Tak tahle verze bublaniny s ovocem a tvarohem je jako malý dezertní polštář – jemná, nadýchaná a svěží zároveň. Je to malý letní zázrak, který pod lžičkou tiše praskne jako bublina vzpomínky. Je sladká, vláčná a pokaždé jiná, podle toho, co zrovna roste na zahradě nebo co se najde v lednici. Tvaroh jí dodá krémovost, ovoce šťavnatost a těsto jemnost, která se doslova rozplývá v ústech.

Představte si letní ráno na zahrádce, když zrají třešně, jahody nebo třeba rybíz, a v troubě už pomalu bublá bublanina. Na stole hrnek ještě horké kávy, která voní celým domovem, a klid, který je slyšet jen v ptačím zpěvu. Je to léto, jak má být – obyčejné, a přesto výjimečné. A právě tahle bublanina je jeho chutnou a voňavou součástí.

Recept na nadýchanou bublaninu s ovocem a tvarohem

Ingredience na pečení bublaniny

  • 3 vejce
  • 180 g krupicového cukru
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 370 g hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g tvarohu
  • 55 g cukru moučky
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vajíčko
  • Jahody, borůvky nebo jiné bobulovité ovoce

Postup přípravy bublaniny

1. Žloutky oddělíme od bílků, z kterých vyšleháme se solí tuhý sníh.

2. V jiné misce ušleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme olej, mléko a promícháme.

3. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, rozmícháme a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.

4. Těsto nalijeme na plech vystlaný pečícím papírem a na těsto lžící pokládáme hromádky tvarohové náplně.

5. Navrch koláče hustě poklademe ovoce, které při pečení trochu klesne.

Na těsto pokládáme lžící hromádky tvarohové náplně a poklademe hustě ovocem.
Foto: PetraZidkova, Na těsto pokládáme lžící hromádky tvarohové náplně a poklademe hustě ovocem.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30-35 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí.

Upečenou bublaninu necháme vychladnout a poprášíme Moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na Bublinku z třešní - litou třešňovou bublaninu - starou dobrou klasiku

Bublinka z třešní – litá třešňová bublanina. Stará dobrá klasika

Obrázek receptu na meruňkovou bublaninu s čokoládou.

Jemná meruňková bublanina s kousky čokolády: Sladká harmonie, která pohladí chuťové pohárky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest