Když jsme doma kdysi chtěly jako děti, aby mamka něco dobrého rychle udělala, pekly se rolády. Byl to moučník nenáročný, ze surovin, které doma byly, vajíčka byla domácí a dezert byl hned na stole. Dokonce dva dezerty, protože z jedné mísy těsta můžou vzniknout dvě rolády odlišné barvy i chuti.

Roláda je sice takové malé kouzlo cukrářské šikovnosti, ale když víte, jak na to, vůbec se jí nemusíte bát. Těsto na roládu musí být vláčné, ale pružné, aby se nám při rolování nezlomilo – to je základ všeho umění. Ještě si pak připravit nějaký ten vanilkový a čokoládový krém, což není vůbec složitá záležitost, takže jdeme na to.

Recept na dvě rolády z jednoho těsta

Ingredience potřebné k přípravě světlé a tmavé rolády k nedělnímu kafe

Počítáno na dva plechy – dvě rolády, pokud pečete jednu, dejte polovinu surovin.

Suroviny na těsto

  • 10 vajec
  • 10 lžic krupicového cukru
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 prášek dopečiva

Suroviny na světlý (vanilkový) a tmavý (čokoládový) krém do rolády

  • 500 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 140 g krupicového cukru
  • 300 g změklého másla
  • 2 lžíce kakaa nebo 80 g hořké čokolády (do tmavé náplně)
  • smetana na šlehání nebo rostlinná šlehačka na zdobení

Postup přípravy rolád

1. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny, rozdělíme do dvou misek. Do jedné misky zamícháme polovinu mouky se lžičkou prášku do pečiva. Vylijeme na plech s pečícím papírem.

2. Do druhé misky přidáme mouku s práškem do pečiva a kakaem.Vylijeme na plech s pečícím papírem.

3. Každý plech pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut.

4. Po upečení každou roládu vyklopíme na vlhkou utěrku posypanou moučkovým cukrem a ihned stočíme. Necháme vychladnout, rozbalíme.

Horký korpus srolujeme do vlhké utěrky a necháme vychladit.
Foto: Cooky.cz, Horký korpus srolujeme do vlhké utěrky a necháme vychladit.

5. Na krém si v rendlíku smícháme žloutky, trochu mléka, mouk a škrobu s cukrem, postupně během vaření přilijeme zbytek mléka a uvaříme hustý pudink, který vychladíme.

6. Do vychladlého pudinku zašleháme změklé máslo a rozdělíme do dvou misek.

7. Do jedné z misek přidáme kakao nebo čokoládu a řádně rozmícháme.

8. Na vychladlý světlý korpus namažeme světlou vanilkovou náplň a na tmavý korpus tmavou čokoládovou náplň. Obě rolády srolujeme.

9. Navrch rolády nastříkáme šlehačkou ze smetany ano rostlinnou šlehačku. Můžeme nazdobit ovocem dle chuti.

Světlá a tmavá roládu jsou jako den a noc v cukrářském světě. Každá jiná, ale dohromady dokonalé.

Fotografie kremrole a větrníku

Kvíz pro milovníky českých retro dezertů: Na řadu z nich už si dnes vzpomene jen málokdo

Pro milovníky tiramisu roláda za tento způsob

Rychlá tiramisu roláda s mascarpone: Nadýchané piškotové těsto, jemný kávový krém a kakaová tečka

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest