V létě většinou peču buchty na plech z dostupného ovoce nebo pro odlehčení a osvěžení řezy s želé. Piškotový základ je lehký, tvaroh jemný a kiwi s želé příjemně nakyslé a svěží. Řezy s želé se skvěle hodí na oslavy konané v létě, nebo jen tak v neděli ke kávě pro rodinu. Když je upečete a zazvoní nečekaní hosté, rozhodně si s nimi neuděláte ostudu, naopak. Vypadají velmi působivě a chutnají ještě lépe.

Po vzoru jednoho nejmenovaného známého televizního kuchaře: když nemáte kiwi, dejte tam klidně jakýkoli jiný druh ovoce, skvěle chutnají jahody, maliny, ale i různé druhy kompotovaného ovoce. Želé můžete připravit buď podle mého receptu (hodí se pro variantu s kiwi zejména proto, že enzymy z kiwi někdy brání želatině ztuhnout), nebo si kupte dortové želé a připravte podle návodu.

Recept na želé řezy s kiwi

Doba přípravy: 1 hodina + vychlazení alespoň 1 hodina

Co potřebujeme

Piškot

  • 3 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • nastrouhaná citronová kůra (z 1 citronu, dle chuti)
  • 3 lžíce horké vody
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Krém

  • 250 g tvarohu v kostce (plnotučný nebo tučný)
  • 250 ml smetany ke šlehání 33 %
  • cukr moučkový dle chuti (cca 2–3 PL)

Ovoce a želé

  • 3–4 ks kiwi (nebo jiné ovoce podle sezóny)
  • 300 ml vody
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 1–2 lžíce cukru krupice

Postup přípravy kiwi řezů s želé

Piškot

1. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme stranou na sníh.

2. Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru vyšleháme společně do pěny. Postupně po lžících pak zašleháme vodu a olej.

3. Ve vedlejší míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Směs pak postupně jemně vmícháme do žloutkové směsi.

4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a nakonec ho také po částech zapracujeme do těsta.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 10–12 minut. Necháme zchladnout.

Krém

Než piškot vychladne, připravíme si krém.

7. Tvaroh, smetanu a cukr vyšleháme do tuhého krému. Nešleháme moc dlouho, jen než ztuhne.

Obrázek k receptu na ovocné řezy

Ovocné řezy s pudinkovým želé: Barevný retro návrat do 80. let, který potěší nejen vaše děti

Želé


8. Kiwi nakrájíme na kolečka podle toho, kolik se nám jich vejde na plech.

9. Ve 300 ml vody rozmixujeme zbylé kiwi a přecedíme ho přes jemné sítko, abychom oddělili pecičky.

10. V této vodě pak uvaříme želé z ½ sáčku pudinku. Vzniklé želé necháme zchladnout tak, aby nebylo horké, ale zůstalo tekuté.

11 . Kompletace: Na zchladlý piškot namažeme krém. Krém poklademe kiwi nakrájeným na kolečka. Zalijeme želé.

Na co si dát u řezů pozor

  • Nepřepéct piškot. Stačí mu 10–12 minut při 170 °C, aby nebyl vysušený a nepraskal.
  • Nepřešlehat krém. Když dlouho šleháte šlehačku, začne se z ní oddělovat máslo a krém se srazí. Šlehejte proto decentně do tuha, ale přestaňte včas.
  • Želé nanášet vychladlé, ale stále tekuté. Nenechte želé ztuhnout v hrnci, pak už s tím nic neuděláte.
  • Nechat moučník vychladit. Krém i želé ztuhnou a řezy se pak dobře krájí. Pokud nesníte celý plech na posezení, opět ho vraťte do lednice.
Obrázek k receptu dort z piškotů a jahod

Nepečený dort z piškotů a jahod: To pravé letní osvěžení

Obrázek receptu na Sladký ovocný sen v podobě želatinových ovocných řezů se zakysanou smetanou

Želatinové ovocné řezy do hlubokého plechu se zakysankovým krémem. Nejlepší jsou z ledničky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest