Klasická fazolová polévka je výborným vydatným jídlem, které zasytí a zahřeje. hlavně v chladných dnech podzimu. Je plná chuti a jednoduchá na přípravu. Díky fazolím je bohatá na bílkoviny a vlákninu, což z ní činí zdravé a syté jídlo vhodné pro každodenní vaření. Kombinace fazolí a kořenové zeleniny z ní dělá polévku plnou chutí, která dodá energii na celý den, Společně s dobrým chlebem může klidně nahradit i hlavní chod.
Recept na Maminčinu fazolovou polévku
Ingredience na přípravu
- 500 g suchých bílých fazolí
- 5-6 mrkví
- 2 kořeny petržele
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 čerstvá paprika
- 1 kus kedlubny
- Celerové listy
- Listy petrželky
- Voda cca. 4l (voda dle potřeby)
- 2 lžíce jemné pšeničné mouky
- 2 lžíce mleté červené papriky (mletá červená paprika)
- Olej
- Sůl
- 2 lžičky mletého kmínu (kmín)
- 10 zrnek celého černého pepře
- 2 stroužky česneku
- VEGETA- sušená zeleninová směs dle chuti (Kuchárek – neobsahuje glutamany)
Postup přípravy
1. Fazoli si namočíme den předem do studené vody (nejlépe na noc).
2. Fazoli dáme vařit do studené vody, přidáme sůl a vaříme do změknutí.
3. Když je fazole měkká, přidáme veškerou zeleninu nakrájenou na kousky, kromě cibule a zelené papriky, kterou necháme vařit vcelku.
4. V průběhu vaření si v jiné pánvičce připravíme z oleje a mouky jíšku, mouku nejdřív opražíme na oleji, pak přidáme červenou papriku a rychle chvilku mícháme, aby nám paprika nehořela, pak zalejeme vodou, ještě chvíli povaříme a vlijeme do vařící polévky.
5. Do polévky dále přidáme všechna koření, na konci vaření ještě dosolíme, nebo přidáme dle chuti vegetu a nakrájený zelený petržel a prolisovaný česnek. . Polévku vaříme do změknutí zeleniny.
6. Polévku podáváme horkou, nejlepší je s chlebem a. nakrájenou čerstvou cibulí.
Tip
Pokud nemáte čas fazole namáčet, můžete použít i konzervované fazole, které stačí propláchnout a přidat do polévky. Je to rychlejší, ale čerstvé fazole jsou prostě čerstvé a více chutné.