Tento recept je jednoduchou domácí verzí klasického cukrářského receptu. Krémeše potěší milovníky krému a vláčných moučníků. Těsta je v něm pramálo, zato náplně požehnaně. Používám kupované listové těsto. Pokud se mezi vámi najde takový borec, který ho svede i domácí, s chutí do toho.

Opravdové krémeše mají základ v bohaté vrstvě žloutkového krému a hlavně úhledném servírování v podobě pravidelných čtvercových řezů. Náš recept obsahuje klasický krém z pudinku a másla a vrstvu šlehačky, které si s původním v lahodnosti nic nezadají. Při šlehání krému z pudinku a másla dejte pozor, aby pudink i máslo měly stejnou teplotu, jinak hrozí, že se krém srazí. Šlehačku před vrstvením na pudink dobře vychlaďte, aby byla dostatečně tuhá. A poslední připomínka patří listovému těstu: před pečením ho dostatečně propíchejte, aby se v troubě nenafouklo.

Recept jak připravit tradiční krémeše s pudinkovo-máslovým krémem a šlehačkou

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut + chlazení

Co potřebujeme na základ

2 pláty listového těsta

Suroviny na vanilkový pudinkový krém

  • 400 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • Špetka skořice
  • 60–70 g másla (cca 1/4 kostky)

Ingredience na smetanovou vrstvu

  • 2 smetany ke šlehání (ideálně 33% tuku)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • Trocha skořice
  • 2 ztužovače do šlehačky

Postup na přípravu krémeše s krémem

1. Na plech vyložený pečicím papírem položíme první plát těsta a propícháme ho na více místech, aby měl při pečení kam unikat horký vzduch, a těsto se nenafouklo.

2. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 10–15 minut.

3. Uvaříme pudink z mléka, cukru, špetky skořice a vanilkového cukru. Jakmile zhoustne, necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu přikrytý potravinářskou fólií, aby nevznikl škraloup.

4. Ručním šlehačem začneme šlehat máslo a po chvíli přidáme vychladlý pudink. Vyšleháme hladký krém.

5. Mezitím se nám upekl první plát těsta. Dáme péct druhý plát, který na plechu nakrájíme na čtverce.

6 .První plát potřeme vanilkovým krémem.

7. Smetanu z lednice vyšleháme spolu s vanilkovým cukrem, skořicí a ztužovači do tuhé šlehačky a dáme ještě na chvíli vychladit do lednice.

8. Studenou šlehačku potom rozetřeme na krém na plechu.

9. Vrstvu šlehačky pokryjeme jednotlivými čtverci listového těsta a dáme chladit do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc.

Obrázek receptu na medový krémeš.

Neodolatelný medový krémeš

Obrázek k receptu na krémeše
Foto: Cooky.cz, Recept na krémeše

Servírování krémeše je hračka, když víte, že…

  • Navrch krémeše posypte moučkovým cukrem.
  • Abyste při krájení dezert nerozmačkali, používejte vždy ostrý nůž.
  • Kostku, kterou krájíte zeshora jemně přidržujte. Postupujte opatrně a sledujte, jak se pod nožem moučník chová.
  • Podávejte ho vždy rovnou z lednice, bohaté vrstvě krému a šlehačky rozhodně nesvědčí pobyt v teple a ani v pokojové teplotě.
  • Na malý dezertní talířek přidejte kopeček šlehačky s jahodami nebo malinami a podávejte s dezertní vidličkou. Rukou se tahle nadýchaná sladkost konzumuje opravdu velmi neobratně.
Obrázek receptu na Tvarohový krémeš Nebe v puse

Tvarohový krémeš Nebe v puse – luxusní tvarohový krémovník na způsob dezertu Slzy Anděla

Obrázek receptu na vrstvený krémeš.

Vrstvený krémeš s medovým korpusem a broskvovým džemem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest