Tento recept je jednoduchou domácí verzí klasického cukrářského receptu. Krémeše potěší milovníky krému a vláčných moučníků. Těsta je v něm pramálo, zato náplně požehnaně. Používám kupované listové těsto. Pokud se mezi vámi najde takový borec, který ho svede i domácí, s chutí do toho.
Opravdové krémeše mají základ v bohaté vrstvě žloutkového krému a hlavně úhledném servírování v podobě pravidelných čtvercových řezů. Náš recept obsahuje klasický krém z pudinku a másla a vrstvu šlehačky, které si s původním v lahodnosti nic nezadají. Při šlehání krému z pudinku a másla dejte pozor, aby pudink i máslo měly stejnou teplotu, jinak hrozí, že se krém srazí. Šlehačku před vrstvením na pudink dobře vychlaďte, aby byla dostatečně tuhá. A poslední připomínka patří listovému těstu: před pečením ho dostatečně propíchejte, aby se v troubě nenafouklo.
Recept jak připravit tradiční krémeše s pudinkovo-máslovým krémem a šlehačkou
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut + chlazení
Co potřebujeme na základ
2 pláty listového těsta
Suroviny na vanilkový pudinkový krém
- 400 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- Špetka skořice
- 60–70 g másla (cca 1/4 kostky)
Ingredience na smetanovou vrstvu
- 2 smetany ke šlehání (ideálně 33% tuku)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- Trocha skořice
- 2 ztužovače do šlehačky
Postup na přípravu krémeše s krémem
1. Na plech vyložený pečicím papírem položíme první plát těsta a propícháme ho na více místech, aby měl při pečení kam unikat horký vzduch, a těsto se nenafouklo.
2. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 10–15 minut.
3. Uvaříme pudink z mléka, cukru, špetky skořice a vanilkového cukru. Jakmile zhoustne, necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu přikrytý potravinářskou fólií, aby nevznikl škraloup.
4. Ručním šlehačem začneme šlehat máslo a po chvíli přidáme vychladlý pudink. Vyšleháme hladký krém.
5. Mezitím se nám upekl první plát těsta. Dáme péct druhý plát, který na plechu nakrájíme na čtverce.
6 .První plát potřeme vanilkovým krémem.
7. Smetanu z lednice vyšleháme spolu s vanilkovým cukrem, skořicí a ztužovači do tuhé šlehačky a dáme ještě na chvíli vychladit do lednice.
8. Studenou šlehačku potom rozetřeme na krém na plechu.
9. Vrstvu šlehačky pokryjeme jednotlivými čtverci listového těsta a dáme chladit do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc.

Neodolatelný medový krémeš
Servírování krémeše je hračka, když víte, že…
- Navrch krémeše posypte moučkovým cukrem.
- Abyste při krájení dezert nerozmačkali, používejte vždy ostrý nůž.
- Kostku, kterou krájíte zeshora jemně přidržujte. Postupujte opatrně a sledujte, jak se pod nožem moučník chová.
- Podávejte ho vždy rovnou z lednice, bohaté vrstvě krému a šlehačky rozhodně nesvědčí pobyt v teple a ani v pokojové teplotě.
- Na malý dezertní talířek přidejte kopeček šlehačky s jahodami nebo malinami a podávejte s dezertní vidličkou. Rukou se tahle nadýchaná sladkost konzumuje opravdu velmi neobratně.

Tvarohový krémeš Nebe v puse – luxusní tvarohový krémovník na způsob dezertu Slzy Anděla

Vrstvený krémeš s medovým korpusem a broskvovým džemem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková