Ať už jste milovníci kávy nebo ne, následující recept zbožňují i naše dětem které přítomnost hořké kávy povětšinou typicky odpuzuje. Kávový sirup obsažený v tomto dortu je příjemně a vyrovnaně doplněné o piškotové těsto, vanilkovo-mléčný krém a čokoládovou polevu. Dort se skládá v podstatě ze 7 vrstev, proto vám vysvětlíme krok za krokem, jak ho připravíte a sestavíte. Nejde ve skutečnosti o nic extra složitého, jednotlivé vrstvy si postupně uděláme předem a poté vše zkompletujeme. Uvidíte, že se všichni “zúčastnění” olížou až za ušima. Recept doporučuji vyzkoušet, protože tento kávový dort má všechno: dokonalo čokoládovou polevu, kakaové pláty, nadýchaný korpus, úžasný vanilkový krém.

Recept na kávový dort ze sedmi vrstev

Ingredience pro přípravu

Kakaové pláty:

  • 200 g mouky
  • 50 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 25 g kakaového prášku
  • 50 ml mléka
  • 10 g kypřícího prášku

Korpus:

  • 60 g mouky
  • 80 g cukru
  • 4 vejce
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce oleje

Krém:

  • 400 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 12 g vanilkového cukru
  • 200 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 30 g kukuřičného škrobu

Kávový sirup:

  • 100 ml kávy
  • 100 g cukru

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 15 g másla

Postup přípravy krému

1. V míse si smícháme kukuřičný škrob, cukr, žloutky a 100 ml mléka.

2. Nalejeme zbytek mléka a dáme vařit za stálého míchání, dokud krém nezhoustne.

3. Po zhoustnutí hned odstavíme a nasypeme vanilkový cukr, poté dobře promícháme.

4. Krém zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zchladnout.

Krém zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zchladnout.
Zdroj obrázku: kiloretete, Krém zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zchladnout.

Příprava kávového sirupu

1. Uvařenou kávu nalejeme do kastrolu a přidáme k ní cukr.

2. Dáme vařit a jakmile začne káva bublat, vaříme dalších 7 minut.

3. Nakonec odstavíme a necháme zchladnout.

Kávové pláty

1. V míse smícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem, cukrem, vejci a změklým máslem.

2. Ručně vypracujeme těsto a poté k němu přidáme mléko.

3. Těsto rozdělíme na 2 stejné části a z každé z nich vypracujeme kouli.

Těsto rozdělíme na 2 stejné části a z každé z nich vypracujeme kouli.
Zdroj obrázku: kiloretete, Těsto rozdělíme na 2 stejné části a z každé z nich vypracujeme kouli.

4. Jednu kouli vyválíme na pečícím papíře na rozměr 30 x 20 cm a s pečícím papírem plát přeneseme na obrácenou stranu pečícího plechu.

Jednu kouli vyválíme na pečícím papíře na rozměr 30 x 20 cm a s pečícím papírem plát přeneseme na obrácenou stranu pečícího plechu.
Zdroj obrázku: kiloretete, Jednu kouli vyválíme na pečícím papíře na rozměr 30 x 20 cm a s pečícím papírem plát přeneseme na obrácenou stranu pečícího plechu.

5. Vložíme takto do předehřáté trouby na 180°C na 7 – 8 minut a úplně stejně upečeme i plát z druhé koule.

6. Kakaové pláty necháme zchladnout.

Korpus:

1. Z bílků si ušleháme tuhý sníh s 20 g cukru a zbylý cukr smícháme se žloutky, kukuřičným škrobem a moukou zvlášť.

2. K žloutkové směsi přidáme 1/4 sněhu a olej a promícháme do hladké směsi.

3. Pomocí stěrky zapracujeme i zbylý sníh a vyložíme si plech pečícím papírem.

4. Těsto na korpus dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 – 20 minut.

Těsto na korpus dáme na plech.
Zdroj obrázku: kiloretete, Těsto na korpus dáme na plech.

Poleva:

1. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu s máslem a smetanou.

2. Mícháme, dokud nám nevznikne hladká poleva a dáme vychladnout.

Dokončení

1. Do misky si dáme 200 g měkkého másla a přidáme k němu náš hotový zchladlý krém.

2. Krém s máslem vyšleháme do homogenní hmoty a začneme sestavovat dort.

3. Sestavujeme postupně v tomto pořadí odspoda: 1 kakaový plát, 1/3 kávového sirupu, 1/2 krému, korpus, zbytek sirupu, zbytek krému, 1 kakaový plát a nakonec čokoládová poleva.

Sestavení dortu.
Zdroj obrázku: kiloretete, Sestavení dortu.

4. Dáme přes noc do lednice.

Káva na sirup

Kávu na sirup můžete použít jakoukoliv, ideálně hořkou, aby zvýraznila svoji chuť ve sladkém dortu. My doporučujeme, pokud máte tu možnost, poctivé espresso z čerstvě namleté 100% arabiky.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest