Klasická fazolová polévka je výborným vydatným jídlem, které zasytí a zahřeje. hlavně v chladných dnech podzimu. Je plná chuti a jednoduchá na přípravu. Díky fazolím je bohatá na bílkoviny a vlákninu, což z ní činí zdravé a syté jídlo vhodné pro každodenní vaření. Kombinace fazolí a kořenové zeleniny z ní dělá polévku plnou chutí, která dodá energii na celý den, Společně s dobrým chlebem může klidně nahradit i hlavní chod.

Recept na Maminčinu fazolovou polévku

Ingredience na přípravu

  • 500 g suchých bílých fazolí
  • 5-6 mrkví
  • 2 kořeny petržele
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1 čerstvá paprika
  • 1 kus kedlubny
  • Celerové listy
  • Listy petrželky
  • Voda cca. 4l (voda dle potřeby)
  • 2 lžíce jemné pšeničné mouky
  • 2 lžíce mleté ​​červené papriky (mletá červená paprika)
  • Olej
  • Sůl
  • 2 lžičky mletého kmínu (kmín)
  • 10 zrnek celého černého pepře
  • 2 stroužky česneku
  • VEGETA- sušená zeleninová směs dle chuti (Kuchárek – neobsahuje glutamany)

Postup přípravy

1. Fazoli si namočíme den předem do studené vody (nejlépe na noc).

Fazoli na noc namočíme do vody.
Zdroj obrázku: cesminaz, Fazoli na noc namočíme do vody.

2. Fazoli dáme vařit do studené vody, přidáme sůl a vaříme do změknutí.

Očistíme si zeleninu.
Zdroj obrázku: cesminaz, Očistíme so zeleninu.
Uvaříme fazoli se solí.
Zdroj obrázku: cesminaz, Uvaříme fazoli se solí.

3. Když je fazole měkká, přidáme veškerou zeleninu nakrájenou na kousky, kromě cibule a zelené papriky, kterou necháme vařit vcelku.

Přidáme veškerou zeleninu.
Zdroj obrázku: cesminaz, Přidáme veškerou zeleninu.

4. V průběhu vaření si v jiné pánvičce připravíme z oleje a mouky jíšku, mouku nejdřív opražíme na oleji, pak přidáme červenou papriku a rychle chvilku mícháme, aby nám paprika nehořela, pak zalejeme vodou, ještě chvíli povaříme a vlijeme do vařící polévky.

Připravíme si jíšku.
Zdroj obrázku: cesminaz, Připravíme si jíšku.

5. Do polévky dále přidáme všechna koření, na konci vaření ještě dosolíme, nebo přidáme dle chuti vegetu a nakrájený zelený petržel a prolisovaný česnek. . Polévku vaříme do změknutí zeleniny.

Nakonec přidáme zelený petržel a vegetu.
Zdroj obrázku: cesminaz, Nakonec přidáme zelený petržel a vegetu.

6. Polévku podáváme horkou, nejlepší je s chlebem a. nakrájenou čerstvou cibulí.

Tip

Pokud nemáte čas fazole namáčet, můžete použít i konzervované fazole, které stačí propláchnout a přidat do polévky. Je to rychlejší, ale čerstvé fazole jsou prostě čerstvé a více chutné.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest