Pečená kachna s jablky je jídlo, které provází české rodiny po generace. U nás v rodině se toto jídlo objevuje často kolem svatého Martina, to je sice čas husí, ale někdy husičku zastoupí kachna a pak jej často připravuji na Štefana. Letos jsem se ale rozhodla udělat odlehčenou verzi Křehké pečené kachny a doplnit ji lehčí verzí klasického zelí z cukety. Nevím, jak jste zvyklí vy, ale já kachnu peču na nízkém stupni celou noc a to je teprve zážitek, jak je měkoučká a rozpadala, no a ta vůně, to je cítit i u sousedů.
Když se z trouby line vůně kachního sádla, pečených jablek a kmínu, je to většinou znamení, že se něco slaví, anebo že jsou Vánoce. Tentokrát však tradiční chutě dostanou nový kabát a místo klasického zelí přichází jemné cuketové, které je svěží lehce nasládlé a voní létem.
Recept na křehkou kachnu s jablky, podávanou s lehkým cukrovým zelím a nadýchaným kynutým knedlíkem
Ingredience potřebné na přípravu tradičního českého menu v modernější, svěží podobě
- ceká kachna (2-2,5 kg)
- 2 lžičky soli a 1 lžička kmínu
- 1 cibule
- 3 jablka
Cuketové zelí
- 2 střední cukety
- 1 lžíce oleje nebo sádla
- 1 cibule
- 1 lžička octa
- 1 lžička cukru
- sůl, pepř
- 1 lžička kmínu
- trochu strouhaného jablka (volitelné)
Kynutý houskový knedlík
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 2 housky nakrájené na kostičky
Postup přípravy kachny se zelím a knedlíkem
1. Kachnu vcelku omyjeme, osušíme, zevnitř i zvenku osolíme a okmínujeme.
2. Dovnitř kachny vložíme na čtvrtky nakrájená jablka a do pekáče přihodíme na kolečka nakrájenou cibuli.

3. Kachnu dáme do pekáče, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě při 160 stupních asi 2,5 hodiny.
4. Během pečení občas přelijeme výpekem nebo podlijeme vodou.
5. Posledních 30 minut pečení kachnu odkryjeme a pečeme při 200 stupních, aby se vytvořila zlatavá křupavá kůrka.

6. Během pečení kachny si připravíme těsto na knedlíky. Z trochy mléka, lžičky cukru a droždí si zaděláme kvásek, který necháme v teple vzejít.
7. Do misky dáme mouku, vejce, zbytek mléka a sůl a přidáme hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto, do kterého nakonec vmícháme kostičky housky.
8. Těsto necháme kynout přikryté v teple cca 1 hodinu dokud nezdvojnásobí svůj objem.
9. Na vale vytvarujeme z těsta 2 šišky, které necháme ještě 10 minut odpočívat a vaříme v osolené vodě 20 minut ( v polovině vaření je otočíme) – já vařím v parním hrnci.

10. Uvařené nakrájíme na plátky nití anebo ostrým nožem.
11. Na cuketové zelí si nakrájíme nadrobno cibuli, kterou osmahneme na tuku dosklovita.
12. Přidáme nahrubo nastrouhané cukety, osolíme a opepříme a dusíme asi 10 minut.
13. Dochutíme cukrem, octem a kmínem, jako klasické zelí.
14. Pro jemně sladkokyselý tón můžeme přidat i trochu nastrouhaného jablka.
Cuketové zelí je lehké, svěží a překvapivě chutné.
Vlastníte-li parní hrnec, knedlíky můžete udělat v páře.
Kachničku já osobně peču na 110 stupních celu noc bez podlévání vodou, ráno jen odkryju, sleju kachní tuk a upeču dozlatova.
Třináctihodinová pečená kachna s domácími knedlíky a červeným zelím: Kachna, jak má být
Svatomartinská křupavá husa: Pomalu pečená je nejlepší
Foto a recept: Lída Novotná