Jablka už obtěžkala větve stromů a sezóna jablečných koláčů frčí v plném proudu. Na jablečné koláče najdete asi tisíc receptů. Tento je zcela jednoduchý, zvládne ho i naprostý začátečník, a přitom velmi lahodný a šťavnatý. Vanilka zvýrazňuje přirozenou sladkost a dodává koláči jemnou a sofistikovanou chuť.
Dnešní jablečný koláč máte hotový do hodiny, nevyžaduje žádnou velkou přípravu předem, proto ho stihnete upéct i odpoledne po práci a potěšit jím své blízké při odpolední svačině. Koláč skvěle chutná ke kávě i čaji a dá se různě vylepšovat a obměňovat. Některé tipy vám ukážu pod receptem.
Recept na jednoduchý jablečný koláč s vanilkou
Doba přípravy: 1 hodina + chladnutí
Co potřebujeme
- 100 g mouky
- 70 g cukru
- 30 g másla
- 10 g prášku do pečiva
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 kg jablek
Postup přípravy jablečného koláče s vanilkou
1. V míse smícháme vejce, vanilkový extrakt, cukr a špetku soli a šleháme, dokud nevznikne bílá nadýchaná směs.
2. Přidáme mléko a rozpuštěné, vychladlé máslo a opět šleháme.
3. Nakonec přijde do těsta mouka a prášek do pečiva. Vše znovu prošleháme, abychom získali hladké těsto bez hrudek.
4. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky nožem nebo mandolínou na struhadle. Snažíme se o opravdu tenké, rovnoměrné plátky, aby se dobře propekly.
5. Jablka vmícháme lehce do těsta. Protože jich je v poměru k těstu docela hodně, získáme plátky jablek lehce obalené v těstě.
6. Kulatou dortovou formu nebo formu na koláč vyložíme pečicím papírem a nalijeme do ní těsto s jablky. Dobře uhladíme a s formou případně i lehce klepneme o stůl, aby se těsto dobře usadilo a nezůstaly v něm vzduchové bubliny.
7. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 40–45 minut. Po vyjmutí z trouby necháme zchladnout na pokojovou teplotu a teprve potom vyjmeme z mísy.

Božský koláč z Norska, který pojmenovali „nejlepší na světě“. Vyzkoušel jsem v Oslu a jsem na něm závislý
Tipy a triky pro ještě lepší jablečný koláč
Koření: S jablky se velmi dobře pojí tradičně skořice, citronová kůra nebo kardamom. Cokoli ze jmenovaného koření můžete vmíchat do těsta.
Mouka: Pro zdravější verzi lze část mouky nebo klidně celou vyměnit za celozrnnou. Mám velmi dobrou zkušenost se špaldovou celozrnnou hladkou moukou. V těstě také dobře fungují ovesné vločky, které přidají vlákninu a ozvláštní strukturu.
Ořechy a rozinky: Mleté nebo nasekané vlašské ořechy, lískové ořechy nebo plátky mandlí přidají křupavost. Nebojte se ani rozinek. Pokud je máte rádi, v koláči chutnají výtečně. A když je předem namočíte na 20 minut do rumu, budou ještě lepší.
Kombinace s jiným ovocem: Máte i hrušky? Dejte je s jablky půl na půl a těšte se na skvělý výsledek.

Vynikající koláč z kompotovaných jablek: Jde o krále všech oslav, na kterého hosté nezapomenou

Sladká změna místo štrúdlu: Královská jablka s piškotem a krémem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková