Tyto dortové řezy s vanilkovým krémem a kakaovým korpusem skvělé podtrhnou sváteční oběd. Stanou se středobodem pohoštění, protože tak dobrý dezert lidi nenechá chladnými. Několik lahodných vrstev, které jsou nejen chuťově vyvážené, ale také hrají barvami, udělá dojem. Výsledek rozhodně odrazí vaše osvědčené kulinářské umění. Zkušenost s řezy na plechu mám takovou, že každému vykouzlí rozplývající se úsměv na tváři. Vypráví prostě příběh, díky kterému se všichni hosté cítí komfortně.

Kombinace intenzivní chutě čokolády na povrchu a v korpusu s jahodovým středem je nepopsatelně výborná. Jde o perfektní volbu pro ty z vás, kteří si libují v kombinaci ovoce i čokolády. Řezy jsou navíc velmi elegantní a vhodné pro jakoukoliv společnost.

Recept na jahodové řezy

Ingredience pro přípravu

Kakaový korpus:

  • 6 vajec
  • 110 g cukru
  • 100 g mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 20 g kakaa

Světlý korpus:

  • 4 vejce
  • 75 g cukru
  • 90 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Ovocná šťáva:

  • 200 ml jahodového sirupu
  • 200 ml vody

Vanilkový krém:

  • 400 ml mléka
  • 60 g vanilkového pudingu nebo kukuřičného škrobu
  • 200 g cukru
  • vanilkový extrakt
  • 250 g másla

Poleva:

  • 150 g čokolády
  • 100 ml smetany

Postup přípravy krému

1. V hrnci smícháme mléko s cukrem, vanilkovým pudingem nebo kukuřičným škrobem a několika kapkami vanilkového extraktu nebo špetkou vanilkového lusku.

2. Přivedeme k varu za stálého míchání dokud krém nezhoustne a nezačne se vařit.

3. Hustý krém nalejeme do misky a zakryjeme ho potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu krému.

Krém dáme zchladnout pod potravinářskou fólií.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Krém dáme zchladnout pod potravinářskou fólií.

4. Krém necháme zchladnout a pustíme se do kakaového korpusu.

Příprava kakaového korpusu

1. Mixérem si vyšleháme bílky a během šlehání přisypeme postupně cukr.

2. Dále během šlehání přidáme žloutky a poté zapracujeme prosátou mouku, jedlou sodu a kakao.

3. Dobře vymícháme v homogenní těsto a nalejeme ho rovnoměrně do 2 plechů vyložených pečícím papírem (33 x 29 cm) a rozetřeme.

Kakaové těsto rozetřeme do 2 plechů.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Kakaové těsto rozetřeme do 2 plechů.

4. Oba plechy postupně vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme každý zvlášť 5 minut.

5. Korpusy necháme zchladnout a jdeme na světlý korpus.

Postup přípravy světlého korpusu

1. Světlý korpus si připravíme naprosto stejně jako kakaový, akorát z ingrediencí na světlý. Tedy jiná množství a bez kakaa.

2. Všechno těsto nalejeme do jednoho plechu vyloženého pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, poté necháme také zchladnout.

Světlé těsto nalejeme do jednoho plechu.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Světlé těsto nalejeme do jednoho plechu.

Dokončení

1. Vyšleháme si máslo určené do vanilkového krému a poté k němu během šlehání postupně přidáváme vvychladlý vanilkový puding.

2. Polovinu krému rovnoměrně rozetřeme po jednom kakaovém korpusu a na něj položíme světlý korpus.

Krém rovnoměrně rozetřeme po kakaovém korpusu.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Krém rovnoměrně rozetřeme po kakaovém korpusu.

3. Dále smícháme jahodový sirup s vodou a štětcem jahodovou šťávu rozetřeme po světlém korpusu.

Štětcem po světlém korpusu rozetřeme jahodovou šťávu.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Štětcem po světlém korpusu rozetřeme jahodovou šťávu.

4. Nyní rozetřeme zbytek (necháme si stranou pouze 2 lžíce) vanilkového krému a na něj položíme druhý kakaový korpus. Ty 2 lžíce rozetřeme po tomto kakaovém korpusu.

2 lžíce krému rozetřeme po tomto kakaovém korpusu.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, 2 lžíce krému rozetřeme po tomto kakaovém korpusu.

5. Dort dáme ztuhnout do lednice a ve vodní lázni si rozpustíme nalámanou čokoládu a vmícháme do ni smetanu.

6. Čokoládovou polevu rozetřeme po zchladlém dortu.

Rozetřeme čokoládovou polevu.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Rozetřeme čokoládovou polevu.

Zdobte dle fantazie

Máte dort v úmyslu použít ke zvláštní příležitosti? Ozdobte jej dle vlastní fantazie. Vhodné možnosti jsou například nastrouhaný kokos, nadrcené mandle, pistácie, vlašské ořechy, plátky jahod atd.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest