Pečené kuře na bramborách a zelenině pokládáme v české kuchyni za oblíbenou klasiku. Tento pokrm vždy nabídne dokonalou harmonii chutí a textur. Recept je ideální pro všechny, kteří rádi připravují pro svoji rodinu vyvážené a chutné jídlo s minimálním úsilím. Kombinace šťavnatého kuřecího masa s křupavou kůrkou, měkkými a voňavými bramborami a chutnou zeleninou vytvoří nezapomenutelný zážitek. Ať už chystáte rodinný oběd nebo večeři, všichni si zajisté výborně pochutnají. Jídlo je syté a plné přirozených chutí.
Recept na kuře pečené na bramborách se zeleninou
Ingredience pro přípravu
- 1 kuře
- mrkev
- cherry rajčata
- 1 bílá paprika
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 pórek
- brambory dle potřeby
- sůl a pepř
- celý kmín
- mletá červená paprika
- koření na kuře
- olej
Postup přípravy
1. Nejdříve si nakrájíme na kolečka mrkev a dále na kousky papriky, cibuli, pórek a česnek.
2. Pokud máme rané brambory, nemusíme je loupat a nakrájíme na měsíčky, v opačném případě nejdříve oloupeme a poté nakrájíme.
3. Všechnu nakrájenou zeleninu včetně brambor si smícháme ve velké míse a přidáme k ní cherry rajčata.
4. Zeleninu dobře osolíme, opepříme a dostatečně pokapeme olejem.
5. Posypeme kmínem a červenou paprikou dle chuti a velmi dobře vše spolu promícháme.
6. Dáme si předehřát troubu a plech si vymažeme olejem.
7. Kuře si mírně potřeme olejem a ze všech stran osolíme a ochutíme kořením na kuře. Případně můžeme posypat kmínem.
8. Koření s olejem do kuřete dobře vmasírujeme a položíme na plech.
9. Kolem kuřete ze všech stran nasypeme brambory se zeleninou a plech vložíme do předehřáté trouby.
10. Ke konci pečení otočíme kuře, aby se propeklo i z druhé strany a trochu promícháme směs brambor a zeleniny.
11. Jakmile je kuře dozlatova upečené, vyndáme z trouby a podáváme s čerstvou oblohou.
Tipy pro ještě lepší výsledek
Experimentujte s čerstvými nebo sušenými bylinkami, které dodají jídlu ještě lepší chuť.
Potřete kuře před pečením bylinkovým máslem s česnekem pro extra bohatou chuť.
Přidejte další zeleninu v podobě cukety nebo lilku.
Pokud máte rádi ještě křupavější brambory, zkuste je před pečením předvařit.