To jsou ty, co voní po poctivém kynutí, na povrchu křupnou a uvnitř jsou měkké, vláčné a nadýchané. Přesně takové, jako když je vytahujete z horké pece, nebo jaké si pamatujete z dětství zabalené ještě vlahé do papíru. Vzpomínáte? Ještě teplý, schovaný v papírovém sáčku cestou z pekárny, když se do něj zakousnete, křupne, jako slib, hebký, nenápadně slaný, jemně sladký a vydá se za každou chutí, kterou na něj položíte.
Ať je to sýr, máslo, šunka, vajíčko, či marmeláda nebo jen tak samotný s mlékem anebo kakaem anebo jen tak do ruky, když pospícháte. Možná si ho ani nevšimnete, když leží na stole, a přece je tam, věrný, skromný a stále dokonalý. Ten bílý nadýchaný půlměsíc, který doprovází mnohá rána, svačiny či tiché večery. Je to pečivo, které neuráží, ale potěšíte. Rohlík je jako stará píseň, kterou znáte zpaměti, ale nikdy vás neomrzí.
Recept na křupavé rohlíky ke snídani
Ingredience potřebné na přípravu Rohlíků, jako od mistra pekaře
- 260 m plnotučného mléka
- 1 lžíce krupicového cukru
- 42 g droždí
- 500 g hladké mouka
- 30 ml slunečnicového oleje
- 30 g sádla
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 5 g nemletého máku na posypání
Postup přípravy rohlíků
1. V misce nechámevzejít kvásek, smícháme droždí se lžící cukru a trochy vlažného mléka, přikryjeme a necháme stát v teple, zabere to cca 10-15 minut.
2. Ostatní ingredience smícháme ve velké misce, přilijeme hotový kvásek a necháme v teple přikryté asi 45 minut kynout.
3. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 bochánků. Tyto necháme přikryté stát ještě 10 minut. Poté válečkem každý bochánek vyválíme do tvaru trojúhelníku a stočíme od nejširší části směrem k cípu do tvaru válečku, Nakonec koncem zahneme do tvaru půlměsíce.
4. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nemletým mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut, než získají rohlíky zlatohnědou barvu.
Pro extra křupavost můžete rohlíky před pečením pečení postříkat vodou a v polovině pocení znovu.
Místo máku můžete použít česnekovou sůl nebo třeba sušené oregano.

Domácí rohlíky dvojnásob kynuté v igelitovém sáčku

Domácí křupavé rohlíky, nejlepší jsou čerstvé ke snídani
pozn.: částečně upraveno AI