Kremšnyty, také známé jako Kremeše nebo Žloutkové řezy ale i Kremšnity, jsou tradičním zákuskem, který je oblíbený ve střední Evropě, zejména v České republice, Slovensku, Maďarsku a Rakousku. Tento lahodný dezert se skládá z vrstev listového těsta, které jsou plněné jemným vanilkovým krémem a často ozdobené moučkovým cukrem nebo karamelovou polevou a také tenkou marmeládovou vrstvou.

Historie a příprava Žloutkových řezů doma i v zahraničí

Historie Kremšnytů sahá až do 17. století, kdy se listové těsto a krémové dezerty rozšířily po celé Evropě. V Maďarsku je tento dezert známý jako Krémes, zatímco v Rakousku se nazývá Cremeschnitte. V Polsku se tato pochoutka nazývá Kremówka. V Polsku si Krmówka získala zvláštní popularitu po roce 1999, kdy papež Jan Pavel II. zmínil, že si v mládí rád pochutnával na tomto dezertu. Každá země má své vlastní varianty a drobné úpravy, ale základní princip zůstává stejný – kombinace vrstveného těsta a lahodného krému.

Příprava začíná listovým těstem

Příprava Kremšnytu začíná listovým těstem, které lze buď koupit hotové nebo připravit doma. Těsto se peče dozlatova a nechá se vychladnout. Mezitím se připraví krém, který je směsí mléka, cukru, vanilky, žloutků a mouky nebo kukuřičného škrobu. Tato směs se pomalu vaří, dokud nezhoustne a poté se nechá zchladnout. Někdy se do krému přidává šlehačka, aby byl ještě lehčí a nadýchanější. Po vychladnutí těsta a krému se těsto rozřízne na dvě stejné části. Jedna část se položí na dno formy a na ni se nanese silná vrstva krému. Na krém se poté položí druhá vrstva těsta. Dezert se nechá vychladit, aby se krém zpevnil, a před podáváním se jednotlivé porce posypou moučkovým cukrem nebo potřou například karamelovou polevou.

Recept na tradiční Kremšnit

Kremšnyty, také známé jako Kremeše nebo Žloutkové řezy
Zdroj: mojewypieki, Kremšnyty, také známé jako Kremeše nebo Žloutkové řezy
  • 12 porcí

Ingredience a jednotlivé části

Ingredience na listové těsto

  • 2 pláty listového těsta na másle (každý 320 g)
  • V případě, že si budete chtít připravit domácí listové těsto, budete potřebovat: hladkou pšeničnou mouku, máslo, sůl, citronovou šťávu.

Ingredience na pudinkový krém

  • 500 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání (30% nebo 36%)
  • 1 lžička vanilkové pasty (nebo semínka z 1 vanilkového lusku nebo 18 g vanilkového cukru)
  • 120 g cukru
  • 6 žloutků (z velkých vajec)
  • 3 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g másla (pokojové teploty)

Ingredience na šlehačkový krém

  • 500 ml smetany ke šlehání (30% nebo 36%) (chlazené)
  • 6 g (2 lžičky) želatiny v prášku + 30 ml studené vody
  • 1 lžička moučkového cukru

Postup přípravy

Kremšnyty, také známé jako Kremeše nebo Žloutkové řezy
Zdroj: mojewypieki, Kremšnyty, také známé jako Kremeše nebo Žloutkové řezy

Příprava listového těsta

1. Příprava plechů: Připravte si dva plechy a vyložte je pečicím papírem. Na každý plech položte jeden plát rozváleného listového těsta a nechte ho dojít na pokojovou teplotu. Propíchejte těsto vidličkou.

2. Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 200ºC, 25 – 30 minut, dokud těsto nezíská tmavě zlatavou barvu. Během pečení těsto poroste a bude se nafukovat – propichujte všechny nepravidelnosti vidličkou, aby těsto nevyrostlo příliš vysoko. Těsto by mělo být dobře propečené, ale ploché. Po upečení těsto vyjměte z trouby, umístěte na mřížku a nechte vychladnout.

3. Příprava formy: Formu o rozměrech 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem. Upečené pláty těsta upravte podle rozměrů formy (nejlépe kulatým nožem na pizzu nebo nožem s pilkou).

Příprava pudinkového krému

1. Vaření mléka: V hrnci přiveďte k varu 350 ml mléka s cukrem. Po převaření přidejte smetanu ke šlehání a vanilkovou pastu, promíchejte a znovu přiveďte k varu.

2. Příprava žloutkové směsi: V samostatné misce, smíchejte zbylých 150 ml mléka se žloutky, bramborovým škrobem a hladkou moukou (nejlépe mixérem, aby nebyly hrudky). Nalijte tuto směs do vroucí mléčné směsi a vařte jako pudink – často míchejte, aby se nevytvořily hrudky a hmota zhoustla. Potom vařte ještě 2 minuty. Pudink stáhněte z plotny. Ještě do horkého přidejte na kousky nakrájené máslo a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přendejte do misky a zakryjte potravinářskou fólií (fólie by se měla dotýkat povrchu pudinku) a nechte vychladnout.

3. Skládání těsta: Na dno formy položte první z upečených plátů listového těsta (propichovanou stranou nahoru, aby se nekroutil). Na vrch naneste pudinkový krém (může být lehce teplý) a vyrovnejte. Nechte vychladnout před nanášením šlehačkového krému.

Příprava šlehačkového krému

1. Příprava želatiny: Želatinu v prášku zalijte vodou, promíchejte a nechte 10 minut nabobtnat. Zahřejte na plotně, míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí nebo zahřejte v mikrovlnné troubě. Nesmí se vařit – ztratila by své vlastnosti! Odstavte z plotny, nechte vychladnout, ale nenechte ji ztuhnout.

2. Šlehání smetany: Smetanu ke šlehání vyšlehejte, ke konci přidejte moučkový cukr a poté rozpuštěnou a vychladlou želatinu (aby se nevytvořily hrudky želatiny, přidejte k želatině nejdříve 2 – 3 lžíce ušlehané smetany a promíchejte).

Kompletace

Dokončení dezertu: Na vychladlé těsto s pudinkovým krémem naneste šlehačkový krém. Překryjte druhým plátem listového těsta (předem nakrájeným na 12 částí, propichovanou stranou dolů ke šlehačkové hmotě). Posypte moučkovým cukrem.

Kremšnyty, také známé jako Kremeše nebo Žloutkové řezy - s polevou a marmeládou
Kremšnyty s marmeládovou vrstvou a polevou

Něco zajímavého na závěr, co možná o Kremšnitu nevíte

Některé moderní varianty kremšnitu obsahují různé příchutě krémů, jako je čokoládový krém, ovocné náplně nebo dokonce alkoholické přísady, jako je rum. Tato inovace přidává dezertu nový rozměr a umožňuje nekonečné variace. Kremšnity jsou oblíbené pro svou křehkost, sladkost a kontrast mezi křupavým těstem a jemným krémem.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest