Tato medová roláda je důkazem toho, že i domácí pekař/pekařka může vytvořit dezert, který vypadá jako od profesionála. Med dodává těstu nejen sladkost, ale také krásnou zlatavou barvu a jemnou vůni. V kombinaci s bohatým mascarpone krémem vytváří dokonalou harmonii chutí. S těstem se pracuje překvapivě dobře a výsledek určitě stojí za to!
Med je přirozeným konzervačním prostředkem a díky své hygroskopické schopnosti (schopnost zadržet vzdušnou vlhkost) udržuje pečivo dlouho vláčné. Mascarpone pochází z Itálie a je jedním z nejjemnějších a nejvíce krémových sýrů na světě. Jeho neutrální chuť dokonale doplňuje sladkost medu, aniž by ji přebila.
Recept na medovou roládu s Mascarpone
Délka pečení v troubě cca 15 minut.
Ingredience pro přípravu těsta
- 4 vejce
- špetka soli
- 120 g cukru
- 100 g medu
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 lžička jedlé sody
- 200 g hladké mouky
Ingredience pro přípravu krému
- 300 g másla pokojové teploty
- 150 g moučkového cukru
- 250 g mascarpone
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce medu
Suroviny na zvlhčení korpusů
- 1 lžíce medu
- 50 ml vody
Postup přípravy medové rolády
1. Vyšlehejte vejce se solí do pěny.
2. Přidejte cukr a med, opět důkladně vyšlehejte.
3. Vmíchejte rozpuštěné máslo a došlehejte.
4. Nakonec přidejte mouku a sodu a opatrně je vmíchejte.
5. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 stupňů po dobu 15 minut, dokud není korpus zlatohnědý a pružný na dotek.
6. V míse vyšlehejte změklé máslo do pěny.
7. Postupně přidejte moučkový cukr, mascarpone, vanilkový cukr a med.

Nadýchaná piškotová roláda s jemným krémem a marmeládou: Základ pohoštění pro každou návštěvu
8. Šlehejte do hladkého krému.
9. Po upečení nechte plát vychladnout.
10. Zarovnejte okraje a zbytky těsta dejte stranou pro pozdější použití.
11. Plát podélně rozkrojte na dva stejné díly.
12. Med rozmíchejte s vodou.
13. Jeden plát potřete medovou vodou, rozetřete třetinu krému, položte na něj druhý plát a postup opakujte.
14. Opatrně stočte roládu, celou ji potřete zbývající třetinou krému a osypte rozdrcenými zbytky těsta.
15. Zabalte do fólie a nechte v chladničce ztuhnout minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.

Tiramisu roláda s malinami: Klasický italský dezert srolovaný do rolády s čerstvým ovocem
Tipy redakce
- Těsto by mělo být hladké a lehké. Pokud je příliš husté, přidejte lžíci mléka. Naopak pokud je řídké, přisypte trochu mouky.
- Korpus musí být úplně vychladlý, jinak se při krájení bude lámat. Pokud máte čas, nechte ho vychladnout i hodinu.
- Roládu rolujte pomalu a opatrně. Pokud se těsto začne lámat, není to tragédie – krém praskliny překryje.
- Všechny ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu, jinak se krém může srazit. Mascarpone vmíchávejte opatrně, aby se nerozdělilo.
- Hotovou roládu uchovávejte v chladničce až 3 dny. Před podáváním nechte 10 minut při pokojové teplotě, aby krém změkl.

Domácí medová roláda à la Marlenka, která nadchne každou návštěvu. Na stole je do pár minut

Oříškovo-medové řezy Marlenka, které si snadno připravíte doma
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková