Už vás absolutně nenapadá, co té svojí rodině nabídnete další dny v obědu nebo večeři? Samotné přemítání nad různými recepty vám ve výsledku zabírá více času než vaření? Přesně vím, o čem mluvíte! Někdy je obtížné uspokojit náročné mlsné jazýčky členů rodiny. Nakonec je nebaví už ani pečené kuře nebo obalované řízky a vy si přejete, aby lidstvo objevilo nový druh jídla. Tento recept je ale samotný “dar z nebes”. Originální kuře v luxusní marinádě si zapamatujete velmi dobře.
Pokud si občas rádi dopřáváte nějakou specialitu, usmažte toto fantastické kuře v marinádě pro celou rodinu a předveďte jim vaše kuchařské umění. Kuře smažené v majonézové marinádě možná zní prostě, ale zdání klame. Jednou vyzkoušíte a vaše chuťové buňky nastaví velmi vysokou laťku.
Recept na smažené kuře v majonézové marinádě
Ingredience pro přípravu
- 450 g kuřecích prsou
- 1,5 lžíce sójové omáčky
- 1 cibule
- 1 vejce
- 400 g žampionů
- 3 stroužky česneku
- 200 ml smetany min. 20%
- 3 lžíce mouky
- 1 lžička mleté červené papriky
- 2,5 lžíce majonézy
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička khmeli suneli (gruzínské koření)
- 1 lžička chilli (dle chuti)
Postup přípravy
1. V míse si smícháme majonézu, hořčici, papriku, chilli, sójovou omáčku a khmeli suneli.
2. Do marinády přidáme prolisovaný česnek a vyšlehaná vejce.
3. Vše dobře promícháme a kuřecí prsa nakrájíme na kousky cca 1,5 cm silné.
4. Maso vložíme do mísy s marinádou, poctivě promícháme a necháme několik hodin odležet. Čím déle, tím lépe.
5. Mezitím žampiony nakrájíme na větší kousky a cibuli nadrobno.
6. Do marinády přidáme mouku a maso opět promícháme.
7. V pánvi rozpálíme olej a vložíme maso, které smažíme dozlatova z obou stran.
8. V jiné čisté pánvi si na oleji orestujeme do měkka cibuli a jakmile je hotová, přendáme ji na talíř.
9. V tom stejném oleji opečeme žampiony, jejich objem by se měl přibližně 2x zmenšit.
10. Nyní k žampionů přidáme zpět cibuli a zakysanou smetanu a vše promícháme.
11. Usmažené kuřecí maso nyní položíme do této omáčky a přikryjeme pokličkou.
12. Dusíme do vyvaření smetany přibližně 1 minutu a podáváme samostatně nebo s bramborami, hranolkami nebo třeba těstovinami.
Znáte směs koření khmeli suneli?
Khmeli suneli má kořeny v gruzínské kuchyni. Tradičně se přidává do masových jídel, polévek, omáček a marinád. Typicky se s kořením setkáte u šašliků, kavkazského jídla, které je u nás velice známé a oblíbené. Kromě chuti přináší toto koření také zdravotní výhody. Obsahuje množství antioxidantů a protizánětlivých složek.