Jablka už obtěžkala větve stromů a sezóna jablečných koláčů frčí v plném proudu. Na jablečné koláče najdete asi tisíc receptů. Tento je zcela jednoduchý, zvládne ho i naprostý začátečník, a přitom velmi lahodný a šťavnatý. Vanilka zvýrazňuje přirozenou sladkost a dodává koláči jemnou a sofistikovanou chuť.

Dnešní jablečný koláč máte hotový do hodiny, nevyžaduje žádnou velkou přípravu předem, proto ho stihnete upéct i odpoledne po práci a potěšit jím své blízké při odpolední svačině. Koláč skvěle chutná ke kávě i čaji a dá se různě vylepšovat a obměňovat. Některé tipy vám ukážu pod receptem.

Recept na jednoduchý jablečný koláč s vanilkou

Doba přípravy: 1 hodina + chladnutí

Co potřebujeme

  • 100 g mouky
  • 70 g cukru
  • 30 g másla
  • 10 g prášku do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 kg jablek

Postup přípravy jablečného koláče s vanilkou

1. V míse smícháme vejce, vanilkový extrakt, cukr a špetku soli a šleháme, dokud nevznikne bílá nadýchaná směs.

2. Přidáme mléko a rozpuštěné, vychladlé máslo a opět šleháme.

3. Nakonec přijde do těsta mouka a prášek do pečiva. Vše znovu prošleháme, abychom získali hladké těsto bez hrudek.

4. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky nožem nebo mandolínou na struhadle. Snažíme se o opravdu tenké, rovnoměrné plátky, aby se dobře propekly.

5. Jablka vmícháme lehce do těsta. Protože jich je v poměru k těstu docela hodně, získáme plátky jablek lehce obalené v těstě.

6. Kulatou dortovou formu nebo formu na koláč vyložíme pečicím papírem a nalijeme do ní těsto s jablky. Dobře uhladíme a s formou případně i lehce klepneme o stůl, aby se těsto dobře usadilo a nezůstaly v něm vzduchové bubliny.

7. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 40–45 minut. Po vyjmutí z trouby necháme zchladnout na pokojovou teplotu a teprve potom vyjmeme z mísy.

Obrázek k receptu: Božsky krémový, s vůní mandlí a vanilky: Norský dezert bude hvězdou vašich oslav i dnů všedních!

Božský koláč z Norska, který pojmenovali „nejlepší na světě“. Vyzkoušel jsem v Oslu a jsem na něm závislý

Tipy a triky pro ještě lepší jablečný koláč

Koření: S jablky se velmi dobře pojí tradičně skořice, citronová kůra nebo kardamom. Cokoli ze jmenovaného koření můžete vmíchat do těsta.

Mouka: Pro zdravější verzi lze část mouky nebo klidně celou vyměnit za celozrnnou. Mám velmi dobrou zkušenost se špaldovou celozrnnou hladkou moukou. V těstě také dobře fungují ovesné vločky, které přidají vlákninu a ozvláštní strukturu.

Ořechy a rozinky: Mleté nebo nasekané vlašské ořechy, lískové ořechy nebo plátky mandlí přidají křupavost. Nebojte se ani rozinek. Pokud je máte rádi, v koláči chutnají výtečně. A když je předem namočíte na 20 minut do rumu, budou ještě lepší.

Kombinace s jiným ovocem: Máte i hrušky? Dejte je s jablky půl na půl a těšte se na skvělý výsledek.

Obrázek k receptu: Král snídaní i oslav: Jablečný dezert lehký jako obláček

Vynikající koláč z kompotovaných jablek: Jde o krále všech oslav, na kterého hosté nezapomenou

Obrázek k receptu na královský jablečný dezert

Sladká změna místo štrúdlu: Královská jablka s piškotem a krémem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest