Podzim je obdobím, kdy se kuchyně proměňuje v oázu teplých chutí a vůní. Jednou z nejoblíbenějších surovin této sezóny je dýně, která se díky své univerzálnosti skvěle hodí do různých pokrmů od polévek až po dezerty. Naše lahodné dýňové sušenky jsou ideálním příkladem toho, jak lze tuto skvělou surovinu využít k vytvoření sladké a zároveň zdravé pochoutky, která zahřeje nejen tělo, ale i duši.
Tyto sušenky kombinují bohatou chuť dýně s aromatickým kořením, jako je skořice, muškátový oříšek a zázvor, které vytvářejí dokonalou symfonii chutí typických pro podzimní období. Navíc jednoduchý recept umožňuje snadnou přípravu jak pro zkušené pekaře, tak pro ty, kteří s pečením teprve začínají. Připravte si dýňové sušenky na setkání s rodinou nebo přáteli a užijte si společné chvíle plné sladkých radostí.
Recept na dýňové sušenky
Potřebné vybavení
- Nůž
- Prkénko
- stěrka
- Mísa
- Mixér nebo šlehač
- Plech na pečení
- Trouba
Suroviny
- 225 g Máslo (rozpuštěné)
- 200 g Třtinový cukr
- 150 g cukr krystal
- 2 ks Vejce
- 250 g Dýňové pyré
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 300 g Hladká mouka
- 1,5 lžička jedlá soda
- 1 lžička sůl
- 0,5 lžička skořice (mletá)
- 0,5 lžička muškátový oříšek (mletý)
- 0,5 lžička zázvor (mletý)
- 0,5 lžička hřebíček (mletý)
- 100 g ovesné vločky (mohou být i jemně mleté)
- 100 g rozinky ((volitelné))
- 100 g vlašské ořechy ((volitelné) nasekané)
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C a vyložte plech pečicím papírem.
- V míse vyšlehejte rozpuštěné máslo s hnědým a třtinovým cukrem do nadýchané směsi.
- Přidávejte vejce jedno po druhém, důkladně zašlehejte po každém přidání.
- Vmíchejte dýňové pyré a vanilkový extrakt, míchejte dokud nebude směs hladká.
- V jiné míse smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu, sůl a mleté koření.
- Postupně přidávejte suché ingredience do mokré směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte ovesné vločky, pokud máte rádi tak i nasekané ořechy a rozinky a jemně vše promíchejte.
- Pomocí lžíce odměřte těsto a tvarujte malé kuličky. Umístěte je na připravený plech s dostatečným odstupem, protože sušenky během pečení nabudou na objemu.
- Pečte v předehřáté troubě 12-15 minut, dokud okraje nezezlátnou, ale střed by měl být stále měkký.
- Nechte sušenky na plechu vychladnout asi 5 minut, poté je přesuňte na mřížku k úplnému vychladnutí.
Poznámky
- Sušenky skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě a vydrží vám i více než týden.
- Zkuste použít celozrnnou mouku a méně cukru a sušenky budou zdravější!