Je spousta dezertů, které nás svým vzhledem a zejména po rozkrojení překvapí, ale viděli jste již kousek dortu schovaného v roládě? Taky na to koukáte a říkáte si, jak to ale udělat? Pojďme si to v následujícím receptu ukázat a zjistíte, že to není tak složité, jak se na první pohled zdá.
Tento dezert kombinuje jemnost klasické piškotové rolády a tmavého korpusu schovaného uvnitř. Ten je promazaný šlehačkou a vrstvený na sebe v podobě dortu. Dále je celý dezert politý polevou z kvalitní čokolády. Zkuste dezert připravit na nějakou slavnostní příležitost a uvidíte to překvapení v očích hostů. V receptu se používá vinný kámen, který však můžete nahradit práškem do pečiva.
Recept na Kousek dortu v roládě: vzhledově atraktivní a chuťově dokonalý zážitek
Ingredience na přípravu vanilkového korpusu
- 4 vejce
- 20 g cukru krystal/krupice
- 1/2 kávové lžičky vanilkové esence
- 40 g mléka
- 40 g rostlinného oleje
- 30 g hladké mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 1/8 kávové lžičky vinného kamene
- 60 g cukru krystal/krupice
Ingredience na přípravu čokoládového korpusu
- 4 vejce
- 20 g cukru krystal/krupice
- 1/2 kávové lžičky vanilkové esence
- 40 g mléka
- 40 g rostlinného oleje
- 30 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- špetka soli
- 1/8 kávové lžičky vinného kamene
- 60 g cukru krystal/krupice
Ingredience na přípravu náplně
- 350 g smetany ke šlehání (slazené nebo s trochou cukru)
Ingredience na přípravu polevy
- 100 g hořké čokolády
- 2 polévkových lžic horké smetany
- 2 polévkových lžic nasekaných arašídů
Postup přípravy
1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli, vinným kamenem a 60 g cukru.
2. Žloutky vyšleháme s cukry, přidáváme postupně olej, mléko a zamícháme prosetou mouku s kakaem. Pomalu a postupně přimícháme tuhý sníh z bílků. Vylijeme na plech o velikosti 25×35 cm vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 25 minut. Necháme vychladnout.
3. Stejným způsobem, akorát bez kakaa a se škrobem upečeme světlý vanilkový korpus.
4. Vychlazenou smetanu vyšleháme na hustou šlehačku, osladíme trochou cukru dle chuti. Odložíme cca na 15 minut do lednice.
5. Tmavý korpus rozkrojíme podélně na 3 stejné pásy, které naplníme šlehačkou vrstvením na sebe.
6. Světlý korpus potřeme šlehačkou. Dále na jeho okraj dle obrázku položíme tmavý řez a opatrně srolujeme do vanilkového korpusu za pomoci utěrky. Roládu zabalíme pevně do folie a odložíme na 2-3 hodiny do lednice.
7. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme horkou smetanu a nasekané arašidy. Rozmícháme a vybalíme roládu z fólie a celý dezert polevou polijeme.
Co je vinný kámen
Vinný kámen slouží k nakypření těsta a můžete jej při pečení nahradit Práškem do pečiva bez lepku nebo jedlou sodou.