Rebarborový koláč peče každý jinak. I já se občas pustím do improvizace a přidám k rebarboře jahody nebo jablka, občas vynechám tvaroh a někdy ho naopak zpestřím rozinkami naloženými v rumu. Zkrátka podle nálady a chuti. Na kynuté těsto se skvěle hodí domácí pekárna, protože udělá většinu práce za vás. V receptu ale rozepíši postup pěkně postaru, abyste ji mohli upéct, i když tuto vymoženost nevlastníte.
Rebarbora nám na zahrádce roste už řadu let a jen tak něco ji nerozhází. Netrpí na škůdce a přežije i zimní mrazy. V létě ji zalévám spolu se zbytkem zahrádky, ona si spokojeně vegetí a každé jaro nás odmění novou úrodou. Její výrazně kyselá chuť dokonale kontrastuje se sladkou drobenkou. Rebarbora obsahuje vysoký podíl kyseliny šťavelové, proto, pokud máte potíže s ledvinami, dejte si buchty jen kousek a větší část dopřejte ostatním 🙂 A pozor: listy rebarbory nejezte ani nezpracovávejte, jsou jedovaté. A teď už k receptu.
Recept na kynutý rebarborový koláč s tvarohem
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Co potřebujeme
Těsto
- 250 ml mléka
- 150 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- 180 g polohrubé mouky
- 320 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- špetka soli
- nastrouhaná citronová kůra (nemusí být, ale těsto osvěží)
Tvarohová náplň
- 3 tvarohy (kostka)
- 3 vejce
- vanilkový cukr podle chuti
- trochu mléka na zjemnění
Drobenka
- 175 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- Rebarbora
Postup přípravy tvarohového koláče s rebarborou
1. Rebarboru nakrájíme, posypeme cukrem a necháme odpočívat. Pustí šťávu, kterou potom slijeme.
2. Připravíme kvásek:
Do vlažného mléka nasypeme droždí a lžičku cukru a necháme v teple. Přibližně po 10 minutách vzejde kvásek.
3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme ostatní přísady na těsto a kvásek a vše dobře promícháme.
4. Necháme v teple asi 40 minut kynout.
5. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň:
Rozděláme tvarohy, přidáme vejce a dolijeme mlékem, pokud by směs byla moc tuhá.
6. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme tvarohovou náplní a posypeme rebarborou.
7. Nakonec z mouky, cukru a másla prsty vypracujeme drobenku, kterou celý koláč posypeme.
8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut.
Nejlepší sezónní koláč na jaro a léto
Kynutým těstem s ovocem a drobenkou rozhodně nadchnete všechny domácí i hosty u vás doma. Lidová moudrost praví, že rebarbora by se měla sklízet jen do 24. června, potom se rostlina potřebuje vzpamatovat a navíc se až příliš zvyšuje množství kyseliny šťavelové. A protože lidová moudra mívají generacemi prověřený základ, držím se toho. Pokud máte rebarbory velkou úrodu, kterou nestíháte upotřebit ani rozdat, zavařte ji jako kompot nebo ve formě džemu.

Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou: Ovocná pochoutka ke kávě
