Co může být lahodnější a lákavější než maliny se šlehačkou? Stačí si tu chuť představit a u mně to evokuje chuť malin z dětství, když jsme s rodiči každým rokem chodili do velkých porostů malin. Myslím opravdu obrovských, kde se člověk jednoduše ztratil a celý den byl tehdy vyhrazený jen na sběr malin. Ty jsme sbírali do konviček a když byla konvička plná, šlo se k autu vysypat do kýble a sbíralo se dál. Doma se pak z ovoce vařil džem a sirup, případně i malinový kompot.
Také jsme pekli různé malinová dorty a zákusky, malinami se často jen zdobilo, dnes si ukážeme recept na dezert, který chutná podobně jako obyčejné maliny se šlehačkou, ale mnohem lépe.
Recept na Malinový dezert se šlehačkou: Jednoduchý a s chutí dětství
Ingredience na přípravu těsta
- 4 vejce
- špetka soli
- 40 g cukru krystal
- 50 g mouky
- 30 g kakaa
Ingredience na malinovou náplň
- 100 g malin
- 30 g cukru krystal
- 20 g kukuřičného škrobu
- 70 g sýra Ricotta
- 30 g moučkového cukru
- 150 ml smetany na šlehání
- mléko
Ingredience na čokoládovou polevu
- 60 g pražených arašídů
- 120 g čokolády
- rostlinný olej
Postup
1. Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli. Postupně za šlehání přidáváme po jednom žloutky, cukr, kakao a mouku.
2. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Vyklopíme a necháme vychladnout.
3. V kastrůlku smícháme maliny s cukrem dáme na oheň a za stálého míchání přidáme škrob a mícháme až do zhoustnutí ovocné směsi. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
4. Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem na hustou šlehačku, všleháme sýr Ricotta.
5. Vychlazené těsto rozkrojíme dlouhým nožem podélně. Spodní těsto řezem navrch navlhčíme mlékem a namažeme polovinou šlehačkového krému. Na krém naneseme cukrářským sáčkem vychladnutou ovocnou směs z malin.
6. Přikryjeme druhým platem rozkrojeného těsta řezem nahoru. řez opět navlhčíme mlékem a namažeme šlehačkovým krémem. Dezert odložíme do lednice alespoň na 1 hodinu.
7. Na suché pánvi opražíme arašídy, které pak v sekáčku rozsekáme na drobno. Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni a přilijeme trochu oleje. Vymícháme hladkou polevu, do které nasypeme rozdrcené arašídy. Řádně rozmícháme a touto polevou polijeme celý zatuhlý dezert. Vrátíme zpět do lednice nejlépe do druhého dne.
Tipy
Pokud chcete zvýraznit arašídovou chuť, přidejte do polevy trošku soli. Dezert můžete ozvláštnit kousky sušenek nebo kousky čokolády mezi vrstvy.