Léto je časem čerstvých chutí a lehkých jídel, která osvěží nejen vaše tělo, ale i mysl. Pokud hledáte dokonalý recept, který kombinuje všechny tyto prvky, pak tu pro vás jeden takový máme! Představujeme vám recept na opečené kuřecí maso s tzatziki a citronovo-koprovou rýží. Toto jídlo je plné chutí, snadné na přípravu a perfektní pro každou příležitost.
Kombinace šťavnatého kuřecího masa, lahodného tzatziki, voňavé citronovo-koprové rýže a čerstvého salátu vás okouzlí svou harmonií chutí. Každá ingredience v tomto receptu dokonale vystihuje léto a je krásně svěží. Tento pokrm vás vezme na výlet do Středomoří, kde se prolínají chutě čerstvých bylinek, citronu a česneku. Po tomto jídle nebudete v žaludku cítit těžkost, každé sousto je plné života a energie, které pohladí vaše chuťové buňky a zároveň osvěží.
Tento recept je ideální volbou, když chcete ukázat hostům u stolu pestrost. Recept je velmi snadný na přípravu, přitom vypadá a chutná, jako byste strávili hodiny v kuchyni, opak je ale pravdou. Tento pokrm zvládne uvařit i začátečník v kuchyni. Zde jednoznačně platí pořekadlo: “V jednoduchosti je krása”.
Recept na Kuřecí maso s tzatziki, citronovo-koprovou rýží a čerstvého salátu
Uvedené množství je na 4 porce. Délka přípravy pokrmu zabere 20 minut a samotné vaření 30 minut.
Potřebné suroviny:
Na kuřecí maso:
- 800 g kuřecích prsou nebo kuřecích vykostěných stehen (pokrájené na proužky)
- 4 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce červené sladké papriky
- 1 lžíce soli
- 1/4 lžičky pepře
Na Tzatziki:
- 1/2 velké okurky (nastrouhané a vymačkané přebytečné množství vody)
- 150ml řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- šťáva z citronu (množství dle vaší chutě)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrst pokrájeného kopru + můžeme přidat pokrájenou mátu (volitelné)
Na citronovo-koprovou rýži:
- 2 hrnky kuřecího vývaru (nebo vody)
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek rýže
- 1 bio citron (nastrouhaná kůra)
- 2 lžíce čerstvého kopru (nakrájeného)
- 2 lžíce másla
Na salát:
- 2 hrnky římského salátu / hlávkový salát (pokrájený)
- 1/2 velké salátové okurky (nakrájené na kostičky)
- 300 g cherry rajčat (nakrájených na čtvrtky)
- 1/4 červené cibule (nakrájené na proužky)
- 2 lžíce balzamikové redukce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky soli
- olivy kalamata (volitelné)
Postup:
Kuřecí maso: v misce si smícháme všechno koření (oregano, paprika, sůl a pepř) s citronovou šťávou a pokrájeným česnekem. Takto okořeněné maso opečeme na rozpálené pánvi s lžící olivového oleje. Opékáme do zlatavé barvy.
Tzatziky: salátovou okurku nastrouháme včetně slupky do misky. K okurce přidáme, citron, olivový olej, česnek, kopr (plus i mátu, pokud máte rádi), sůl, pepř a řecký jogurt. Vše důkladně promícháme a dáme do lednice vychladit.
Salát: nakrájíme všechny uvedené suroviny (salát, salátovou okurku, rajčata, cibuli) dáme je do velké mísy a vše okořeníme solí, pepřem a oreganem. Dále přidáme olivový olej a balzamikovou redukci. Vše důkladně promícháme. Milovníci oliv si mohou přidat olivy.
Citronovo-koprová rýže: rýži uvaříme dle návodu na obalu. Po uvaření do rýže vmícháme citronovou kůru, máslo a pokrájený kopr. Vše promícháme.
Jakmile máme hotové všechny čtyři kategorie, tak je spojíme na jednom talíři a vznikne z toho naprosto neodolatelné a lahodné jídlo.
Nechte si chutnat.