Je spousta dezertů, které nás svým vzhledem a zejména po rozkrojení překvapí, ale viděli jste již kousek dortu schovaného v roládě? Taky na to koukáte a říkáte si, jak to ale udělat? Pojďme si to v následujícím receptu ukázat a zjistíte, že to není tak složité, jak se na první pohled zdá.

Tento dezert kombinuje jemnost klasické piškotové rolády a tmavého korpusu schovaného uvnitř. Ten je promazaný šlehačkou a vrstvený na sebe v podobě dortu. Dále je celý dezert politý polevou z kvalitní čokolády. Zkuste dezert připravit na nějakou slavnostní příležitost a uvidíte to překvapení v očích hostů. V receptu se používá vinný kámen, který však můžete nahradit práškem do pečiva.

Recept na Kousek dortu v roládě: vzhledově atraktivní a chuťově dokonalý zážitek

Ingredience na přípravu vanilkového korpusu

  • 4 vejce
  • 20 g cukru krystal/krupice
  • 1/2 kávové lžičky vanilkové esence
  • 40 g mléka
  • 40 g rostlinného oleje
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 1/8 kávové lžičky vinného kamene
  • 60 g cukru krystal/krupice

Ingredience na přípravu čokoládového korpusu

  • 4 vejce
  • 20 g cukru krystal/krupice
  • 1/2 kávové lžičky vanilkové esence
  • 40 g mléka
  • 40 g rostlinného oleje
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • špetka soli
  • 1/8 kávové lžičky vinného kamene
  • 60 g cukru krystal/krupice

Ingredience na přípravu náplně

  • 350 g smetany ke šlehání (slazené nebo s trochou cukru)

Ingredience na přípravu polevy

  • 100 g hořké čokolády
  • 2 polévkových lžic horké smetany
  • 2 polévkových lžic nasekaných arašídů

Postup přípravy

1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli, vinným kamenem a 60 g cukru.

2. Žloutky vyšleháme s cukry, přidáváme postupně olej, mléko a zamícháme prosetou mouku s kakaem. Pomalu a postupně přimícháme tuhý sníh z bílků. Vylijeme na plech o velikosti 25×35 cm vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 25 minut. Necháme vychladnout.

3. Stejným způsobem, akorát bez kakaa a se škrobem upečeme světlý vanilkový korpus.

4. Vychlazenou smetanu vyšleháme na hustou šlehačku, osladíme trochou cukru dle chuti. Odložíme cca na 15 minut do lednice.

5. Tmavý korpus rozkrojíme podélně na 3 stejné pásy, které naplníme šlehačkou vrstvením na sebe.

Tmavý korpus naplníme šlehačkou
Zdroj: Baking_Room, Tmavý korpus naplníme šlehačkou

6. Světlý korpus potřeme šlehačkou. Dále na jeho okraj dle obrázku položíme tmavý řez a opatrně srolujeme do vanilkového korpusu za pomoci utěrky. Roládu zabalíme pevně do folie a odložíme na 2-3 hodiny do lednice.

Světlý korpus namažeme šlehačkou.
Původ: Baking_Room, Světlý korpus namažeme šlehačkou.
Naplněný tmavý korpus zabalíme do světlého.
Zdroj:Baking_Room, Naplněný tmavý korpus zabalíme do světlého.
Ukončíme ukrojením zbytku korpusu.
Původ: Baking_Room, Ukončíme ukrojením zbytku korpusu.
Hotovou roládu zabalíme do folie a dáme chladit.
Zdroj: Baking_Room, Hotovou roládu zabalíme do folie a dáme chladit.

7. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme horkou smetanu a nasekané arašidy. Rozmícháme a vybalíme roládu z fólie a celý dezert polevou polijeme.

Celý dezert polijeme polevou.
Původ: Baking_Room, Celý dezert polijeme polevou.

Co je vinný kámen

Vinný kámen slouží k nakypření těsta a můžete jej při pečení nahradit Práškem do pečiva bez lepku nebo jedlou sodou.

Štafetková roláda

Štafetková roláda: známá ořechová chuť v novém kabátě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest