Z cuket už jsem jedla a taky připravovala tolik pokrmů, že ani si nepamatuji, co všechno z nich jde připravit. Ale takové karbanátky patří mezi to nejlepší, co z této zeleniny šikovné hospodyňky a kuchaři vymysleli. Karboše z cukety vznikly původně jako vegetariánská alternativa masových karbanátků a dnes jsou oblíbené všeobecně u mnoha lidí, dokonce i těch, které milují maso.
Cuketa je variabilní, jelikož neoplývá žádnou výraznou chutí tudíž přebírá chutě potravin, do kterých je přimícháte. No a když k cuketě přidáte Hermelín, nebo jiný krémový trochu výrazný sýr, vznikne výrazné, ale lehké jídlo. No a tato skvělá kombinace podávaná s vařenými bramborami, domácí tatarkou a okurkovým salátem vám vytvoří vyvážený a lehký talíř, který chutná v každém ročním období.
Recept na cuketové karboše s hermelínem
Ingredience potřebné na přípravu obídku jako lusk z cuket a Hermelínu (12 ks karbanátek)
- 1 mladá cuketa (250 g)
- 1 Hermelín
- 2 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce vloček
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- strouhanka
- majoránka
- sůl a pepř
- olej na smažení
Postup přípravy karbanátků
1. Umytou cuketu nastrouháme i se slupkou na hrubém struhadle, smícháme s vločkami a solí a necháme asi 20 minut odležet. Cuketa pustí vodu, kterou slijeme.
2. Sýr nastrouháme nahrubo a společně s ostatními ingrediencemi přidáme k cuketové směsi.
3. Vypracujeme směs, za které budeme tvořit karbanátky, dle potřeby přidáme strouhanku.
4. Karbanátky obalujeme ve strouhance a smažíme po obou stranách dozlatova anebo postříkáme olejem a pečeme v troubě.
Podávání
Cuketové karbanátky podáváme s vařenými (já vařím v páře) máslovými brambory, domácí tatarskou omáčkou (připravuji z vařených vajec) a okurkovým salátem (nastrouhané nahrubo okurky, sůl, cukr, pepř, ocet).

Květákové placičky se šunkou a sýrem: Zeleninový hit na víkend, který zmizí dřív, než stačí vychladnout
