Jenomže ne vždy je v dnešní době čas na rozpočet na celou husu, a tak si šikovné hospodyňky vymyslely kuře á la husa. Tento pokrm je skvělý a přitom úspornější a lehčí připomínající svatomartinský oběd. Když budete pořádné kuře péct pomalu, s jablky a cibulí, ochutíte majoránkou a česnekem, takže chutí bude připomínat sváteční husu a k tomu přidáte červené zelí s řepou a rychlé bramborové knedlíky, vznikne krásné sváteční jídlo dostupné pro každého.
Dnes husa není pro každého, když si představíme, kolik stojí kilo a kolik jedna husa váží, ne každý si tento pokrm může jen tak v pohodě dovolit. Kdežto kuře, i takové to lepší vykrmené, si dovolí každý a ještě si na tom super pochutná. Ani zdaleka to není takové, jako kdysi, když se nám na dvoře a zahradě procházelo hejno husí a na každém kroku na vesnici jsme jako děti před nimi utíkaly, jelikož jsme se báli jejich sipení a nejednou nás proháněly po vesnici.
Ale to je to špatnější, co na nich bylo, to lepší bylo masíčko, husí sádlo a nejlepší játra z vykrmovaných husí. Dnes se tomu říká “foie gras” v překladu ztučněla játra a možná málokdo někdy poznal jejich chuť, ale určitě si mnozí neumí představit ani jejich cenu. Ani já jsem je od dětství nikdy nejedla, ale na jejich chuť určitě nikdy nezapomenu. Nic lepšího neznám!
Recept na kuře á la husa podávané s červeným zelím a řepou s bramborovými knedlíky
Ingredience potřebné na přípravu svatomartinského menu Kuře á la husa
Kuře
- 6 ks kuřecích stehen
- 3 lžíce husího sádla
- 1 jablko
- 1 cibule
- rozmarýn, tymián, saturejka,…
- sůl
- celý kmín
Červené zelí s řepou
- 1 sklenice nebo balení červeného zelí
- 1 velká (nebo 2 malé) cibule
- 1 syrová řepa
- 2 jablka
- olej
- 2 lžíce krupicového cukru
- sůl
- špetka perníkového koření (nebo mletá skořice)
Rychlé bramborové knedlíky s rohlíkem
- na 1 střední brambor 1 rohlík a sůl
Postup přípravy rychlého svatomartinského menu

1. Kuřecí stehna umyjeme, pokapeme rozpuštěným sádlem, osolíme, okmínujeme, přidáme cibuli, jablka, bylinky, přikryjeme fólií a necháme pár hodin v chladu uležet (ideálně přes noc).
2. Poté podlijeme vodou, pečeme v trouby na 220 stupňů asi hodinu a půl přikryté a půl hodiny odkryté.
3. Během pečení si uděláme červené zelí s řepou. Na oleji si orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme zelí, nahrubo. nastrouhanou řepu, najemno nastrouhané jablko, přidáme sůl a koření, promícháme a dusíme do měkka.

4. Na rychlé bramborové knedlíky si nastrouháme najemno Syrové brambory, přidáme. najemno nakrájené rohlíky, sůl a promícháme. Z těsta vytvoříme kulaté knedlíčky, vložíme do vařící osolené vody a vaříme 15 minut.

Kuře á la husa je lehčí varianta svatomartinské klasiky. Pečené s jablky a cibulí, doplněné o červené zelí s řepou a rychlé bramborové knedlíky má vše, co od svátečního jídla čekáme, vůni, chuť i trochu toho listopadového ba i svatomartinského kouzla.
Kuřecí paličky pečené na jednom plechu s rýží, cibulkou a česnekem a pár dalšími dobrotami: Plech plný chutí bez velké práce
Staročeská hostina: Pečená kachna nebo husa, sladkokyselé zelí a bramborové placky
Recept a fotky: varime doma cz