Kefírová buchta patří mezi nejoblíbenější domácí dezerty a snad nikdy nevyjde z módy. Její tajemství spočívá v kyselém mléčném produktu, který dodává těstu neuvěřitelnou vláčnost a jemnou chuť. Příprava je jednoduchá a výsledek vždy potěší všechny generace u stolu.

Kefír obsahuje probiotické bakterie, které nejen podporují zdraví střev, ale také reagují s jedlou sodou a vytvářejí tak pěkně nadýchané těsto. Citrónová poleva dodává buchtě osvěžující kontrast k bohaté chuti kakaového těsta, zatímco kokos a čokoláda vytváří dokonalé završení této sladké pochoutky.

Příprava vláčné kefírové buchty s citrónovou polevou

Doba pečení v troubě 30 minut.

Ingredience na kefírovou buchtu

  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 až 4 lžíce cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 500 ml kefíru (lze použít ochucený)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička rumu
  • 100 g rozinek
  • 120 g mírně rozpuštěného másla
  • 120 ml oleje
  • kokos na vysypání plechu

Suroviny na citrónovou polevu

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • šťáva z 1 citrónu
  • kokos na dozdobení
  • 100 g čokolády
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Postup přípravy kakaové buchty

1. Plech vymažte máslem a vysypte kokosem. Rozehřejte troubu na 170 stupňů.

2. V míse smíchejte všechny suché ingredience – mouku, cukr, kakao. Dobře promíchejte, aby se kakao rovnoměrně rozložilo.

3. Přidejte vejce, kefír, med, rum, rozpuštěné máslo a olej. Vše prošlehejte mixérem na mírný stupeň, dokud nevznikne hladké těsto.

4. Nakonec vmíchejte jedlou sodu a rozinky. Těsto rychle promíchejte a ihned vylijte na připravený plech.

5. Pečte 30 minut. Hotovou buchtu nechte úplně vychladnout.

6. Připravte polevu smícháním moučkového cukru s horkou vodou a postupným přidáváním citrónové šťávy, dokud nevznikne krémová konzistence.

7. Buchtu potřete polevou a posypte kokosem. Čokoládu rozpusťte a společně se smetanou ozdobte podle libosti.

Tipy redakce

  • Správná konzistence těsta: Těsto by mělo být řidší než běžné piškotové. Nemělo by kapat, ale mělo by se snadno rozlévat po plechu.
  • Jedlá soda: Sodu přidejte až na konec a těsto ihned dejte do trouby. Soda začne reagovat s kyselým kefírem okamžitě a vytvoří vzduchové bubliny.
  • Poleva: Citrónovou šťávu přidávejte postupně a ochutnávejte. Poleva by měla být dostatečně kyselá, aby vyvážila sladkost buchty.
  • Skladování: Buchta vydrží několik dní při pokojové teplotě. Zabalte ji do potravinové fólie, aby neztvrdla na povrchu.
Obrázek k receptu na Meruňkovou kefírovou buchtu

Nadýchaná kefírová buchta s meruňkami: Úžasný zákusek plný zdravých ingrediencí

Obrázek k receptu kynutý rebarborový koláč

Kynutý rebarborový koláč: Šťavnatá dobrota s drobenkou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest