Koláče s náplní jsou ikonou české a moravské kuchyně. Toto sladké pečivo vždy provází slavnostní události nebo blízká rodinná setkání. A po těchto událostech si je s chutí děti berou do školy ke svačině a my si je dopřáváme ke kávě – teda pokud nějaké zbydou. I přes jejich silnou tradici jsou velmi nadčasové a vítané na každém stole.
My si je upečeme s luxusní tvarohovou náplní, která patří do tvarohových koláčů i buchet již po staletí. Ve tvarohové variantě se skvěle hodí i na svatební hostinu. Rozinky před vmícháním namočíme v rumu pro intenzivnější chuť. Pokud ale nemáte rozinky rádi, a že by jste nebyli výjimka, určitě je v klidu vynechejte.
Recept na koláče s tvarohem
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- sůl
- 1 šlehačka
- 50 ml mléka
- 1 malá majonéza
- 1 vejce
- 1 sušené droždí nebo 3/4 kostky čerstvého
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- 100 g cukru
Náplň:
- 2 tvarohy v kostce (ne ve vaničce)
- 1 žloutek
- 2 lžíce zakysané smetany
- cukr podle chuti
- rozinky namočené v rumu
- citronová kůra
Navíc:
- hrušková domácí povidla
- rozšlehané vajíčko na potření
Na potření po upečení:
- rozpuštěné máslo
- rum
Drobenka:
- máslo
- cukr
- polohrubá mouka
Postup přípravy tvarohových koláčů
1. Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého vsypeme sušené droždí nebo rozdrobíme čerstvé.
2. Droždí trochu pocukrujeme, polijeme kapkou vlažného mléka a necháme asi 5 minut vzejít.
3. Přidáme ostatní suroviny (pokojové teploty) a zaděláme těsto.
4. Necháme ho vykynout přikryté utěrkou na teplém místě. Kynutí trvá asi hodinu.
5. Zatím si připravíme náplň – Tvaroh, žloutek, zakysanou smetanu a cukr ušleháme ručním šlehačem a pak vmícháme rozinky a citronovou kůru.

Lahodné pletené tvarohové uzly – bohatě plněné se skvělou chutí

Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou: Koláčky, které budete chtít jíst pořád
6. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na stejně velké dílky.
7. Každý dílek vytvarujeme na koláček a naneseme povidla a tvaroh.
8. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby na 190°C. Pečeme dozlatova.
9. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (rum můžeme vynechat pokud budou jíst koláčky také děti).
10. Pocukrujeme, nejlépe moučkovým cukrem, ve kterém máme uložený vanilkový lusk.
Zajímavosti o koláčích
Nejoblíbenější náplně koláčů kromě tvarohové jsou mák, ořechy a švestková povidla.
Na svatbách bylo zvykem péct malé svatební koláčky, které měly symbolizovat hojnost a štěstí.
V minulosti bylo zvykem do některých koláčků zapékat mince nebo fazole. To mělo přinést štěstí tomu, kdo tyto věci v koláčku našel.

Kynuté koláče s tvarohovou náplní a višněmi: Tvarohová náplň, nadýchané těsto a višně tvoří chuťovou harmonii
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI