5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Běžné recepty na bramboráky se neobejdou bez vajec a mouky. My s ohledem na večerní stravu před spaním, která by neměla být těžká, nabízíme alternativu.

Bramboráky s minimálním obsahem rýžové mouky, která je bezlepková, tedy nezatíží váš žaludek. Zároveň jsou tyto velmi chutné a minimalistické bramboráky také díky složení vhodné pro vegany. Tento recept je důkazem, že po smaženém jídle vám nemusí být vždy těžko.

Výhody bezvaječných bramboráků

Bezvaječné bramboráky se liší od běžných bramboráků především absencí vajec, které se často používají jako pojivo. Jak nahradit vejce v bramboráku? Místo vajec mohou být použity jiné pojící ingredience, jako je například jablečný pyré (Židovské bramboráky) nebo mouka, aby se zajistila správná konzistence těsta. Tato varianta je ideální pro vegany nebo osoby s alergií na vejce. Bezvaječné bramboráky mohou být lehčí a zdravější volbou, protože obsahují méně cholesterolu. Kromě toho jsou bezvaječné bramboráky často křupavější, protože vejce může přispět k měkčí textuře.

TIP: Jestliže máte chuť na klasické bramboráky, německé nebo italské bramborák, zde jsou všechny recepty na bramboráky.

Zdroj obrázku: recept-duhovka, Recept na bezvaječné bramboráky.

Recept na bezvaječné bramboráky

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 16 kusů
Kalorie 199
Připravujeme veganské bramboráky bez vajec, celková délka přípravy 40 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Mísa
  • 1 Pánev

Suroviny

  • 500 g Brambor
  • 2 ks Zelené cibulky
  • 1 lžíce Strouhanky
  • 1 lžíce Rýžové mouky
  • 1/2 lžičky Soli
  • 1/2 lžičky Černého mletého pepře
  • Špetka Sušeného česneku
  • Olej na smažení

Postup 

  • Oloupeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme brambory.
  • V kuchyňské utěrce osušíme.
  • Veškerou šťávu z brambor necháme stéct do mísy.
  • Bramborovou šťávu necháme 5 minut odstát.
  • Následně šťávu opatrně odlejeme z misky, ale necháme v ní usazený škrob.
  • Brambory dáme so mísy se škrobem a promícháme.
  • Přidáme zbytek ingrediencí jako nadrobno nakrájenou cibulku, česnek, sůl, pepř, rýžovou mouku a strouhanku.
  • Pořádně promícháme a necháme 5 minut odpočinout.
  • Opět promícháme a na pánvi si rozpálíme olej.
  • Uděláme si z brambor placky o průměru cca 7 cm a dozlatova osmažíme z obou stran.
  • Po vytažení z pánve položíme samozřejmě bramboráky na papírové utěrky, aby odkapal přebytečný tuk.
  • Doporučujeme podávat s cibulkou a zakysanou smetanou.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Kalorie: 199kcal
Chod: Hlavní jídlo, Oběd, Večeře
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bez vajec, bramboráky, rýžová mouka, veganská kuchyně

Výživové hodnoty

Kalorie: 199kcal



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest