5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Připravujeme jemnou čokoládovou roládu – sladký dezert, jenž se skládá z tenkého, vzdušného těsta na bázi vajec, cukru, mouky a kakaa. Těsto pečeme a následně, jak bývá u rolád zvykem, plníme šlehačkou a rozpuštěnou čokoládou. Těsto je obvykle pečeno na plechu a poté srolováno spolu s náplní, čímž vytváří charakteristickou válečkovitou formu.

Po upečení a srolování můžeme roládu posypat cukrem a nakrájet na plátky pro výsledný efekt všech vrstev. Tento dezert je oblíbený pro svou sladkou chuť a texturu, která kombinuje nadýchanost těsta s krémovou náplní. Často je ještě dezert ozdobený ovocem nebo šlehačkou pro dodání dalších chutí a vizuálního efektu.

Obrázek: kilocalorii, Recept na domácí čokoládovou roládu s jemným krémem a džemem

Recept na domácí čokoládovou roládu s krémem a džemem – jemná a chutná

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 10 minut
Doba odpočinku v lednici 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 30 minut
Porcí 1 roláda
Čokoládová roláda je skvělou pochoutkou k odpolední kávě nebo jako dezert po večeři.

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení
  • Pečící papír
  • 2 Misky

Suroviny

Ingredience potřebné na přípravu těsta na roládu:

  • 4 vejce
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • vanilkový cukr
  • 20 gramů kakaového prášku
  • 30 mililitrů vody
  • 90 gramů mouky
  • 100 gramů cukru

Ingredience potřebné na přípravu krému:

  • 15 gramů mouky
  • 15 gramů škrobu
  • 30 gramů vanilkového cukru
  • 100 gramů cukru
  • 350 gramů jogurtu nebo smetany
  • ovocný džem, marmeláda

Postup 

  • V misce si rozklepněte vejce na přípravu polevy a přidejte špetku soli.
  • Poté míchejte po dobu jedné minuty.
  • Přidejte vanilkový cukr a postupně do směsi za stálého míchání vmíchejte moučkový cukr.
  • Až bude cukr plně rozpuštěn, přilijte vodu a důkladně promíchejte, abyste získali hladkou polevu.
  • V další misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaovým práškem.
  • Tuto směs prosívejte do pěny postupně, a to po částech, přičemž jemně promíchejte pomocí metličky.
  • Hotovou směs přelijte na plech vyložený pečicím papírem o rozměrech 30×40 cm.
  • Zarovnejte ji a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů.
  • Pečte přibližně 8-10 minut, dokud těsto nezíská lehce zlatavou barvu.
  • Po upečení přeneste vrchní část těsta na další kus pečicího papíru a opatrně odstraňte ten, na kterém se peklo.
  • Pro přípravu krémové náplně nejprve dejte cukr do hrnce a poté přidejte mouku a škrob. Důkladně promíchejte.
  • Přidejte vejce, znovu promíchejte a poté přilijte jogurt.
  • Postavte hrnec na střední až mírný oheň a neustále míchejte, dokud směs nezhoustne.
  • Jakmile dosáhne vařící se směs požadované konzistence, nechte ji ještě vařit minutu a poté přidejte vanilkový cukr a máslo.
  • Pokračujte v míchání, dokud nedosáhnete hladké konzistence krému.
  • Přelijte hotový krém do misky a přikryjte jej fólií. Nechte ho postupně zchladnout na pokojovou teplotu.
  • Nakonec rozetřete vrstvu džemu na vrchní část pečeného těsta a poté na ni nanesete vrstvu připraveného krému.
  • Srolujte celou roládu a opatrně ji zabalte do pečicího papíru.
  • Dejte ji do lednice na několik hodin, aby se zchladila a zpevnila.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Před podáváním může být čokoládová roláda s džemem ozdobena moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou, či jiným posypem a nakrájena na plátky.
Cena: do 80 Kč
Chod: Dezert, Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: čokoláda, džem, jogurt, marmeláda, roláda, šlehačka, smetana


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest