Káva v dezertním světě není jen příchutí, ale skutečným uměleckým prvkem. Například espresso obsahuje přes 800 aromatických sloučenin, které vytváří komplexní chuťový profil – od ovocných tónů přes čokoládové až po oříškové. V kombinaci s mascarpone se káva stává ještě intenzivnější, protože mléčné tuky pomáhají uvolnit aromatické látky. Hořkost kávy dokonale vyvažuje sladkost krému a vytváří harmonickou chuťovou symfonie, která je pro Mocca řezy tak typická.

Mocca řezy spojují výraznou chuť kávy s jemností mascarpone a hořkostí čokolády. Představte si, jak se při prvním soustu rozplývá na jazyku nadýchaný kávový piškot, sametový krém s hořkými tóny čokoládové polevy. Tento dezert není jen lahodnou sladkostí, ale skutečným gastronomickým zážitkem, který dokáže proměnit každou příležitost v nezapomenutelnou chvíli plnou kávové elegance. Přesvědčte se na vlastní chuťové buňky.

Recept na kávové řezy s mascarponovým krémem

Délka pečení v troubě 20 až 25 minut.

Ingredience na kávový piškot

  • 1 a ½ hrnku mouky
  • 2 vejce
  • 120 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 máslo
  • 1 kávová lžíce kávy (rozpustné)

Suroviny na mocca krém

  • 12 vajec
  • 350 g cukru krystalového
  • 100 g oleje
  • 200 g polohrubé mouky
  • 30 g kakaa
  • 300 g krému mascarpone
  • trochu rozpustného kakaa (špetka)
  • trochu horké kávy (špetka)
  • 1,1 litru vody

Postup přípravy korpusu

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem.

2. Z ingrediencí na piškot připravte těsto – vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte rozpuštěné máslo, mouku a silnou kávu.

3. Těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete.

4. Pečte 20 až 25 minut, dokud se piškot neodtrhne od okrajů.

5. Hotový piškot nechte vychladnout a pak ho podélně rozkrojte.

Postup na krém

1. Vyšlehejte vajíčka s cukrem do hustého krému.

2. Postupně přidejte olej, mouku s kakaem a nakonec horkou kávu s kakaem.

3. Na konci vmíchejte mascarpone pro jemnost a sametovost.

Obrázek receptu na Dezert roku kardinálské řezy s kávovou šlehačkou

Dezertem roku jsou kardinálské řezy s kávovou šlehačkou – top moučník

Jak všechno spojit dohromady

1. Spodní část piškotu položte na servírovací tác.

2. Rovnoměrně rozetřete mocca krém po celém povrchu.

3. Přikryjte druhou polovinou piškotu a lehce přitlačte.

4. Řezy vložte do lednice na 2 až 3 hodiny.

5. Na čokoládovou polevu rozpusťte čokoládu s trochou smetany a rozetřete po povrchu. Můžete vytvořit i různé ornamenty.

6. Dozdobte podle chuti a nechte v lednici dalších 2 hodiny.

7. Nakrájejte na pravidelné díly ostrým nožem.

Tipy redakce:

  • Tip č. 1: Kávu použijte vždy zastudena.
  • Tip č. 2: Mascarpone i smetanu používejte studené přímo z lednice, krém se lépe ušlehá a nebude se dělit.
  • Tip č. 3: Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat lžičku instantní kávy přímo do těsta nebo použít kávový extrakt.
  • Tip č. 4: Řezy jsou nejlepší druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí a piškot se nasákne krémem.
Obrázek receptu na Moka řezy - elegantní klasiku s kávovým srdcem

Tradiční Moka řezy: Pravé kávové řezy jako z prvorepublikové kavárny

Obrázek receptu na kávové sušenky plněné krémem z bílé čokolády.

Kávové sušenky plněné krémem z bílé čokolády

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

1 komentář

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest