Meruňky symbolizují léto a teplo. Tento koláč je pro ně jako stvořený. Nicméně můžete ho snadno upéct i mimo meruňkovou sezónu, stačí myslet dopředu a meruňky si zamrazit. Na jeden koláč doporučuji asi 400 g ovoce. Mimo meruněk lze použít i jiné ovoce, skvělé jsou švestky, jablka nebo jahody. Výtečný bude koláč také s rebarborou.
Část mléka můžeme nahradit zakysanou smetanou, která do těsta přinese vláčnost. Pokud patříte k lidem, kteří poznají v těstě kypřicí prášek na míle daleko, zkuste kypřicí prášek s vinným kamenem, který žádné specifické aroma do těsta nevnáší. Do drobenky pro větší pestrost můžete přidat vanilkový cukr, kokos, mleté ořechy nebo špetku skořice. K meruňkám se hodí kokos nebo vanilka, k rebarboře, jablkům nebo švestkám zase skořice.
Recept na meruňkový koláč s drobenkou
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
Těsto:
- 120 g másla
- 100 g cukru krupice
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250–300 ml mléka
- 400 g vypeckovaných meruněk
Drobenka:
- 100 g hrubé mouky
- 70 g cukru
- 70 g másla
Postup přípravy meruňkového koláče s drobenkou
1. Z ingrediencí vypracujeme lité těsto.
2. Těsto nalijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.

3. Těsto poklademe rovnoměrně vypeckovaným ovocem nakrájeným na čtvrtky.
4. Z vychlazeného másla, cukru a mouky vypracujeme prsty drobenku, kterou posypeme koláč.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 35–45 minut podle trouby. Kdyby se zdálo, že drobenka moc rychle zlátne, zakryjeme koláč alobalem.

Závěrečný tip pro větší šmrnc
Přidejte k meruňkám ananasový nebo dýňový kompot, koláč získá větší říz.
Koláč s meruňkami a tvarohem: Ideální k odpolední kávě