Z cuket už jsem jedla a taky připravovala tolik pokrmů, že ani si nepamatuji, co všechno z nich jde připravit. Ale takové karbanátky patří mezi to nejlepší, co z této zeleniny šikovné hospodyňky a kuchaři vymysleli. Karboše z cukety vznikly původně jako vegetariánská alternativa masových karbanátků a dnes jsou oblíbené všeobecně u mnoha lidí, dokonce i těch, které milují maso.

Cuketa je variabilní, jelikož neoplývá žádnou výraznou chutí tudíž přebírá chutě potravin, do kterých je přimícháte. No a když k cuketě přidáte Hermelín, nebo jiný krémový trochu výrazný sýr, vznikne výrazné, ale lehké jídlo. No a tato skvělá kombinace podávaná s vařenými bramborami, domácí tatarkou a okurkovým salátem vám vytvoří vyvážený a lehký talíř, který chutná v každém ročním období.

Recept na cuketové karboše s hermelínem

Ingredience potřebné na přípravu obídku jako lusk z cuket a Hermelínu (12 ks karbanátek)

  • 1 mladá cuketa (250 g)
  • 1 Hermelín
  • 2 jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce vloček
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • majoránka
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Postup přípravy karbanátků

1. Umytou cuketu nastrouháme i se slupkou na hrubém struhadle, smícháme s vločkami a solí a necháme asi 20 minut odležet. Cuketa pustí vodu, kterou slijeme.

2. Sýr nastrouháme nahrubo a společně s ostatními ingrediencemi přidáme k cuketové směsi.

3. Vypracujeme směs, za které budeme tvořit karbanátky, dle potřeby přidáme strouhanku.

Připravíme si těsto, ze kterého vytvarujeme karbanátky.
Foto: Cooky.cz, Připravíme si těsto, ze kterého vytvarujeme karbanátky.

4. Karbanátky obalujeme ve strouhance a smažíme po obou stranách dozlatova anebo postříkáme olejem a pečeme v troubě.

Tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance.
Foto: Cooky.cz, Tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance.

Podávání

Cuketové karbanátky podáváme s vařenými (já vařím v páře) máslovými brambory, domácí tatarskou omáčkou (připravuji z vařených vajec) a okurkovým salátem (nastrouhané nahrubo okurky, sůl, cukr, pepř, ocet).

Obrázek k receptu na květákové placičky

Květákové placičky se šunkou a sýrem: Zeleninový hit na víkend, který zmizí dřív, než stačí vychladnout

Obrázek k receptu na cuketovou buchtu s čokoládou

Rychlá cuketová buchta s ořechy a čokoládovou polevou: Šťavnatá dobrota, která chutná každému

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest