Pečená kachna s jablky je jídlo, které provází české rodiny po generace. U nás v rodině se toto jídlo objevuje často kolem svatého Martina, to je sice čas husí, ale někdy husičku zastoupí kachna a pak jej často připravuji na Štefana. Letos jsem se ale rozhodla udělat odlehčenou verzi Křehké pečené kachny a doplnit ji lehčí verzí klasického zelí z cukety. Nevím, jak jste zvyklí vy, ale já kachnu peču na nízkém stupni celou noc a to je teprve zážitek, jak je měkoučká a rozpadala, no a ta vůně, to je cítit i u sousedů.

Když se z trouby line vůně kachního sádla, pečených jablek a kmínu, je to většinou znamení, že se něco slaví, anebo že jsou Vánoce. Tentokrát však tradiční chutě dostanou nový kabát a místo klasického zelí přichází jemné cuketové, které je svěží lehce nasládlé a voní létem.

Recept na křehkou kachnu s jablky, podávanou s lehkým cukrovým zelím a nadýchaným kynutým knedlíkem

Ingredience potřebné na přípravu tradičního českého menu v modernější, svěží podobě

  • ceká kachna (2-2,5 kg)
  • 2 lžičky soli a 1 lžička kmínu
  • 1 cibule
  • 3 jablka

Cuketové zelí

  • 2 střední cukety
  • 1 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 cibule
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička cukru
  • sůl, pepř
  • 1 lžička kmínu
  • trochu strouhaného jablka (volitelné)

Kynutý houskový knedlík

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 housky nakrájené na kostičky

Postup přípravy kachny se zelím a knedlíkem

1. Kachnu vcelku omyjeme, osušíme, zevnitř i zvenku osolíme a okmínujeme.

2. Dovnitř kachny vložíme na čtvrtky nakrájená jablka a do pekáče přihodíme na kolečka nakrájenou cibuli.

Kachnu osolíme, okmínujeme a naplníme jablky.
Foto: Lída Novotná, Kachnu osolíme, okmínujeme a naplníme jablky.

3. Kachnu dáme do pekáče, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě při 160 stupních asi 2,5 hodiny.

4. Během pečení občas přelijeme výpekem nebo podlijeme vodou.

5. Posledních 30 minut pečení kachnu odkryjeme a pečeme při 200 stupních, aby se vytvořila zlatavá křupavá kůrka.

Půl hodiny před dopečením kachnu odkryjeme a dopékáme kvůli křupavé kůrce.
Foto: Lída Novotná, Půl hodiny před dopečením kachnu odkryjeme a dopékáme kvůli křupavé kůrce.

6. Během pečení kachny si připravíme těsto na knedlíky. Z trochy mléka, lžičky cukru a droždí si zaděláme kvásek, který necháme v teple vzejít.

7. Do misky dáme mouku, vejce, zbytek mléka a sůl a přidáme hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto, do kterého nakonec vmícháme kostičky housky.

8. Těsto necháme kynout přikryté v teple cca 1 hodinu dokud nezdvojnásobí svůj objem.

9. Na vale vytvarujeme z těsta 2 šišky, které necháme ještě 10 minut odpočívat a vaříme v osolené vodě 20 minut ( v polovině vaření je otočíme) – já vařím v parním hrnci.

Foto: Lída Novotná, Kachna s jablky a k tomu nadýchané knedlíky

10. Uvařené nakrájíme na plátky nití anebo ostrým nožem.

11. Na cuketové zelí si nakrájíme nadrobno cibuli, kterou osmahneme na tuku dosklovita.

12. Přidáme nahrubo nastrouhané cukety, osolíme a opepříme a dusíme asi 10 minut.

13. Dochutíme cukrem, octem a kmínem, jako klasické zelí.

14. Pro jemně sladkokyselý tón můžeme přidat i trochu nastrouhaného jablka.

Cuketové zelí je lehké, svěží a překvapivě chutné.

Vlastníte-li parní hrnec, knedlíky můžete udělat v páře.

Kachničku já osobně peču na 110 stupních celu noc bez podlévání vodou, ráno jen odkryju, sleju kachní tuk a upeču dozlatova.

Upečte si přes noc kachnu a k tomu variace knedlíků a zelí.

Třináctihodinová pečená kachna s domácími knedlíky a červeným zelím: Kachna, jak má být

Obrázek receptu na svatomartinskou křupavou husu.

Svatomartinská křupavá husa: Pomalu pečená je nejlepší

Foto a recept: Lída Novotná

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest