Neříká vám nic výraz meteník? Donedávna jsem o něm také nikdy neslyšela, alespoň ne o variantě se zelím. O něco známější je sladká variace často podávaná s povidly. Ovšem meteník se zelím je vlastně plněný chléb kysaným zelím, čímž získáme decentně pikantní a tradiční pokrm. Meteník má kořeny na středověkém venkově a je výborným příkladem originálního a chutného jídla této doby. Vesničané, čili spodní vrstva obyvatel, využívali dostupné suroviny a vytvořili tuto tradiční pochoutku. Jde přesně o takové jídlo, které nazýváme netradičním podle tradičního receptu.

Podle tohoto receptu si připravíme tradiční meteník se zelím, napíšu vám sem ovšem další variace, které klasický meteník oživí. V první řadě můžeme do těsta přidat nastrouhaný sýr, získáme tak krémovější strukturu a bohatší sýrovou chuť. Dále lze meteník obohatit uzeným masem, kdy sice ztratí půvab jídla pro chudé, ale rozhodně potěší vaše chuťové buňky. V neposlední řadě nezapomínejme na čerstvé bylinky v podobě petržele, tymiánu nebo pažitky, díky kterým bude meteník zelenější a více svěží.

Recept na meteník se zelím

Délka přípravy 1 hodina, délka pečení 1 h 15 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 400 g kysaného zelí
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 a 2/3 hrnku mouky
  • droždí
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • česnek
  • olej

Postup přípravy

1. Ve vlažném mléce si rozpustíme v míse droždí a přisypeme cukr.

2. Propláchneme si v sítu zelí a zbavíme ho tím nálevu, případně nakrájíme zelí na menší nudličky, ale není to nezbytně nutné.

Propláchneme zelí.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Propláchneme zelí.

3. V míse smícháme kysané zelí, mléko, hotový kvásek, 2 lžíce sádla a vše osolíme.

4. Z těchto surovin vypracujeme těsto a dáme na 30 minut vykynout na teplé místo.

Vypracujeme těsto.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Vypracujeme těsto.

5. Během kynutí dáme předehřát troubu na 180°C a plech si vymažeme olejem nebo sádlem.

6. Vykynuté těsto rozetřeme po dnu plechu v požadované tloušťce a pečeme v předehřáté troubě 1h 15 minut.

Těsto rozetřeme po dnu plechu.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Těsto rozetřeme po dnu plechu.

7. Přibližně 20 minut před koncem pečení potřeme těsto 1 lžící sádla a dáme dopéct na zbylý čas.

8. Mezitím si v menší misce smícháme prolisovaný česnek (asi 2 stroužky) a olej (klidně olivový).

9. Hotový meteník pomažeme touto česnekovou směsí a podáváme.

Pečeme dozlatova 1 hodinu 15 minut.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Pečeme dozlatova 1 hodinu 15 minut.

Venkovské jídlo středověku

Venkovská strava v období středověku byla velmi jednoduchá a pochopitelně založená na dostupných surovinách s ohledem na roční období. Účel jídla byl především zasycení a dodání energie pro náročnou celodenní práci. Často vesničané přihlíželi k náboženským zvykům, které je v mnoha ohledech omezovaly.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest