Připravujeme jemnou čokoládovou roládu – sladký dezert, jenž se skládá z tenkého, vzdušného těsta na bázi vajec, cukru, mouky a kakaa. Těsto pečeme a následně, jak bývá u rolád zvykem, plníme šlehačkou a rozpuštěnou čokoládou. Těsto je obvykle pečeno na plechu a poté srolováno spolu s náplní, čímž vytváří charakteristickou válečkovitou formu.
Po upečení a srolování můžeme roládu posypat cukrem a nakrájet na plátky pro výsledný efekt všech vrstev. Tento dezert je oblíbený pro svou sladkou chuť a texturu, která kombinuje nadýchanost těsta s krémovou náplní. Často je ještě dezert ozdobený ovocem nebo šlehačkou pro dodání dalších chutí a vizuálního efektu.
Recept na domácí čokoládovou roládu s krémem a džemem – jemná a chutná
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
- Pečící papír
- 2 Misky
Suroviny
Ingredience potřebné na přípravu těsta na roládu:
- 4 vejce
- půl lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- vanilkový cukr
- 20 gramů kakaového prášku
- 30 mililitrů vody
- 90 gramů mouky
- 100 gramů cukru
Ingredience potřebné na přípravu krému:
- 15 gramů mouky
- 15 gramů škrobu
- 30 gramů vanilkového cukru
- 100 gramů cukru
- 350 gramů jogurtu nebo smetany
- ovocný džem, marmeláda
Postup
- V misce si rozklepněte vejce na přípravu polevy a přidejte špetku soli.
- Poté míchejte po dobu jedné minuty.
- Přidejte vanilkový cukr a postupně do směsi za stálého míchání vmíchejte moučkový cukr.
- Až bude cukr plně rozpuštěn, přilijte vodu a důkladně promíchejte, abyste získali hladkou polevu.
- V další misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaovým práškem.
- Tuto směs prosívejte do pěny postupně, a to po částech, přičemž jemně promíchejte pomocí metličky.
- Hotovou směs přelijte na plech vyložený pečicím papírem o rozměrech 30×40 cm.
- Zarovnejte ji a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů.
- Pečte přibližně 8-10 minut, dokud těsto nezíská lehce zlatavou barvu.
- Po upečení přeneste vrchní část těsta na další kus pečicího papíru a opatrně odstraňte ten, na kterém se peklo.
- Pro přípravu krémové náplně nejprve dejte cukr do hrnce a poté přidejte mouku a škrob. Důkladně promíchejte.
- Přidejte vejce, znovu promíchejte a poté přilijte jogurt.
- Postavte hrnec na střední až mírný oheň a neustále míchejte, dokud směs nezhoustne.
- Jakmile dosáhne vařící se směs požadované konzistence, nechte ji ještě vařit minutu a poté přidejte vanilkový cukr a máslo.
- Pokračujte v míchání, dokud nedosáhnete hladké konzistence krému.
- Přelijte hotový krém do misky a přikryjte jej fólií. Nechte ho postupně zchladnout na pokojovou teplotu.
- Nakonec rozetřete vrstvu džemu na vrchní část pečeného těsta a poté na ni nanesete vrstvu připraveného krému.
- Srolujte celou roládu a opatrně ji zabalte do pečicího papíru.
- Dejte ji do lednice na několik hodin, aby se zchladila a zpevnila.
Poznámky
- Před podáváním může být čokoládová roláda s džemem ozdobena moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou, či jiným posypem a nakrájena na plátky.