Italská kuchyně se i u nás těší značné oblibě. Členové českých domácností navíc neradi plýtvají, a tak vítáme jakoukoli možnost, jak zpracovat zbylou šunku, sýr či zeleninu. Pizza, vynález pocházející z Neapole z 18. století, je k tomu přímo stvořena! Původně byla pokrmem chudých. Ti si na chlebové placky přidávali ingredience, které byly v jejich kraji dostupné: rajčata a sýr, někdy i další suroviny. Název pizza pochází z latiny. Která byla ta první? Samozřejmě slavná Margherita, a to v roce 1889, kdy byla vytvořena na počest italské královny Markéty Savojské. Rajčata, mozzarella a bazalka, které se na ni používají, symbolizují barvy italské vlajky.  

Celosvětově oblíbená pochoutka

V dnešní době si můžeme po celém světě pizzu vychutnávat v mnoha variacích. Například v Argentině vznikla unikátní verze s tlustým, nadýchaným těstem a bohatou vrstvou sýra. Odráží vliv italských imigrantů z přelomu 19. a 20. století. Víte, že nedávno byl Den pizzy?Slaví se každoročně 9. února. Pizza je zkrátka oblíbená. Jen v USA průměrný člověk za život sní přibližně 6 000 kousků. Pizzu lze velice jednoduše připravit i doma.

Ingredience na těsto:

  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Sušené droždí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 polévková lžíce (nebo ¼ kostky čerstvého);
  • Teplá voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 sklenice;
  • Olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ šálku;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 5½ hrnku.

Na náplň:

  • Rajčatová omáčka (protlak) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 šálek;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 stroužky;
  • Tymián –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;

Volitelné:

  • Strouhaný sýr (např. Čedar);
  • Šunka;
  • Čerstvá paprika;
  • Kukuřice;
  • Rajčata;
  • Salám;
  • Plátky žampionů.
Obrázek k receptu: Jednoduchá večeře, která ve vás vzbudí vzpomínky na letní dovolenou: Pizza na plech
Foto: YouTube/Sevde Nur Kaya, Recept na: Jednoduchá večeře, která ve vás vzbudí vzpomínky na letní dovolenou: Pizza na plech

Postup přípravy:

  • Do hnětací mísy nasypte cukr a sušené droždí.
  • Postupně přidejte vodu, olej a mouku smíchanou se solí.
  • Uhněťte pevné, hladké a lesklé těsto.
  • Zakryjte fólií nebo utěrkou.
  • Nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
  • Mezitím si můžete připravit náplň: Najemno nastrouhaný česnek vmíchejte do protlaku.
  • Přisypte tymián.
  • Chcete-li, můžete přidat i oregano.
Obrázek k receptu: Jednoduchá večeře, která ve vás vzbudí vzpomínky na letní dovolenou: Pizza na plech
Foto: YouTube/Sevde Nur Kaya, Recept na: Jednoduchá večeře, která ve vás vzbudí vzpomínky na letní dovolenou: Pizza na plech
  • Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál.
  • Těsto několikrát přeložte, poté podle potřeby znovu podsypte.
  • Trochu roztáhněte rukama.
  • Vyválejte tenkou placku o velikosti pečicího plechu.
  • Opatrně přeneste na plech pokrytý pečicím papírem.
  • Roztáhněte po celém plechu a rukama uhlaďte.
Recept na domácí pizzu pepperoni

Domácí pepperoni pizza

Obrázek k receptu: Jednoduchá večeře, která ve vás vzbudí vzpomínky na letní dovolenou: Pizza na plech
Foto: YouTube/Sevde Nur Kaya, Recept na: Jednoduchá večeře, která ve vás vzbudí vzpomínky na letní dovolenou: Pizza na plech
  • Potřete připraveným rajčatovým základem.
  • Posypte nastrouhaným sýrem a poklaďte ostatními ingrediencemi (může být i „co dům dal“).
Hlavní obrázek domácí pizzy z kynutého těsta

Základní domácí pizza na plech – nadýchané a tenké těsto

Obrázek k receptu: Jednoduchá večeře, která ve vás vzbudí vzpomínky na letní dovolenou: Pizza na plech
Foto: YouTube/Sevde Nur Kaya, Recept na: Jednoduchá večeře, která ve vás vzbudí vzpomínky na letní dovolenou: Pizza na plech
  • Pečte dozlatova (cca 15–20 minut) v troubě předehřáté na 180–200 stupňů.
  • Poté posypte další vrstvou sýra a nechte „dojít“ ve vypnuté troubě.
Obrázek receptu na pizzu z pita chleba.

Líná pizza z pita chleba hotová za pár minut a bez kynutí

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest