Pórková pomazánka je v České republice velmi oblíbená a skvěle se hodí na pečivo, ideálně čerstvý chléb. Je velmi lahodná a přitom jednoduchá, zvládnete ji připravit například ke svačině během chvilky. Pórek samozřejmě není tou úplně nejpoužívanější zeleninou a známe ho především z omáček a polévek. V tomto případě ale dodává pomazánce skvělou čerstvou a decentně pikantní chuť.

Přitom je pórek zelenina ,kterou si snadno vypěstujete na zahrádce a zimní odrůdu můžete sklízet po celou zimu. Pórek přispívá k lepší imunitě a zdravé kůži. Je samozřejmě také bohatý na vlákninu, takže se vám po něm bude lépe trávit. Pomazánka je tedy velmi přínosná.

Recept na pórkovou pomazánku

Ingredience pro přípravu

  • 6 vajec
  • 2 sterilované okurky
  • 1 pórek
  • 100 g lučiny
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Postup přípravy pórkové pomazánky

1. Vejce uvaříme natvrdo a okurky nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Přidáme najemno nakrájený pórek, sůl, pepř, lučinu a hořčici.

3. Dobře promícháme a podáváme s čerstvým pečivem.

Obrázek receptu na pomazánku z vepřovky.

Tradiční pomazánka z vepřovky – nostalgie z konzervy

Pórková pomazánka s vejci.
Foto: Romana Rubášová, Pórková pomazánka s vejci.

Vejce v pomazánce

Uvařená vejce dodávají pomazánce krémovou konzistenci a jemnou chuť. Jsou ale hlavně skvělý zdroj bílkovin a zdravých tuků. Navíc jsou vejce velmi univerzální a dobře je zkombinujete s jakýmkoliv kořením, omáčkou a jinými surovinami. A v neposlední řadě vejce dobře zasytí na delší dobu. Proto si pomazánku připravte ráno a do odpoledne se vám ke svačině skvěle rozleží.

Obrázek receptu na pomazánku z uzené makrely s křenem a kapary.

Pomazánka z uzené makrely s křenem, kapary a červenou cibulkou

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest