Dnešní recept je na výtečné kuřecí maso v lehce pikantní omáčce, které zahřeje u srdce i v žaludku. Kombinace marinovaných kuřecích prsou s bohatou rajčatovou omáčkou plnou zeleniny vytváří dokonalé jídlo pro celou rodinu. Jemná pikantnost dodává pokrmu na zajímavosti, aniž by byla příliš ostrá, takže si pochutnají i dětské jazýčky.

Kuřecí prsa patří mezi nejzdravější části kuřete – obsahují vysoké množství kvalitních bílkovin a zároveň jsou dietní. Marinování masa před smažením nejen zlepšuje chuť, ale také zajišťuje šťavnatost a křehkost masa. Česnek v receptu působí jako přirozené antibiotikum a dodává pokrmu charakteristickou chuť.

Recept na kuřecí prsa v pikantní omáčce

Délka vaření na pánvi 35 až 40 minut.

Ingredience pro přípravu masa

  • 1 kg kuřecích prsou
  • sůl a černý pepř dle chuti
  • 1 lžička červené sladké papriky
  • grillové koření (volitelně)
  • 5 stroužků česneku
  • 2 červené špičaté papriky
  • 2-3 kozí rohy (nebo 1 lžíce ostrého kečupu)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžíce rajčatového pyré nebo salzy

Ingredience na omáčku

  • 2 červené cibule
  • 2 bílé cibule
  • olej na smažení
  • 2 lžíce rajčatového pyré (nebo salza + trochu kečupu)
  • 150 ml vody
  • olivový olej
  • čerstvý kopr dle chuti
  • sůl

Jakou zvolit přílohu

  • rýže (jasmínová nebo dlouhozrnná)

Postup přípravy kuřecích prsou s rajčatovou omáčkou

1. Kuřecí prsa nakrájejte na větší kousky (asi 4 až 5 cm).

2. Vložte do mísy, osolte, opepřete, posypte mletou červenou paprikou a grilovacím kořením.

3. Přilijte olivový olej, vše promíchejte a nechte 15 minut marinovat.

4. Červené i bílé cibule nakrájejte na tenké půlměsíčky.

5. Papriky nakrájejte na proužky, česnek rozmačkejte.

6. V pánvi rozehřejte olej a na střední plamen dejte sesklovávat nakrájenou cibuli.

7. Přidejte proužky paprik, rajčatové pyré, osolte a přilijte vodu.

8. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném plameni asi 10 minut.

Kuřecí stehenní řízky s odlehčeným bramborovým salátem

Kuřecí stehenní řízky s odlehčeným bramborovým salátem: Lehká variace na oblíbenou klasiku

9. Na další pánvi rozehřejte olej a marinované kuřecí kousky mírně opečte ze všech stran do zlatova.

10. Opečené maso zalijte připravenou omáčkou, přidejte rozmačkaný česnek.

11. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném plameni 15 až 20 minut, dokud maso nezezlátne.

12. Hotové kuřecí kousky s omáčkou posypte čerstvě nasekaným koprem.

13. Podávejte s uvařenou rýží.

Tipy redakce

  • Použijte čerstvá kuřecí prsa bez kůže. Pokud jsou prsa příliš velká, rozkrojte je na polovinu, aby se rovnoměrně propekla.
  • Množství kozích rohů nebo ostrého kečupu upravte podle své chuti.
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody. Naopak pokud je řídká, nechte ji chvíli vařit bez pokličky, aby se odpařila.
  • Nejlépe se hodí jasmínová nebo basmati rýže. Vařte ji v poměru 1:2 (1 díl rýže, 2 díly vody) s trochou soli asi 15 až 18 minut.
  • Pokrm vydrží v lednici 2 až 3 dny. Při ohřívání přidejte trochu vody, aby se omáčka nepřipálila. Čerstvý kopr přidávejte vždy až před podáváním.

Týdenní keto menu, které zvládne každý – můj osvědčený plán

Kuřecí prsa s restovanou zeleninou

Šťavnatá kuřecí prsa na restované zelenině: Lehké jídlo, která nezatíží váš žaludek a skvěle si pochutnáte

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest