Italská kuchyně se i u nás těší značné oblibě. Členové českých domácností navíc neradi plýtvají, a tak vítáme jakoukoli možnost, jak zpracovat zbylou šunku, sýr či zeleninu. Pizza, vynález pocházející z Neapole z 18. století, je k tomu přímo stvořena! Původně byla pokrmem chudých. Ti si na chlebové placky přidávali ingredience, které byly v jejich kraji dostupné: rajčata a sýr, někdy i další suroviny. Název pizza pochází z latiny. Která byla ta první? Samozřejmě slavná Margherita, a to v roce 1889, kdy byla vytvořena na počest italské královny Markéty Savojské. Rajčata, mozzarella a bazalka, které se na ni používají, symbolizují barvy italské vlajky.
Celosvětově oblíbená pochoutka
V dnešní době si můžeme po celém světě pizzu vychutnávat v mnoha variacích. Například v Argentině vznikla unikátní verze s tlustým, nadýchaným těstem a bohatou vrstvou sýra. Odráží vliv italských imigrantů z přelomu 19. a 20. století. Víte, že nedávno byl Den pizzy?Slaví se každoročně 9. února. Pizza je zkrátka oblíbená. Jen v USA průměrný člověk za život sní přibližně 6 000 kousků. Pizzu lze velice jednoduše připravit i doma.
Ingredience na těsto:
- Cukr krystal – 1 lžička;
- Sušené droždí – 1 polévková lžíce (nebo ¼ kostky čerstvého);
- Teplá voda – 2 sklenice;
- Olej – ½ šálku;
- Sůl – 1 lžička;
- Hladká mouka – 5½ hrnku.
Na náplň:
- Rajčatová omáčka (protlak) – 1 šálek;
- Česnek – 2 stroužky;
- Tymián – 1 lžička;
Volitelné:
- Strouhaný sýr (např. Čedar);
- Šunka;
- Čerstvá paprika;
- Kukuřice;
- Rajčata;
- Salám;
- Plátky žampionů.
Postup přípravy:
- Do hnětací mísy nasypte cukr a sušené droždí.
- Postupně přidejte vodu, olej a mouku smíchanou se solí.
- Uhněťte pevné, hladké a lesklé těsto.
- Zakryjte fólií nebo utěrkou.
- Nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
- Mezitím si můžete připravit náplň: Najemno nastrouhaný česnek vmíchejte do protlaku.
- Přisypte tymián.
- Chcete-li, můžete přidat i oregano.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál.
- Těsto několikrát přeložte, poté podle potřeby znovu podsypte.
- Trochu roztáhněte rukama.
- Vyválejte tenkou placku o velikosti pečicího plechu.
- Opatrně přeneste na plech pokrytý pečicím papírem.
- Roztáhněte po celém plechu a rukama uhlaďte.

Domácí pepperoni pizza
- Potřete připraveným rajčatovým základem.
- Posypte nastrouhaným sýrem a poklaďte ostatními ingrediencemi (může být i „co dům dal“).

Základní domácí pizza na plech – nadýchané a tenké těsto
- Pečte dozlatova (cca 15–20 minut) v troubě předehřáté na 180–200 stupňů.
- Poté posypte další vrstvou sýra a nechte „dojít“ ve vypnuté troubě.

Líná pizza z pita chleba hotová za pár minut a bez kynutí
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie