Pozor, jakmile toto ochutnáte, neodoláte. Nebezpečně návyková pochoutka, kterou peču výhradně na Vánoce, aby nám zůstala vzácná, a také proto, že ořechy a bílky se k vánočnímu času skvěle hodí. Nejkrásnější svátky v roce si přece zaslouží na stůl něco speciálního. Ovšem bílkovo-oříškové chipsy můžete upéct i kdykoli jindy, když se vám stane, že vám zbydou bílky z jiného receptu.
Chipsy se pečou na dvakrát, takže si na ně dva dny počkáte. Není to tedy žádná „rychlokvaška“, ale trpělivost přináší růže. Nebo spíš sladké křupavé pochoutky. Lískové ořechy nejsou podmínkou, klidně chipsy připravte z vlašáků nebo mandlí. Výtečně chutnají s čajem, svařákem i kávou.
Recept na chipsy z bílků a lískových oříšků
Doba přípravy: 1 hodina + sušení v troubě druhý den
Co potřebujeme
- 5 bílků
- 100 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 100 g lískových oříšků
- na vymazání formy: máslo nebo tuk
- na vysypání formy: strouhanka
Postup přípravy
1. Bílky dáme do suché, dobře odmaštěné nádoby a začneme šlehat. Jakmile zmizí větší bubliny a začne se tvořit měkký sníh, postupně po lžících zašleháme cukr. Vznikne lesklý pevný sníh.
2. Poté vmícháme mouku a oříšky.
3. Formu „srnčí hřbet“ vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme strouhankou.
4. Nalijeme těsto a dáme péct do trouby na 200 °C asi na 10–15 minut.
5. Zabalíme do utěrky a druhý den nakrájíme na velmi tenké plátky. Ty potom naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a sušíme v troubě při 150 °C se zapnutým ventilátorem do křupava.
Tipy a vychytávky
- Bílky se nejlépe vyšlehají, když je nešleháme hned z lednice, ale při pokojové teplotě.
- Oříšky můžeme lehce opražit na pánvi pro lepší chuť.
- Vydržte do druhého dne a odolejte pokušení nakrájet bochánek hned po upečení. Díky tomu se vám bude dobře krájet a nerozpadne se.
- Chipsy můžeme sušit také na plechu na topení.
Luxusní narozeninové karamelové řezy se základem z bébéček. Vrstvy z kakaa, pudinku a salka. Téměř jako dort z plechu
Andělsky koláč – tak trošku orosený slzami. Sladké kapky na tvarohu a sněhu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková