Makovec je v české kuchyni velmi oblíbený, a tato varianta je obzvláště lákavá. Jde o rychlý a zdravý dezert, který je přirozeně bez lepku, protože místo mouky používá mletý mák a ořechy. Díky nastrouhaným jablkům a tvarohu je výsledný makovec neuvěřitelně vláčný a hutný, ale zároveň lehký díky jemně vmíchanému sněhu z bílků. Je to perfektní volba pro ty, kteří hledají sladkou tečku po obědě, která přitom není příliš těžká.

Příprava tohoto makovce je velmi jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Vše se smíchá v jedné míse a pak už jen zbývá trpělivě vyčkat na výsledek z trouby. Ořechy, mák a skořice vytváří hlubokou, zahřívající chuť, která je ideální pro chladnější dny. Místo tradičního cukru používáme skořicový, který dodává aroma navíc. Můj tip zní: Sníh z bílků přidávejte vždy ve třech fázích a vmíchávejte ho velmi jemně stěrkou, zajistíte tak, že makovec zůstane po upečení nadýchaný a neklesne.

Recept na vláčný makovec s ořechy, jablky a tvarohem

Tento makovec se připravuje rychle, bez dlouhého šlehání. Aktivní míchání těsta zabere asi 20 minut. Následné pečení je delší, ale stabilní. Výsledkem je jeden velký koláč, který se peče ve standardní kulaté formě (o průměru 24 až 26 centimetrů) a poskytne 10 až 12 porcí.

  • Příprava a míchání těsta: 20 minut
  • Pečení: 50 minut
  • Chlazení před krájením: 30 až 60 minut

Ingredience k přípravě lahodného makovce

  • 250 g mletého máku
  • 50 g mletých lískových ořechů
  • 250 g měkkého tvarohu
  • jablka (středně velkých)
  • 4 žloutky (do těsta)
  • 4 bílky (na sníh)
  • 100 g skořicového cukru (nebo krystalového)
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 50 ml mléka
  • Špetka soli

Postup při přípravě bezlepkového makovce

1. Nejdříve si připravte suché suroviny. Do velké mísy nasypte 250 gramů mletého máku a 50 gramů mletých lískových ořechů.

2. Přidejte skořicový cukr a půl balíčku prášku do pečiva.

3. Vše promíchejte metličkou, aby se prášek do pečiva rovnoměrně rozprostřel ve směsi.

4. Nyní se přejde k tekutým složkám a tvarohu. Do suché směsi přidejte 250 gramů měkkého tvarohu4 žloutky50 mililitrů rostlinného oleje a 50 mililitrů mléka.

5. Všechny tyto ingredience důkladně promíchejte lžící nebo stěrkou, dokud nevznikne hustá, vlhká hmota.

6. Dále oloupejte 3 jablka, odstraňte jádřince a nastrouhejte je nahrubo. Nastrouhaná jablka přidejte do makové směsi.

7. Jablka dodají těstu potřebnou vláčnost a šťávu.

8. Směs s jablky ještě jednou dobře promíchejte, aby se šťáva rovnoměrně roznesla.

9. V samostatné, čisté a odmaštěné míse si připravte sníh. Oddělte 4 bílky (které zbyly od žloutků) a přidejte k nim malou špetku soli.

10. Bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem do pevného, lesklého sněhu. Sníh musí být skutečně tuhý, aby dodal makovci potřebnou lehkost.

11. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Připravte si formu na pečení (kulatou formu o průměru 24 až 26 centimetrů) a vymažte ji tukem a vysypte moukou, nebo vyložte pečicím papírem.

12. Nyní je klíčová fáze: zapracování sněhu. Vezměte jednu třetinu ušlehaného sněhu a vmíchejte ji do makové směsi, čímž směs mírně odlehčíte.

13. Poté opatrně přidejte zbytek sněhu. Pracujte s gumovou stěrkou a vmíchávejte sníh velmi jemnými a pomalými pohyby zdola nahoru.

14. Je naprosto nutné sníh nezamíchat zprudka, aby těsto neztratilo objem a zůstalo nadýchané.

15. Hotové, nadýchané těsto přesuňte do připravené formy. Povrch uhlaďte stěrkou. Vložte makovec do předehřáté trouby a pečte ho při 170 stupňů po dobu 50 minut.

16. Zda je makovec propečený, zjistíte pomocí špejle, která by měla po vytažení z těsta zůstat suchá.

17. Po upečení nechte makovec chvíli ve formě, a poté ho opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Krájejte ho až poté, co zcela vychladne, ideálně po 30 až 60 minutách.

Obrázek k receptu na jablečný makovec
Foto: Cooky.cz, recept na jablečný makovec

Tipy redakce:

  • Jablka nechte okapat: Nastrouhaná jablka obsahují mnoho šťávy; před přidáním do těsta je jemně vyždímejtenebo nechte 5 minut odstát a přebytečnou šťávu slijte, zabráníte tak přílišné vlhkosti těsta uprostřed.
  • Tvaroh pro vláčnost: Použijte plnotučný měkký tvaroh z vaničky; zajišťuje maximální vláčnost a chuť, nízkotučný tvaroh by mohl těsto vysušit.
  • Vyzkoušejte vanilkový extrakt: Pro intenzivnější chuť přidejte do tekuté směsi jednu lžičku vanilkového extraktu; podtrhne to sladkost skořice a tvarohu.
  • Studené bílky na sníh: Bílky vyšlehejte studené přímo z lednice; dosáhnete tak mnohem pevnějšího sněhu, který lépe udrží makovec nadýchaný během pečení i chladnutí.
Obrázek receptu na Makovou buchtu s citrónovou polevou - jednoduchá buchta, která voní venkovem a starými recepty, kde se nešetřilo mákem ani dobrými nápady

Zimní makový koláč s citrónovou polevou podle starého receptu

Obrázek k receptu na sváteční štědrák

Štědrý štědrák: Tradiční kynutý koláč se čtyřmi náplněmi, který voní Vánocemi. Vyzkoušejte ho – nebudete litovat

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest