Když mám chuť na něco lehkého a rychlého, nejraději dělám cuketové placky v troubě. Je to podle mě skvělý způsob, jak si je vychutnat bez přebytečného tuku. Uvnitř zůstanou krásně šťavnaté a na povrchu neodolatelně křupavé. A víte, co je na tom nejlepší? Nemusím stát u sporáku a obracet jednu placku za druhou. Prostě je naskládám na plech a o všechno ostatní se postará trouba.

Já mám cuketu moc ráda – je to hlavní hvězda nejen tohoto receptu, ale i celé letní kuchyně. Pochází ze Střední Ameriky a do Evropy se dostala až s mořeplavci, oblíbenou se stala hlavně v italské kuchyni. I když ji botanicky řadíme mezi plody, v kuchyni ji používáme jako zeleninu. A věřte mi, že kromě chuti vám dodá i spoustu vitaminů, minerálů a hlavně vlákniny. Proto vám radím – pokud hledáte jednoduchý, zdravý a opravdu chutný recept, upečte si cuketové placky v troubě. Jsou skvělé jak k obědu, tak k večeři.

Recept na cuketové placky z trouby

Délka přípravy zhruba 30 minut.

Ingredience k přípravě

  • 1 velká cuketa (nebo dvě menší)
  • 5 středně velkých brambor
  • 2 vejce
  • 200 gramů hladké mouky
  • 3 stroužky česneku (nebo více podle chuti)
  • 1 hrst čerstvé majoránky
  • Sušené oregano a petrželová nať podle chuti
  • Rostlinný olej na potření plechu
  • Sůl
  • Pepř
Obrázek k receptu na cuketové placky z trouby
Foto: Cooky.cz, recept na cuketové placky z trouby

Postup přípravy placek z cukety

1. Brambory si nejdříve oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. Cuketu omyjte a i se slupkou nastrouhejte na stejném struhadle jako brambory.

2. Nastrouhanou cuketu i brambory osolte a nechte je asi deset minut “vybrečet”. Tento krok je velice důležitý, protože se zbavíte přebytečné vody a placky budou mnohem křupavější.

3. Poté směs přendejte do cedníku a ještě ji pořádně vymačkejte rukama nebo pomocí lžíce. Připravenou směs přesuňte do velké mísy.

4. K bramborám a cuketě přidejte rozšlehaná vejce, prolisovaný česnek, majoránku a další bylinky, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.

5. Nakonec do směsi postupně zapracujte hladkou mouku, dokud nezískáte konzistenci, která je pevná, ale stále tvárná – podobně jako těsto na klasické bramboráky.

6. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a důkladně ho potřete tenkou vrstvou rostlinného oleje.

7. Pomocí lžíce pak tvořte na plech menší placky. Je důležité, aby byly tenké, díky tomu se propečou rovnoměrně a budou hezky křupavé.

Obrázek receptu na Letní cuketový koláč s ovocem a drobenkou

Sladký cuketový koláč s ovocem a drobenkou

8. Vložte plech do předehřáté trouby a pečte asi 15 minut, dokud nezezlátnou.

9. Poté je obraťte, potřete i z druhé strany olejem a pečte dalších 15 minut, nebo dokud nebudou krásně zlatavé a křupavé. Čas pečení se může lišit v závislosti na výkonu vaší trouby.

Tipy redakce

  • Příloha a servírování Tyto placky chutnají skvěle samotné, ale můžete je také podávat s jogurtovým dipem s česnekem a bylinkami, s čerstvým zeleninovým salátem nebo s kysanou smetanou. Skvěle se hodí také jako příloha k pečenému masu nebo guláši, protože díky své jednoduché chuti nekonkurují hlavnímu jídlu.
  • Dochucení Nezapomeňte přidat dostatek čerstvé majoránky a česneku, ty dodají plackám nezaměnitelnou chuť. Pokud máte rádi pálivější, můžete do směsi přidat špetku mletého chilli. Zkuste také do těsta přidat nastrouhanou cibuli, která dodá plackám ještě více aroma.
  • Nahrazení mouky Místo hladké mouky můžete použít i mouku celozrnnou, špaldovou nebo část mouky nahradit ovesnými vločkami. Placky tak budou mít ještě lepší texturu a navíc se zvýší jejich nutriční hodnota. Pro bezlepkovou verzi můžete použít bezlepkovou mouku nebo kukuřičnou strouhanku.
  • Placky na mnoho způsobů Nebojte se experimentovat a přidejte do těsta další suroviny. Skvěle se do směsi hodí nastrouhaná mrkev, petržel nebo dýně. Můžete také přidat trochu sýra, například ementálu nebo parmazánu, který se při pečení krásně rozteče a dodá plackám novou chuť. Pro pikantnější variantu můžete přidat na kostičky nakrájenou slaninu nebo šunku.
Výborný oběd - usmažte si cuketové kroužky dvakrát obalované

Smažená obalovaná cuketa s uzeným masem a sýrem. A okurkový salát k tomu

Obrázek k receptu na cuketová kolečka plněná šunkou a sýrem

Plněná cuketová kolečka se šunkou a sýrem v trojobalu: Blesková večeře a oběd ze zahrádky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest