Co může být lahodnější a lákavější než maliny se šlehačkou? Stačí si tu chuť představit a u mně to evokuje chuť malin z dětství, když jsme s rodiči každým rokem chodili do velkých porostů malin. Myslím opravdu obrovských, kde se člověk jednoduše ztratil a celý den byl tehdy vyhrazený jen na sběr malin. Ty jsme sbírali do konviček a když byla konvička plná, šlo se k autu vysypat do kýble a sbíralo se dál. Doma se pak z ovoce vařil džem a sirup, případně i malinový kompot.

Také jsme pekli různé malinová dorty a zákusky, malinami se často jen zdobilo, dnes si ukážeme recept na dezert, který chutná podobně jako obyčejné maliny se šlehačkou, ale mnohem lépe.

Recept na Malinový dezert se šlehačkou: Jednoduchý a s chutí dětství

Ingredience na přípravu těsta

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 40 g cukru krystal
  • 50 g mouky
  • 30 g kakaa

Ingredience na malinovou náplň

  • 100 g malin
  • 30 g cukru krystal
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 70 g sýra Ricotta
  • 30 g moučkového cukru
  • 150 ml smetany na šlehání
  • mléko

Ingredience na čokoládovou polevu

  • 60 g pražených arašídů
  • 120 g čokolády
  • rostlinný olej

Postup

1. Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli. Postupně za šlehání přidáváme po jednom žloutky, cukr, kakao a mouku.

2. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Vyklopíme a necháme vychladnout.

Vyšlehané těsto upečeme v troubě.
Zdroj: herzhaftesessen, vyšlehané těsto upečeme v troubě.

3. V kastrůlku smícháme maliny s cukrem dáme na oheň a za stálého míchání přidáme škrob a mícháme až do zhoustnutí ovocné směsi. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

Uvaříme ovocný krém.
Původ: herzhaftesessen, Uvaříme ovocný krém.

4. Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem na hustou šlehačku, všleháme sýr Ricotta.

5. Vychlazené těsto rozkrojíme dlouhým nožem podélně. Spodní těsto řezem navrch navlhčíme mlékem a namažeme polovinou šlehačkového krému. Na krém naneseme cukrářským sáčkem vychladnutou ovocnou směs z malin.

Upečený korpus vychladíme a rozkrojíme podélně.
Zdroj: herzhaftesessen, Upečený korpus vychladíme a rozkrojíme podélně.
Spodní díl. navlhčíme mlékem.
Původ: herzhaftesessen, spodní díl navlhčíme mlékem.
Korpus namažeme šlehačkovým krémem a navrstvíme ovocný krém.
Původ: herzhaftesessen, Korpus namažeme šlehačkovým krémem a navrstvíme ovocný krém.

6. Přikryjeme druhým platem rozkrojeného těsta řezem nahoru. řez opět navlhčíme mlékem a namažeme šlehačkovým krémem. Dezert odložíme do lednice alespoň na 1 hodinu.

Přikryjeme druhým dílem a navlhčíme mlékem.
Zdroj: herzhaftesessen, Přikryjeme druhým dílem a navlhčíme mlékem.
Vrch řezů natřeme šlehačkovým krémem a odložíme do chladu.
Původ: herzhaftesessen, Vrch řezů natřeme šlehačkovým krémem a odložíme do chladu.

7. Na suché pánvi opražíme arašídy, které pak v sekáčku rozsekáme na drobno. Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni a přilijeme trochu oleje. Vymícháme hladkou polevu, do které nasypeme rozdrcené arašídy. Řádně rozmícháme a touto polevou polijeme celý zatuhlý dezert. Vrátíme zpět do lednice nejlépe do druhého dne.

Řezy polijeme polevou a dáme do chladu.
Zdroj: herzhaftesessen, Řezy polijeme polevou a dáme do chladu.

Tipy

Pokud chcete zvýraznit arašídovou chuť, přidejte do polevy trošku soli. Dezert můžete ozvláštnit kousky sušenek nebo kousky čokolády mezi vrstvy.

Recept na cheesecake s čokoládou a malinami

Jemný čokoládovo – malinový cheesecake plný chuťových kontrastů

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest