Rebarborový koláč peče každý jinak. I já se občas pustím do improvizace a přidám k rebarboře jahody nebo jablka, občas vynechám tvaroh a někdy ho naopak zpestřím rozinkami naloženými v rumu. Zkrátka podle nálady a chuti. Na kynuté těsto se skvěle hodí domácí pekárna, protože udělá většinu práce za vás. V receptu ale rozepíši postup pěkně postaru, abyste ji mohli upéct, i když tuto vymoženost nevlastníte.

Rebarbora nám na zahrádce roste už řadu let a jen tak něco ji nerozhází. Netrpí na škůdce a přežije i zimní mrazy. V létě ji zalévám spolu se zbytkem zahrádky, ona si spokojeně vegetí a každé jaro nás odmění novou úrodou. Její výrazně kyselá chuť dokonale kontrastuje se sladkou drobenkou. Rebarbora obsahuje vysoký podíl kyseliny šťavelové, proto, pokud máte potíže s ledvinami, dejte si buchty jen kousek a větší část dopřejte ostatním 🙂 A pozor: listy rebarbory nejezte ani nezpracovávejte, jsou jedovaté. A teď už k receptu.

Recept na kynutý rebarborový koláč s tvarohem

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Co potřebujeme

Těsto

  • 250 ml mléka
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
  • 180 g polohrubé mouky
  • 320 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
  • nastrouhaná citronová kůra (nemusí být, ale těsto osvěží)

Tvarohová náplň

  • 3 tvarohy (kostka)
  • 3 vejce
  • vanilkový cukr podle chuti
  • trochu mléka na zjemnění

Drobenka

  • 175 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • Rebarbora

Postup přípravy tvarohového koláče s rebarborou

1. Rebarboru nakrájíme, posypeme cukrem a necháme odpočívat. Pustí šťávu, kterou potom slijeme.

2. Připravíme kvásek:
Do vlažného mléka nasypeme droždí a lžičku cukru a necháme v teple. Přibližně po 10 minutách vzejde kvásek.

3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme ostatní přísady na těsto a kvásek a vše dobře promícháme.

4. Necháme v teple asi 40 minut kynout.

5. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň:
Rozděláme tvarohy, přidáme vejce a dolijeme mlékem, pokud by směs byla moc tuhá.

6. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme tvarohovou náplní a posypeme rebarborou.

Obrázek k receptu kynutý rebarborový koláč
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na kynutý rebarborový koláč

7. Nakonec z mouky, cukru a másla prsty vypracujeme drobenku, kterou celý koláč posypeme.

8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ­°C po dobu 25 minut.

Nejlepší sezónní koláč na jaro a léto

Kynutým těstem s ovocem a drobenkou rozhodně nadchnete všechny domácí i hosty u vás doma. Lidová moudrost praví, že rebarbora by se měla sklízet jen do 24. června, potom se rostlina potřebuje vzpamatovat a navíc se až příliš zvyšuje množství kyseliny šťavelové. A protože lidová moudra mívají generacemi prověřený základ, držím se toho. Pokud máte rebarbory velkou úrodu, kterou nestíháte upotřebit ani rozdat, zavařte ji jako kompot nebo ve formě džemu.

Obrázek receptu na rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou.

Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou: Ovocná pochoutka ke kávě

Domácí obrácený jablečný dort

Obrácený jablečný dort: vůně zkaramelizovaných jablek aneb proč to dělat složitě, když to jde jednoduše

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest