Koláče s náplní jsou ikonou české a moravské kuchyně. Toto sladké pečivo vždy provází slavnostní události nebo blízká rodinná setkání. A po těchto událostech si je s chutí děti berou do školy ke svačině a my si je dopřáváme ke kávě – teda pokud nějaké zbydou. I přes jejich silnou tradici jsou velmi nadčasové a vítané na každém stole.

My si je upečeme s luxusní tvarohovou náplní, která patří do tvarohových koláčů i buchet již po staletí. Ve tvarohové variantě se skvěle hodí i na svatební hostinu. Rozinky před vmícháním namočíme v rumu pro intenzivnější chuť. Pokud ale nemáte rozinky rádi, a že by jste nebyli výjimka, určitě je v klidu vynechejte.

Recept na koláče s tvarohem

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 šlehačka
  • 50 ml mléka
  • 1 malá majonéza
  • 1 vejce
  • 1 sušené droždí nebo 3/4 kostky čerstvého
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 100 g cukru

Náplň:

  • 2 tvarohy v kostce (ne ve vaničce)
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • cukr podle chuti
  • rozinky namočené v rumu
  • citronová kůra

Navíc:

  • hrušková domácí povidla
  • rozšlehané vajíčko na potření

Na potření po upečení:

  • rozpuštěné máslo
  • rum

Drobenka:

  • máslo
  • cukr
  • polohrubá mouka

Postup přípravy tvarohových koláčů

1. Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého vsypeme sušené droždí nebo rozdrobíme čerstvé.

2. Droždí trochu pocukrujeme, polijeme kapkou vlažného mléka a necháme asi 5 minut vzejít.

3. Přidáme ostatní suroviny (pokojové teploty) a zaděláme těsto.

4. Necháme ho vykynout přikryté utěrkou na teplém místě. Kynutí trvá asi hodinu.

5. Zatím si připravíme náplň – Tvaroh, žloutek, zakysanou smetanu a cukr ušleháme ručním šlehačem a pak vmícháme rozinky a citronovou kůru.

Obrázek receptu na Lahodné tvarohové uzly.

Lahodné pletené tvarohové uzly – bohatě plněné se skvělou chutí

Obrázek receptu na Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou, koláčky, které budete chtít jíst pořád

Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou: Koláčky, které budete chtít jíst pořád

6. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na stejně velké dílky.

7. Každý dílek vytvarujeme na koláček a naneseme povidla a tvaroh.

8. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby na 190°C. Pečeme dozlatova.

9. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (rum můžeme vynechat pokud budou jíst koláčky také děti).

10. Pocukrujeme, nejlépe moučkovým cukrem, ve kterém máme uložený vanilkový lusk.

Rozinky.
Foto: freepik.com, Rozinky.

Zajímavosti o koláčích

Nejoblíbenější náplně koláčů kromě tvarohové jsou mák, ořechy a švestková povidla.

Na svatbách bylo zvykem péct malé svatební koláčky, které měly symbolizovat hojnost a štěstí.

V minulosti bylo zvykem do některých koláčků zapékat mince nebo fazole. To mělo přinést štěstí tomu, kdo tyto věci v koláčku našel.

Kynuté koláče s višněmi

Kynuté koláče s tvarohovou náplní a višněmi: Tvarohová náplň, nadýchané těsto a višně tvoří chuťovou harmonii

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest