Když se řekne IKEA, mnoha lidem se kromě stylového nábytku vybaví také jejich masové koule. Přiznám se, že pro mě nebyla návštěva tohoto obchodu nikdy jen o nákupech nábytku, vždy jsem si udělala zastávku v jejich bistru, kde tyto masové koule servírují. Tak jsem se rozhodla, že se pokusím tuto lahůdku zrekonstruovat i doma. A tak začala moje cesta k vytvoření domácí verze masových koulí z IKEA.
Když jsem poprvé vyzkoušela tento recept, byla jsem překvapená, jak pokrm autenticky chutná. Domácí verze masových koulí z IKEA se stala u celé rodiny velmi oblíbená. Od teď kdykoliv zatoužíme po této skandinávské specialitě, nemusíme jezdit do IKEA bistra. Stačí se pustit do práce v kuchyni a za chvíli si pochutnáváme na masových koulích v krémové omáčce.
Recept je překvapivě rychlý a snadný. Celý pokrm je hotový do 35 minut. My nejraději servírujeme masové koule s vařeným bramborem, ale hodí se k nim všechny druhy příloh.
Recept na Domácí Ikea Masové Koule ve smetanové omáčce
Potřebné suroviny na masové koule:
- 1 kg mletého mix masa
- 4 stroužky česneku (prolisovaný)
- 1 cibule najemno nakrájená
- 500 ml smetany na šlehání
- 2 vejce
- 1 – 2 lžičky dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
Potřebné suroviny na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 3 lžičky sojové omáčky (kikoman)
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
1. Veškeré suroviny na masové koule dáme do jedné mísy a pořádně promícháme dohromady. Pak vytvarujeme se směsi stejně velké koule. Doporučuji navlhčit ruce, pak se lépe tvarují koule. Hotové koule dáme na plech vyložený pečícím papírem.
2. Plech s koulemi dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 15 minut (pečeme do zlatova).
3. Během pečení si připravíme omáčku. Do větší pánve, která je hlubší dáme máslo, jakmile se máslo rozpustí, zaprášíme ho moukou a vytvoříme jíšku. Hotovou jíšku zalijeme vývarem a za stálého míchání se vytvoří hustší omáčka (cca 10 minu), kterou následně zalijeme smetanou. Poté omáčku dochutíme dijonskou hořčicí, sojovou omáčkou a případně dochutíme ještě solí a pepřem.
4. Do hotové omáčky dáme povařit masové koule a můžeme podávat s vaší oblíbenou přílohou.
Dobrou chuť.
Jak připravujete vy masové koule IKEA? Pokud máte jiný recept podělte se o něj s námi.