Pečené kuře na bramborách a zelenině pokládáme v české kuchyni za oblíbenou klasiku. Tento pokrm vždy nabídne dokonalou harmonii chutí a textur. Recept je ideální pro všechny, kteří rádi připravují pro svoji rodinu vyvážené a chutné jídlo s minimálním úsilím. Kombinace šťavnatého kuřecího masa s křupavou kůrkou, měkkými a voňavými bramborami a chutnou zeleninou vytvoří nezapomenutelný zážitek. Ať už chystáte rodinný oběd nebo večeři, všichni si zajisté výborně pochutnají. Jídlo je syté a plné přirozených chutí.

Recept na kuře pečené na bramborách se zeleninou

Ingredience pro přípravu

  • 1 kuře
  • mrkev
  • cherry rajčata
  • 1 bílá paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • brambory dle potřeby
  • sůl a pepř
  • celý kmín
  • mletá červená paprika
  • koření na kuře
  • olej

Postup přípravy

1. Nejdříve si nakrájíme na kolečka mrkev a dále na kousky papriky, cibuli, pórek a česnek.

2. Pokud máme rané brambory, nemusíme je loupat a nakrájíme na měsíčky, v opačném případě nejdříve oloupeme a poté nakrájíme.

Zeleninu nakrájíme a smícháme v míse.
Zeleninu nakrájíme a smícháme v míse.

3. Všechnu nakrájenou zeleninu včetně brambor si smícháme ve velké míse a přidáme k ní cherry rajčata.

4. Zeleninu dobře osolíme, opepříme a dostatečně pokapeme olejem.

5. Posypeme kmínem a červenou paprikou dle chuti a velmi dobře vše spolu promícháme.

Ochutíme veškerým kořením.
Ochutíme veškerým kořením.

6. Dáme si předehřát troubu a plech si vymažeme olejem.

7. Kuře si mírně potřeme olejem a ze všech stran osolíme a ochutíme kořením na kuře. Případně můžeme posypat kmínem.

Do kuřete vmasírujeme koření s olejem.
Do kuřete vmasírujeme koření s olejem.

8. Koření s olejem do kuřete dobře vmasírujeme a položíme na plech.

9. Kolem kuřete ze všech stran nasypeme brambory se zeleninou a plech vložíme do předehřáté trouby.

Kolem kuřete nasypeme zeleninu.
Kolem kuřete nasypeme zeleninu.

10. Ke konci pečení otočíme kuře, aby se propeklo i z druhé strany a trochu promícháme směs brambor a zeleniny.

11. Jakmile je kuře dozlatova upečené, vyndáme z trouby a podáváme s čerstvou oblohou.

Pečeme dozlatova.
Pečeme dozlatova.

Tipy pro ještě lepší výsledek

Experimentujte s čerstvými nebo sušenými bylinkami, které dodají jídlu ještě lepší chuť.

Potřete kuře před pečením bylinkovým máslem s česnekem pro extra bohatou chuť.

Přidejte další zeleninu v podobě cukety nebo lilku.

Pokud máte rádi ještě křupavější brambory, zkuste je před pečením předvařit.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest