Jedním z klenotů české kuchyně je nepochybně vepřová pečeně. Pokud by vám zázrakem zbyl kus ze včerejší večeře (což se stává málokdy), proč ho neproměnit v božskou pomazánku? Zní to lákavě? Pojďme se vrhnout do tohoto chutného receptu!

Pomazánku připravíme z rozemleté vepřové pečeně a obohacená o cibuli, česnek, okurky a hořčici. Pomazánku miluji na čerstvém chlebu, skvěle se hodí jako vydatná svačina nebo k více než uspokojivé večeři. Vepřové maso pro tuto delikatesu by mělo být bohaté na tuk. Nejčastěji se používá vepřová plec, ale bůček je pro tento recept nejlepší volbou. Oba druhy masa dodají potřebnou šťavnatost a bohatou chuť.

Recept na Pomazánku z vepřové pečeně

Porcí: 6, čas přípravy: 20 minut

Lahůdková masová Pomazánka z vepřové pečeně
Zdroj: cooklikeczechs, Pomazánka z vepřové pečeně

Suroviny

  • 450 g vepřové pečeně (ideálně kombinace bůčku a vepřové plece)
  • 3 lžíce sádla a tuku z pečení
  • 1 střední cibule
  • 2 okurky ve sladkokyselém nálevu
  • 2 stroužky česneku, oloupané a prolisované
  • 2 lžíce hořčice
  • 0,5 lžičky mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti

Postup přípravy

Lahůdková masová Pomazánka z vepřové pečeně
Zdroj: cooklikeczechs, Pomazánka z vepřové pečeně

1. Oloupejte a nadrobno nakrájejte střední cibuli a prolisujte česnekové stroužky.

2. Nakrájejte okurky na malé kousky.

3. Tuk z pečení masa a výpek necháme v pekáči. Zbytek vepřové pečeně nakrájejte na menší kusy a umelte ji na mlýnku na maso s hrubým mlecím talířem.

4. K masu přidejte výpek a sádlo, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, okurky, hořčici a mletý černý pepř.

Lahůdková masová Pomazánka z vepřové pečeně
Zdroj: cooklikeczechs, Pomazánka z vepřové pečeně

5. Vše důkladně smíchejte vidličkou nebo ve stojanovém mixéru s plochou lopatkou. Ochutnejte a případně dochuťte solí nebo pepřem.

Podávání a skladování

Pomazánku podávejte na čerstvém chlebu. Navrch můžete přidat nakládané okurky nebo červenou cibulku. Ozdobte nakrájenou cibulí nebo zelenou jarní cibulkou. Pomazánku uchovávejte v lednici přikrytou fólií, aby nevyschla. Spotřebujte do 4-5 dnů. Mražení se kvůli vysokému obsahu tuku nedoporučuje.

Tipy závěrem

Pro dosažení optimální konzistence přidejte podle potřeby lžíci nebo dvě sádla. Vykostěný vepřový bůček či mramorovaná vepřová plec jsou ideální volbou pro tento recept.

A to je vše! Těšte se na neodolatelnou pochoutku, kterou si zamiluje každý.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest