Tato medová roláda je důkazem toho, že i domácí pekař/pekařka může vytvořit dezert, který vypadá jako od profesionála. Med dodává těstu nejen sladkost, ale také krásnou zlatavou barvu a jemnou vůni. V kombinaci s bohatým mascarpone krémem vytváří dokonalou harmonii chutí. S těstem se pracuje překvapivě dobře a výsledek určitě stojí za to!

Med je přirozeným konzervačním prostředkem a díky své hygroskopické schopnosti (schopnost zadržet vzdušnou vlhkost) udržuje pečivo dlouho vláčné. Mascarpone pochází z Itálie a je jedním z nejjemnějších a nejvíce krémových sýrů na světě. Jeho neutrální chuť dokonale doplňuje sladkost medu, aniž by ji přebila.

Recept na medovou roládu s Mascarpone

Délka pečení v troubě cca 15 minut.

Ingredience pro přípravu těsta

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 120 g cukru
  • 100 g medu
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 g hladké mouky

Ingredience pro přípravu krému

  • 300 g másla pokojové teploty
  • 150 g moučkového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce medu

Suroviny na zvlhčení korpusů

  • 1 lžíce medu
  • 50 ml vody

Postup přípravy medové rolády

1. Vyšlehejte vejce se solí do pěny.

2. Přidejte cukr a med, opět důkladně vyšlehejte.

3. Vmíchejte rozpuštěné máslo a došlehejte.

4. Nakonec přidejte mouku a sodu a opatrně je vmíchejte.

5. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 stupňů po dobu 15 minut, dokud není korpus zlatohnědý a pružný na dotek.

6. V míse vyšlehejte změklé máslo do pěny.

7. Postupně přidejte moučkový cukr, mascarpone, vanilkový cukr a med.

Obrázek k receptu piškotová roláda

Nadýchaná piškotová roláda s jemným krémem a marmeládou: Základ pohoštění pro každou návštěvu

8. Šlehejte do hladkého krému.

9. Po upečení nechte plát vychladnout.

10. Zarovnejte okraje a zbytky těsta dejte stranou pro pozdější použití.

11. Plát podélně rozkrojte na dva stejné díly.

12. Med rozmíchejte s vodou.

13. Jeden plát potřete medovou vodou, rozetřete třetinu krému, položte na něj druhý plát a postup opakujte.

14. Opatrně stočte roládu, celou ji potřete zbývající třetinou krému a osypte rozdrcenými zbytky těsta.

15. Zabalte do fólie a nechte v chladničce ztuhnout minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.

Obrázek k receptu Tiramisu roláda s malinami

Tiramisu roláda s malinami: Klasický italský dezert srolovaný do rolády s čerstvým ovocem

Tipy redakce

  • Těsto by mělo být hladké a lehké. Pokud je příliš husté, přidejte lžíci mléka. Naopak pokud je řídké, přisypte trochu mouky.
  • Korpus musí být úplně vychladlý, jinak se při krájení bude lámat. Pokud máte čas, nechte ho vychladnout i hodinu.
  • Roládu rolujte pomalu a opatrně. Pokud se těsto začne lámat, není to tragédie – krém praskliny překryje.
  • Všechny ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu, jinak se krém může srazit. Mascarpone vmíchávejte opatrně, aby se nerozdělilo.
  • Hotovou roládu uchovávejte v chladničce až 3 dny. Před podáváním nechte 10 minut při pokojové teplotě, aby krém změkl.
Obrázek k receptu: Voňavá a nadýchaná medová roláda

Domácí medová roláda à la Marlenka, která nadchne každou návštěvu. Na stole je do pár minut

Domácí řezy Marlenka

Oříškovo-medové řezy Marlenka, které si snadno připravíte doma

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest