozmixovanými jahodami, do pěny lze přidat trochu vanilky nebo citronové kůry, pro lehčí verzi krému jej lze udělat pouze z tvarohu a jogurtu a na ozdobu je možné použít čerstvé jahody, pokud je zrovna máte i navrch dezertu.
Výsledkem bude krásný, nadýchaný a osvěžující zákusek, jak vystřižený z perfektní kuchařky, s kombinací piškotového těsta, čerstvých jahod, tvarohového krému, jemné jahodové pěny a želatinového vršku.
Recept na Jahodový zákusek s tvarohovým krémem, pěnou a želatinou
Ingredience na příprav Nadýchaného, svěžího vícevrstvého moučníku s jahodami
Co potřebujete na těsto
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 150 ml oleje
- 160 g polohrubé mouky
- 5 lžic teplé vody
- 1 lžička prášku do pečiva
Suroviny na krém a do krému
- 1 tučný tvaroh
- 1 zakysaná smetana (16%)
- cukr dle chuti
- jahody rozkrojené na půlky
Z čeho se dělá jahodová pěna
- 1 želatinový ztužovač na nepečené dorty Dr. Oetker
- 2 lžíce jahodové marmelády
- 2 smetany ke šlehání
Želatinová poleva
- 2 balíčky červené želatiny
Postup přípravy jahodového zákusku
1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem a vodou do pěny a pomalu přiléváme olej.
3. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a po částech sníh z bílků.
4. Nalijeme na plech 30×40 cm s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut dozlatova. Korpus necháme vychladnout.
5. Tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem vyšleháme do pěny a natřeme na vychladlý korpus.
6. Rozpůlené jahody naskládáme řeznou stranou dolů na krém.
7. Ztužovač smícháme dle návodu s 2 lžícemi marmelády, smetany vyšleháme na šlehačku a opatrně do ní zapracujeme připravený ztužovač. Pěnu rovnoměrně natřeme na jahody.
8. Dle návodu na obalu připravíme 2 balíčky červené želatiny a vlažnou lžící pomalu naléváme na jahodovou pěnu.
9. Dezert uložíme do lednice, ideálně do 2. dne.
Na ozdobu lze použít po zatuhnutí i čerstvé jahody navrch dezertu.
Indiánci s jahodovým vitacitem: Retro zákusek, který neztrácí kouzlo
Jahodový Babeta moučník: Snadný zákusek z klasického Babeta korpusu, jahod, krému a želé
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková