Když chcete něco víc, než smažený květák a o řízek nestojíte, dejte si květákové placičky se sýrem a šunkou. Pokud jste vegetariáni, vynechte šunku, i tak jsou placičky luxusní a to jak čerstvé a horké, tak i druhý den, když vychladnou. Jestli si na nich chcete pochutnat za studena, doporučuji jich udělat víc, protože poměrně rychle zmizí. Jako přílohu podávám klasické vařené brambory nebo grenaille (malé brambory s tenkou slupkou, která se neloupe) s máslem. Klidně můžete zvolit i hranolky nebo krokety, ale protože smažené jsou už samotné placičky, většinou volím nesmaženou přílohu.

Podávám s nasekanou jarní cibulkou nebo posypané čerstvou petrželkou. Nesmí chybět domácí tatarka, recept vám prozradím na konci. Květákové placičky, nebo jak někdo říká karbanátky, jsou klasickým středoevropským způsobem zpracování květáku – zeleniny plné vitamínů K, B6, kyseliny listové a vlákniny. Květák navíc obsahuje minimum kalorií. Květákové placičky jsou tak dobré, že si je často dají i ti členové rodiny, kteří jinak zeleninu moc nevyhledávají. Když proto rodině o víkendu k obědu naservírujete tento pokrm, můžete si hrdě poklepat na rameno, že jste jejich jídelníček zpestřili něčím opravdu hodnotným.

Recept na květákové placičky se šunkou a sýrem

Doba přípravy: asi 50 minut (+ předtím vaření květáku)

Co potřebujeme

  • 1 uvařený květák
  • 3 vejce
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička uzené mleté papriky
  • 7 stroužků česneku (nebo méně, podle vaší chuti)
  • 100 g strouhaného eidamu
  • 100 g nakrájené šunky
  • sůl a pepř podle chuti
  • strouhanka (na zahuštění + na obalení)
  • olej (na smažení)

Postup přípravy květákových placiček

1. Květák uvaříme doměkka, necháme dobře okapat a rozmačkáme vidličkou nebo nahrubo rozmixujeme. Vymačkáme případnou přebytečnou vodu, aby směs příliš nezřídla.

2. Květák smícháme s kořením, vejci, nastrouhaným sýrem a nakrájenou šunkou.

3. Podle potřeby zahustíme strouhankou a dochutíme solí a pepřem.

4. Vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance (žádný trojobal).

5. Na pánvi rozpálíme olej. Smažíme na středním plameni a dáváme pozor, aby placičky nebyly usmažené moc rychle a uprostřed nezůstaly syrové.

Poznámka: Placičky můžete také péct v troubě na 180 °C asi 20 minut. Jsou pak lehčí a méně mastné. Nezapomeňte na pečicí papír.

Recept na květák připravovaný pod šéfkuchařů

Na květák v trojobalu zapomeňte: Podle tohoto receptu ho připravují šéfkuchaři a není divu

Domácí tatarka z majonézy

Domácí majonézu nedělám, tu kupuji. Tatarku míchám, jak se říká od oka, a podle chuti, takže v receptu nemám úplně přesné množství surovin. To si dolaďte podle svého 🙂

Ingredience na domácí tatarku

  • ½ skleničky majonézy (kupuji Poličanku 250 ml)
  • 2 nakládané okurky
  • 1 menší cibule
  • půl lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
  • lák z okurek, sůl a pepř na dochucení

Jak na domácí tatarku

1. Okurky a cibuli buď nastrouháme najemno nebo nadrobno nakrájíme.

2. Smícháme s majonézou, přidáme hořčici, trochu láku z okurek (pozor, tatarka aby nebyla moc tekutá)

3. Dochutíme solí a pepřem.

Obrázek k receptu: Bez masa, přesto křehké a šťavnaté: Cuketové „karbanátky“

Cuketové karbanátky s krupicí a majonézou: V létě je jíme pořád. Jsou tak dobré, že se oblizujeme ještě druhý den

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest