Nejlepší švestkový koláč, který jsem kdy měla. Potvrzuji, že tento koláč, který kyne až na plechu, je na vrcholu řebříčku ovocných koláčů. Přestože je koláč kynutý, během přípravy nečekáte na vykynutí. Těsto se naleje na plech a kyne teprve tam. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když použijete čerstvé švestky. Z mražených ale koláč upečete taky. Pokud nemáte švestky, zaručeně bude koláč skvělý i s meruňkami, třešněmi nebo malinami. Pustíme se tedy do přípravy a pochutnáme si na luxusním ovocném koláči hned teď!
Recept lity švestkový koláč, který kyne na plechu
Délka pečení v troubě 45 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 335 ml mléka
- 22 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- 3 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1,5 kg švestek
Drobenka:
- 140 g polohrubé mouky
- 140 g cukru
- 100 g másla
- 1 lžička skořice
Příprava drobenky
1. V míse smícháme skořici, cukr, mouku a nakrájené máslo a ručně vypracujeme drobenku.
Postup přípravy koláče
1. Nejdříve si v misce z droždí, poloviny vlažného mléka, lžíce cukru a dvou lžic mouky připravíme kvásek.
2. Vše promícháme a dáme na 15 minut na teplé místo.
3. Po vzejití kvásku přidáme žloutky, zbytek mouky, nakrájené máslo, citronovou kůru, sůl a zbytek mléka.
4. Nyní těsto vypracujeme a plech si vymažeme máslem, do kterého těsto vložíme a případně roztáhneme po celém dnu plechu.
5. Na těsto rozložíme švestky, zasypeme drobenkou a necháme takto kynout 1 hodinu na teplém místě.
6. Mezitím si dáme předehřát troubu na 170°C, po vykynutí vložíme plech do předehřáté trouby a pečeme 45 minut.
Univerzální využití
Tento koláč připravuji kdykoliv očekávám návštěvu ze strany rodiny nebo přátel. Vždy jim k tomu uvařím dobrou kávu a dětem našlehané mléko. Všichni si moc pochutnají a recept jsem rozdala už několika lidem, téměř vždy si o něj někdo řekne. Koláč je skvělý v tom, že je vhodný jak pro podávání doma, tak jako dar pro svého hostitele.